Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

SADIM autora Edina Radončića, je značajan doprinos slikovitom sagledavanju brojnog stanja / rasprostranjenosti muslimanske populacije u svijetu, unutar svake države
SVJETSKI ALMANAH DEMOGRAFSKE ISTORIJE MUSLIMANA
Objavljeno: 07. January 2014. 14:01:15
Almanah (al-minha ili al manah – poseban poklon) je publikacija informativnog karaktera, čiji je cilj da čitaocu približi određenu vrstu podataka (prezentiranih hronološki u jednom određenom vremenskom prostoru) iz naučne, ali i svih ostalih svakodnevnih disciplina i oblasti.

Informacije koje pruža SADIM, tabelarno i hronološki pokrivaju brojno stanje muslimanskih populacija unutar svake države, te daju kartografski prikaz rasprostranjenosti sa više od 100 mapa na osnovu čega možemo precizno stvoriti sliku o geografskom položaju muslimana unutar svake razmatrane zemlje.

Kreiranje Almanaha je samo jedna, ako ne i najjednostavnija zapostavljena oblast u nizu naučnih disciplina koje su nekoć cvjetale unutar islamske civilizacije, čija je poruka ujedno i poziv svim mladim muslimanskim naraštajima diljem svijeta da ponovo otkriju grandioznu naučnu prošlost Islama, da je razviju i na posljetku, bez pretjeranih materijalnih interesa, podijele sa ostatkom velike ljudske porodice.

Metodološki karakter Almanaha, općenito je specifičan, jer izostavlja navođenje metodologije kojoj se pristupilo prilikom njihovih kreiranja. Njegova svrha je da čitatelju pruži brze i udarne informacije o temi za koju je zainteresiran, te da ga motiviše na dublje samostalno istraživanje.

U ovom Almanahu je prezentirana sva literatura koja je korištena uz napomenu koliko kvalitetno i koje vremenske periode pokriva.

Resursi koji su korišteni pri kreiranju ovog Almanaha su:
-popisi stanovništva provedeni od strane zvaničnih institucija;
-demografske ankete i procjene provedene od zvaničnih institucija;
-naučni radovi i knjige;
-procjene i pretpostavke vezane za brojno stanje muslimana;
-vlastite (autorove) procjene, analiza i kritika raspoloživih podataka.

Nastojanje autora Almanaha je da u obradi svake države hronološki obuhvati što veći vremenski period (u pojedinim regijama početni momenat seže još u drugu polovinu19. stoljeća). Zadatak je tek djelimično uspješno odrađen, stoga što puni uvid u ovu tematiku u mnogim zemljama nije pristupačan...a zatim, u svijetu demografije ne postoji opća ni upotrebljiva definicija koja bi na svjetskom nivou zadovoljila kriterije kojim bi se moglo upravljati prilikom davanja statusa muslimana nekoj grupi ljudi ili individui.

No, kako ovdje nije cilj dogmatska rasprava o pitanju ko je musliman, a ko nije, kao osnovni respektabilan kriterij o pitanju definisanja pripadnosti islamu, koji se primjenjuje ovdje, je taj kako se on primjenjuje regionalno, odnosno u svakoj državi zasebno.

Kartografski materijal, koji je značajan dio ovog Almanaha, pomaže čitaocima da stvore što precizniju sliku o geografskom razmještaju muslimanskih zajednica unutar neke zemlje, što znatno doprinosi kvalitetnijem shvatanju dimenzija islamske civilizacije u današnjem vremenu.

Sve u svemu, SADIM autora Edina Radončića, je dao značajan doprinos slikovitom sagledavanju brojnog stanja / rasprostranjenosti muslimanske populacije u svijetu, unutar svake države. (Mirela Franković)Ostali prilozi:
» PUT PREMA SEBI
B.net | 01. March 2019 18:01
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
Bošnjaci.Net | 17. February 2019 15:03
» SERIJAL TRIBINA «KULTURA PAMĆENJA U BOŠNJAKA»
Mensud Alićušić | 14. January 2019 18:38
» ŽIVOT I OBIČAJI MUSLIMANA
Mehmed Meša Delić | 02. January 2019 17:11
» OVO JE ROMAN O SVIMA NAMA DRAGIM LJUDIMA
Eset Muračević | 05. December 2018 21:11
» „BATONOVE PRIČE“ IZMAMILE SUZE U MAGLAJU
Bošnjaci.Net | 26. November 2018 17:20