Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje Ureda za odnose s javnošću: Rijaset IZ i druge institucije muslimana u BiH na čelu s reisu-l-ulemom Kavazovićem
DUBOKO POŠTUJEMO LIČNOST I UKUPNI RAD REISU-L-ULEME DR. MUSTAFE EF. CERIĆA
Autor: Islamskazajednica.ba
Objavljeno: 19. December 2013. 17:12:15

Rijaset Islamske zajednice i druge institucije muslimana u Bosni i Hercegovini na čelu s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem duboko poštuju ličnost i ukupni rad reisu-l-uleme u penziji dr. Mustafe ef. Cerića, cijeneći njegov doprinos u radu Islamske zajednice i borbi muslimana u vrijeme surove agresije na našu domovinu, kao i u poratnoj obnovi. Također su velike njegove zasluge u međunarodnoj afirmaciji Islamske zajednice u BiH. Kao odgovorna organizacija muslimana u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori pozivamo vjernike da ispolje odnos poštovanja prema instituciji reisu-l-uleme koju je dr. Cerić obavljao i da se suzdrže od javnog omalovažavanja i klevetanja.
Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Rijaset Islamske zajednice i druge institucije muslimana u Bosni i Hercegovini na čelu s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem duboko poštuju ličnost i ukupni rad reisu-l-uleme u penziji dr. Mustafe ef. Cerića, cijeneći njegov doprinos u radu Islamske zajednice i borbi muslimana u vrijeme surove agresije na našu domovinu, kao i u poratnoj obnovi. Također su velike njegove zasluge u međunarodnoj afirmaciji Islamske zajednice u BiH. Kao odgovorna organizacija muslimana u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori pozivamo vjernike da ispolje odnos poštovanja prema instituciji reisu-l-uleme koju je dr. Cerić obavljao i da se suzdrže od javnog omalovažavanja i klevetanja.

Također, institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini afirmiraju odgovornu slobodu mišljenja i iznošenja stavova muslimana i svih članova Zajednice. Niko ne smije biti proganjan ili trpjeti negativne posljedice zbog svoga stava i mišljenja, pogotovu ne oni koji su bili žrtve morbidnih podmetanja, istraga, torture i zatvaranja. Niko u bosanskohercegovačkom društvu, a pogotovo u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, ne smije trpjeti posljedice zbog svoga javno iznesenog stava i mišljenja.

S obzirom da je Islamska zajednica u BiH organizacija civilnog društva, koja svoj rad temelji na odvojenosti od državnih struktura, ona nema mogućnosti voditi istrage o ulozi pojedinaca i grupa u proteklom periodu. Stoga sugeriramo svima koji su bili predmet nečijeg uhođenja i podmetanja, a koje je moglo dovesti do povrede njihovih prava ili lišavanja slobode, kao i one koji smatraju da su oklevetani bez valjna razloga, da zaštitu svoga moralnog integriteta i ličnosti zatraže kod nadležnih sudova, piše u saopćenju Ureda za odnose s javnošću.Ostali prilozi:
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora: