Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
Saopćenje za javnost reisu-l-uleme emeritus dr. Mustafe Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa u povodu 9.janura koji se u Banjoj Luci obilježava kao Dan Republike Srpske i njena pravoslavna krsna slava - Sveti Stefan
BOŠNJACI, BUDITE PRINCIPIJELNI I DOSLJEDNI U SVOJOJ BORBI PROTIV NEGIRANJA GENOCIDA I NE ODUSTAJTE OD SVOJIH PRAVA
Procitaj komentar

Autor: Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić
Objavljeno: 08. January 2014. 13:01:05

Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik SBK


Mi očekujemo da se sutra u Bajnjoj Luci umjesto srpske-pravoslavne slave o genocidu nad Bošnjacima, čuje srpski zavjet pred Bogom i svijetom da niko nikada više neće u ime srpstva klati Bošnjake na Drini, paliti bošnjačke kuće u Višegradu, progoniti Bošnjake iz njihovih domova, otimati im njihova imanja, osporavati im povratak, negirati dokazani genocid nad njima u Srebrenici i okolini, odbijati preživjelim žrtvama genocida isplatu oštete za nevino stradanje. Očekujemo da sutra u Banjoj Luci čujemo da će se prestati provoditi politika nacionalne, vjerske i kulturne segregacije u entitetu, kao što su politička, pravna i ekonomska diskriminacija protiv nesrba, odnosno Bošnjaka, Hrvata i ostalih.
Povodom 9. januara, koji se u Banjoj Luci obilježava kao Dan Republike Srpske i njena pravoslavna krsna slava - Sveti Stefan, reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Ovih dana se Republika Južna Afrika i cijeli svijet oprostio od Nelsona Mandele, jednog od najvećih boraca protiv rasne diskriminacije - apartheida, kao oficijelne politike rasne segregacije, koja je formalno prakticirana u Republici Južnoj Africi, uključujući političku, pravnu i ekonomsku diskriminaciju protiv nebjelaca. Veliki broj, možda najviši dosada, bivših i sadašnji šefova država, kao i svjetskih uglednika iz vjere i kulture, odali su posljednju počast u decembru prošle godine u Johanesburgu (Johannesburg) čovjeku, koji nije naslijedio ni jedno pravo zbog svoje boje kože, već se morao boriti i izboriti za svako svoje ljudsko pravo i tako pokazati da je moguće ukinuti svaku vrstu diskriminacije prema čovjeku.


Na sahrani Neslon Mandeli bilo je onih koji su se osjećali postiđeno, kao i onih koji zbog stida i srama nisu smjeli da se pojave u Johanesburgu. No, najviše je bilo onih koji su sa ponosom govorili o velikanu dvadestog stoljeća, poput predsjednika Baraka Obame, koji nije propustio priliku da prizna Mandeline zasluge za ono što on danas jest - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Bilo je to veliko priznanje od velikog čovjeka za velikog čovjeka - Madibu (Mandelu), koji je zaslužio poštovanje cijeloga svijeta zahvaljujući svom principijelnom držanju kako u ropstvu tako i u slobodi. Mandela se nije dao pokolobeti pred svojim dželatima, niti je nasijedao na laskanje licemjernih. Mandela je ostao isti prema svima u svojoj principijelnoj borbi za slobodu, pravdu, mir i pomirenje. Nije se odricao svojih prijatelja, koji su mu pomagali kad je bio u mukama, niti je trčao za svojim dželatima, koji su mu se dodvoravali kad je bio na slobodi. Samo takvom principijelnošu Nelson Mandela je zaslužio poštovanje - kako od onih koji ga vole tako i od onih koji ga nisu voljeli.

Mandelina pouka za Bošnjake nakon genocida

Prema tome, Mandelina pouka za Bošnjake nakon genocida a u njihovoj borbi protiv sadašnjeg apartheida, koji se sutra slavi u Banjoj Luci kao pravoslavna krsna slava glasi: - Bošnjaci, budite principijelni i dosljedni u svojoj borbi protiv negiranja genocida i ne odustajte od svojih prava. Vi nemate pravo praviti kompromise oko zla genocida, jer biste u tom slučaju bili saučesnici zločina protiv čovječnosti. Vi, Bošnjaci, imate obavezu da čuvate sjećanje na genocid ne radi sebe, već radi drugih ljudi i naroda na Balkanu, Europi i svijetu kako se to njima ne bi dogodilo. Vi morate braniti pravo žrtava genocida na istinu i pravdu, kao i podržavati pravo zločinaca na kaznu kako bi shvatili da genociod nije isplativ. Ne smijete okretati leđa svojim prijateljima i ne smijete se odricati časnih boraca protiv genocida - kako na Istoku tako i na Zapadu - koji su bili uz vas kad vam je bilo najpotrebnije. Ne smijete trčati za svojim bivšim, sadašnjim i budućim dželatima, koji vam se dodvoravaju da im za sitni novac prodate čast nevine šehidske krvi. Taj zločin nad zločinima se nikom ne prašta. Vi, Bošnjaci, imate obavezu da čuvate i nosite istinu u sebi, da širite pravdu oko sebe, da se borite za mir u domovini i da prihvatite ruku pomirenja od onih koji priznaju svoj grijeh i istinski zatraže oprost. No, pomirenje ne znači zaborav genocida, već to znači hrabro i svjesno suočenje sa nužnošću suživota i tolerancije sa drugim i drugačijim.

Mandelina pouka Bošnjacima

Dakle, Mandelina pouka Bošnjacima uoči 9. januara, 2014. god. je jasna: - Iako se čini da gola laž može da sija kao zvijezda, na kraju uvijek zasja skrivana istina u srcima časnih ljudskih duša.

Mi smo uvjereni da u srpskom narodu ima onih koji znaju istinu i koji su svjesni da će ta istina kad tad zasjati i pokazati se u srcima časnih ljudskih duša. To su one duše koje su spremne priznati grijeh i zatražiti oprost radi pomirenja. Stoga, mi očekujemo da sutra u Banjoj Luci čujemo glas srpskog razuma i duh srpske demokratske tradicije.

Očkujemo da sutra u Banjoj Luci čujemo da će se prestati provoditi politika nacionalne, vjerske i kulturne segregacije

Mi očekujemo da se sutra u Bajnjoj Luci umjesto srpske-pravoslavne slave o genocidu nad Bošnjacima, čuje srpski zavjet pred Bogom i svijetom da niko nikada više neće u ime srpstva klati Bošnjake na Drini, paliti bošnjačke kuće u Višegradu, progoniti Bošnjake iz njihovih domova, otimati im njihova imanja, osporavati im povratak, negirati dokazani genocid nad njima u Srebrenici i okolini, odbijati preživjelim žrtvama genocida isplatu oštete za nevino stradanje. Očekujemo da sutra u Banjoj Luci čujemo da će se prestati provoditi politika nacionalne, vjerske i kulturne segregacije u entitetu, kao što su politička, pravna i ekonomska diskriminacija protiv nesrba, odnosno Bošnjaka, Hrvata i ostalih.

Vrijeme je za srpskog Frederik Willem de Klerka

Vrijeme je za srpskog Frederika Viljema de Klerka (Frederik Willem de Klerk), koji će proglasiti kraj apartheida u Republici Srpskoj i podržati transformaciju države Bosne i Hercegovine u multinacionalnu demokraciju sa ciljem da se dođe do jednakopravnosti svih građana u suverenoj, nedjeljivoj i prosperitetnoj državi Bosni i Hercegovini u kojoj neće biti ni segregacije ni diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Vrijeme je za srpskog Willya Brandta

Također, vrijeme je za srpskog Vilija Branta (Willy Brandt) koji će posjetiti masovnu grobnicu Tomašica, pokloniti se žrtvama genocida kojeg su počinili srpska vojska u ime srpstva i zatražiti oprost od Bošnjaka, koji će, sigurno, na tu ispruženu ruku za pomirenje sa srpskim zavjetom za istinski suživot i toleranciju znati adekvatno odgovoriti, kaže se u saopćenju reisu-l-ulme emerituas dr. Mustafe Cerića, predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa.

VRHOstali prilozi:
» VRIJEDAN JUBILEJ AMERIČKIH MUZIČKIH FESTIVALA
Samir Hadzalić | 21. March 2023 16:42
» IN MEMORIAM – DUBRAVKA UGREŠIĆ
Šemso Agović | 19. March 2023 11:23
» KO POTKOPAVA KRHAK MIR U BIH?
IFIMES | 12. March 2023 14:35
» ZAŠTO BOŠNJACI U TURSKOJ TREBA DA GLASAJU ZA PREDSJEDIKA REDŽEPA TAJIPA ERDOANA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. March 2023 14:04
» “NAVIKAVANJE NA SMRT”
Said Šteta | 10. March 2023 15:10
» MORALIZATORI BEZ MORALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. March 2023 23:52
» SALTANAT OMAN - ZEMLJA ČESTITIH I RADINIH LJUDI
Dr. hfz. Safvet Halilović | 06. March 2023 14:29
» U STRAHU SMO OD PARTNERSTVA NAŠIH SUSJEDA S RUSIJOM, KOJI IMAJU IREDENTISTIČKE APETITE PREMA BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. March 2023 17:08
» VODA DIJAMANT IZ TEŠANJSKIH VRELA OPTOČENA ZLATOM
Bošnjaci.Net | 27. February 2023 01:24
» PREPOZNATI MOMENTUM
Dr. Mesud A. Ramić | 22. February 2023 13:49
» IN MEMORIAM: HADŽI MEHMED SKOPLJAK, GRANITNA STJENA POBOŽNOSTI
Dr. sc. Amir Ismić | 21. February 2023 15:31
» NEZAPAMĆEN ZLOČIN BEZ PROCESUIRANJA I KAZNE
Ferhat Korajac | 13. February 2023 19:57
» TRAGEDIJA - KONAKOVIĆ
Elmedina Muftić | 03. February 2023 14:05
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ OMAŽ MUHAMEDU EF. SALKIĆU
15. January 2014 16:02
» SABORSKA VASIJJETSKA BESJEDA
22. December 2013 01:24
» STARI DUH MLADE NACIJE
14. September 2013 21:48
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif