Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Saopćenje za javnost reisu-l-uleme emeritus dr. Mustafe Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa u povodu 9.janura koji se u Banjoj Luci obilježava kao Dan Republike Srpske i njena pravoslavna krsna slava - Sveti Stefan
BOŠNJACI, BUDITE PRINCIPIJELNI I DOSLJEDNI U SVOJOJ BORBI PROTIV NEGIRANJA GENOCIDA I NE ODUSTAJTE OD SVOJIH PRAVA
Autor: Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić
Objavljeno: 08. January 2014. 13:01:05

Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik SBK


Mi očekujemo da se sutra u Bajnjoj Luci umjesto srpske-pravoslavne slave o genocidu nad Bošnjacima, čuje srpski zavjet pred Bogom i svijetom da niko nikada više neće u ime srpstva klati Bošnjake na Drini, paliti bošnjačke kuće u Višegradu, progoniti Bošnjake iz njihovih domova, otimati im njihova imanja, osporavati im povratak, negirati dokazani genocid nad njima u Srebrenici i okolini, odbijati preživjelim žrtvama genocida isplatu oštete za nevino stradanje. Očekujemo da sutra u Banjoj Luci čujemo da će se prestati provoditi politika nacionalne, vjerske i kulturne segregacije u entitetu, kao što su politička, pravna i ekonomska diskriminacija protiv nesrba, odnosno Bošnjaka, Hrvata i ostalih.
Povodom 9. januara, koji se u Banjoj Luci obilježava kao Dan Republike Srpske i njena pravoslavna krsna slava - Sveti Stefan, reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Ovih dana se Republika Južna Afrika i cijeli svijet oprostio od Nelsona Mandele, jednog od najvećih boraca protiv rasne diskriminacije - apartheida, kao oficijelne politike rasne segregacije, koja je formalno prakticirana u Republici Južnoj Africi, uključujući političku, pravnu i ekonomsku diskriminaciju protiv nebjelaca. Veliki broj, možda najviši dosada, bivših i sadašnji šefova država, kao i svjetskih uglednika iz vjere i kulture, odali su posljednju počast u decembru prošle godine u Johanesburgu (Johannesburg) čovjeku, koji nije naslijedio ni jedno pravo zbog svoje boje kože, već se morao boriti i izboriti za svako svoje ljudsko pravo i tako pokazati da je moguće ukinuti svaku vrstu diskriminacije prema čovjeku.


Na sahrani Neslon Mandeli bilo je onih koji su se osjećali postiđeno, kao i onih koji zbog stida i srama nisu smjeli da se pojave u Johanesburgu. No, najviše je bilo onih koji su sa ponosom govorili o velikanu dvadestog stoljeća, poput predsjednika Baraka Obame, koji nije propustio priliku da prizna Mandeline zasluge za ono što on danas jest - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Bilo je to veliko priznanje od velikog čovjeka za velikog čovjeka - Madibu (Mandelu), koji je zaslužio poštovanje cijeloga svijeta zahvaljujući svom principijelnom držanju kako u ropstvu tako i u slobodi. Mandela se nije dao pokolobeti pred svojim dželatima, niti je nasijedao na laskanje licemjernih. Mandela je ostao isti prema svima u svojoj principijelnoj borbi za slobodu, pravdu, mir i pomirenje. Nije se odricao svojih prijatelja, koji su mu pomagali kad je bio u mukama, niti je trčao za svojim dželatima, koji su mu se dodvoravali kad je bio na slobodi. Samo takvom principijelnošu Nelson Mandela je zaslužio poštovanje - kako od onih koji ga vole tako i od onih koji ga nisu voljeli.

Mandelina pouka za Bošnjake nakon genocida

Prema tome, Mandelina pouka za Bošnjake nakon genocida a u njihovoj borbi protiv sadašnjeg apartheida, koji se sutra slavi u Banjoj Luci kao pravoslavna krsna slava glasi: - Bošnjaci, budite principijelni i dosljedni u svojoj borbi protiv negiranja genocida i ne odustajte od svojih prava. Vi nemate pravo praviti kompromise oko zla genocida, jer biste u tom slučaju bili saučesnici zločina protiv čovječnosti. Vi, Bošnjaci, imate obavezu da čuvate sjećanje na genocid ne radi sebe, već radi drugih ljudi i naroda na Balkanu, Europi i svijetu kako se to njima ne bi dogodilo. Vi morate braniti pravo žrtava genocida na istinu i pravdu, kao i podržavati pravo zločinaca na kaznu kako bi shvatili da genociod nije isplativ. Ne smijete okretati leđa svojim prijateljima i ne smijete se odricati časnih boraca protiv genocida - kako na Istoku tako i na Zapadu - koji su bili uz vas kad vam je bilo najpotrebnije. Ne smijete trčati za svojim bivšim, sadašnjim i budućim dželatima, koji vam se dodvoravaju da im za sitni novac prodate čast nevine šehidske krvi. Taj zločin nad zločinima se nikom ne prašta. Vi, Bošnjaci, imate obavezu da čuvate i nosite istinu u sebi, da širite pravdu oko sebe, da se borite za mir u domovini i da prihvatite ruku pomirenja od onih koji priznaju svoj grijeh i istinski zatraže oprost. No, pomirenje ne znači zaborav genocida, već to znači hrabro i svjesno suočenje sa nužnošću suživota i tolerancije sa drugim i drugačijim.

Mandelina pouka Bošnjacima

Dakle, Mandelina pouka Bošnjacima uoči 9. januara, 2014. god. je jasna: - Iako se čini da gola laž može da sija kao zvijezda, na kraju uvijek zasja skrivana istina u srcima časnih ljudskih duša.

Mi smo uvjereni da u srpskom narodu ima onih koji znaju istinu i koji su svjesni da će ta istina kad tad zasjati i pokazati se u srcima časnih ljudskih duša. To su one duše koje su spremne priznati grijeh i zatražiti oprost radi pomirenja. Stoga, mi očekujemo da sutra u Banjoj Luci čujemo glas srpskog razuma i duh srpske demokratske tradicije.

Očkujemo da sutra u Banjoj Luci čujemo da će se prestati provoditi politika nacionalne, vjerske i kulturne segregacije

Mi očekujemo da se sutra u Bajnjoj Luci umjesto srpske-pravoslavne slave o genocidu nad Bošnjacima, čuje srpski zavjet pred Bogom i svijetom da niko nikada više neće u ime srpstva klati Bošnjake na Drini, paliti bošnjačke kuće u Višegradu, progoniti Bošnjake iz njihovih domova, otimati im njihova imanja, osporavati im povratak, negirati dokazani genocid nad njima u Srebrenici i okolini, odbijati preživjelim žrtvama genocida isplatu oštete za nevino stradanje. Očekujemo da sutra u Banjoj Luci čujemo da će se prestati provoditi politika nacionalne, vjerske i kulturne segregacije u entitetu, kao što su politička, pravna i ekonomska diskriminacija protiv nesrba, odnosno Bošnjaka, Hrvata i ostalih.

Vrijeme je za srpskog Frederik Willem de Klerka

Vrijeme je za srpskog Frederika Viljema de Klerka (Frederik Willem de Klerk), koji će proglasiti kraj apartheida u Republici Srpskoj i podržati transformaciju države Bosne i Hercegovine u multinacionalnu demokraciju sa ciljem da se dođe do jednakopravnosti svih građana u suverenoj, nedjeljivoj i prosperitetnoj državi Bosni i Hercegovini u kojoj neće biti ni segregacije ni diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Vrijeme je za srpskog Willya Brandta

Također, vrijeme je za srpskog Vilija Branta (Willy Brandt) koji će posjetiti masovnu grobnicu Tomašica, pokloniti se žrtvama genocida kojeg su počinili srpska vojska u ime srpstva i zatražiti oprost od Bošnjaka, koji će, sigurno, na tu ispruženu ruku za pomirenje sa srpskim zavjetom za istinski suživot i toleranciju znati adekvatno odgovoriti, kaže se u saopćenju reisu-l-ulme emerituas dr. Mustafe Cerića, predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa.Ostali prilozi:
» SAUDIJSKI REŽIM I MASAKR VJERSKIH UČENJAKA
Dr. Džemal Abdussettar | 24. November 2020 00:39
» KRENULO JE, KRENULO!
Mr. Milan Jovičić | 17. November 2020 15:33
» POVIJESNO BREME TIŠTI - TO SE OČITUJE U (NE)IZLASKU NA IZBORE
Željko Milićević | 16. November 2020 16:13
» U SE I U SVOJE KLJUSE
Željko Milićević | 14. November 2020 12:31
» ČETNIČKI FAŠIZAM I BARBRIZAM U MOJOJ BAŠTI
Mensud Alićušić | 13. November 2020 03:24
» UVOD U TEKTONSKE PROMJENE NA POLITIČKOJ SCENI
IFIMES | 09. November 2020 19:11
» BRAVO, INZKO, VI BRANITE BOSNU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. November 2020 15:00
» SAMO ZA SLOBODNE I RAZUMNE INSANE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. November 2020 22:47
» ČOVIĆEVA DADILJA - TKO JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2020 16:39
» BIDEN JOŠ `93 PREDVIDIO GENOCID U SREBRENICI
Vijesti.ba | 31. October 2020 18:51
» OTVORENO PISMO MACRONU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. October 2020 14:29
» MEVLUD - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. October 2020 15:57
» ZAŠTO ONI MRZE, A MI VOLIMO MUHAMMEDA, A.S.?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. October 2020 17:09
» MISKIN MACRON TREBA NAŠU POMOĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. October 2020 18:52
» NACIONALNI SUICID – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2020 20:12
» BOBOVAČKA MOLITVA – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. October 2020 15:13
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ OMAŽ MUHAMEDU EF. SALKIĆU
15. January 2014 16:02
» SABORSKA VASIJJETSKA BESJEDA
22. December 2013 01:24
» STARI DUH MLADE NACIJE
14. September 2013 21:48