Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

“SALTO MORTALE” BOŠNJAKA U SO PRIZREN
Autor: Raif Kasi
Objavljeno: 01. March 2014. 18:03:26
Bošnjački politički prvaci su uz svoju uskogrudsost ”izvojevali zasluženu deobu lokalne vlasti”- zaslužili ono sto im je i pripalo-neuspjeli “salto mortale”. Reklo bi se, možda i malo više uzimajući u obzir neprovjerene špekulacije “brujeće čaršije” da su od kolicionog partnera PDK-a, za vrijeme lokalnih izbora, dobili neprovjerena finansijska sredstva

Raif KASI:
U posljednje vrijeme su se na bošnjačkoj političkoj sceni u Prizrenu izdešavale turbolentne negativne promjene na političkom planu, zbog koje će birači imati argumente da kritikuju svoje predstavnike, naročito iz Koalicije Vakat i Nove demokratske stranke (NDS), ali i daju mogućnosti da im se istovremeno pružaju sanse da kazne ih na najavljenim parlamentarnim izborima ove godine.

Koliko misle o onima koji su ih birali? Koliko misle o svojoj zajednici? Naravno, ne treba biti “akrobata u mentalnim sposobnostima” da se to procijeni?!

Iako sa pet odbornika, uključujući i odbornika iz Centra demokratske unije (CDU), Bošnjacima su jedva pripale oskudne mrvice obačenog kolača političke raspodjele vlasti u SO Prizren, tijekom predizborne kampanje, datih od strane PDK-a. I pored toga što sa pet odbornika čine značajnu snagu u gradskom parlamentu, dodijeljena su im samo dva direktorijata; Direktorijat za kulturu omladinu i sport, na čelu sa Ahrimom Ajazijem- ispred NDS-a i Direktorijat za hitne situacije na čelu sa Bedrijom Ejupagićem- ispred Kolicije Vakat.

Da li bi se, da su zajednički nastupali, odigralo kako se odigralo?!

S druge strane, Turskoj demokratska partija Kosova (KDTP), dojučerašnjeg koalicionog partnera Kolicije Vakat, sa dva odbornika, dodijeljuje se dva direktorijata, mjesto zamjenika predsjedavajućeg SO Prizren i, uz sve to, zahtjeva i mjesto zamjenika predsjednika opštine ispred manjinskih zajednica koje i dalje stoji u “opticaju”. Reklo bi se političkim zargonom za KDTP - “biggest hit”.

Isto tako, majstori u pregovaranju ostvarivanja svojih zahtjeva, Koalicija oko Alijanse za budućnost Kosova, sa osvojenih tri odborničkih mjesta, dobili su tri direktorijata i mjesto zamjenika gradonačelnika Prizrena. Šta reći, razmišljajući logikom, a ne pod silom prinude, da su njihova tri odbornika jača od bošnjačkih pet. Kao da sjede na duplim stolicama, ili su bošnjački tako sičušni te se moraju gledati “lupom diskriminacije”, je ne pripadaju jačem.


U Prizrenu ni koalicioni partneri nisu kao što su nekad bili
Dakle, bošnjački politički prvaci su uz svoju uskogrudost ”izvojevali zasluženu diobu lokalne vlasti”- zaslužili ono sto im je, nakon svega, i realno pripalo-neuspjeli “salto mortale”!!! Reklo bi se, možda i malo više, uzimajući u obzir neprovjerene špekulacije “brujeće čaršije” da su od kolicionog partnera PDK-a, za vrijeme lokalnih izbora, dobili neprovjerena finansijska sredstva. Koliko su tačna ova špekulisanja u zajednici, ostaje da se pobrinu u otkrivanju istine sami glasači, ali posebno NV sektor iz bošnjačke zajednice u projektima na temu: “Prodati direktorijati, ili odustvo senzibilnosti bošnjačkih političkih zvaničnika”.

Razumije se, bilo je tu i tamo sporadičnih pregovora zvaničnika bošnjačkih političkih partija koji su bili u startu osuđeni na propast, iz razloga tvrdokornosti istih, nepopustljivošću u svojim ličnim prohtjevima. Bolje rečeno ambicijama u traljavom izvođenju “salta mortalea”. Najprije zbog odsutnosti u obavezama prema svojim biračima - osobito prema zajednici, a zatim i u odsustvu sluha prema najnovijim političkim zbivanjima u momentu kada je bilo prekopotrebno jednstvo u zahtjevima raspodjele lokalne vlasti.

Ko pita za empiriju “deset štapića”, lekciju iz prvog razreda?

Prema zvaničnicima Kolicije Vakat na tim pregovorima je predsjednica NDS-a, Emilija Redžepi, predlagala sebe za zamjenika predsjednika opštine ispred manjinskih zajednica, što je bio povod da dalji pregovori oko jedinstva na političkoj sceni-izostanu. Prvi neuspjeli pokušaj “salto mortalea”!!!

U međuvremenu je, dok su se ovih dana “lomila koplja” oko raspodjele lokalne vlasti, predsjendik DSB, poslanik Rasim Demiri, otputovao za Tursku. Svakako, vjerujemo u opravdanost posjeti Turskoj, ali i pitanje; Njegovo odsustvo oslabilo je možda pregovaračku poziciju sa koalicionim partnerima. Drugi “salto mortale”!!!

U svemu tome, nameće se jedno univerzalno pitanje, koje najprostijom frazom glasi: “Da li su političari zbog naroda, ili je narod zbog političara?”…

A danas, ni koalicioni partneri nisu kao što su nekad bili. Poslije skoro 14 godina koalicije Demokratske strane Bošnjaka (DSB) sa Turcima, tačnije sa Turskom demokratskom partijom Kosova (KDTP) raskinuta je danas na loklanom nivou. Odbornici u SO Prizren, Muso Salihi i Memnuna Ajdini-ispred Koalicije Vakat, napustili su odbornički klub sa Turcima i osnovali novi kojem se priključio odbornik dr. Azam Dida iz Partije parva.

Nakon svega istaknutog, iluzorno je govoriti koliko su odbornici bili spremni da se dogovore i oko zajedničkog kluba u gradskom parlamentu, što su i dokazali brojnim izjavama za naš radio, potenciravši da bi se “lahko dogovorili po svim pitanjima da “nije onih gore”.

A “oni gore”, kao “bogovi na Olimpu”, kockaju sa intersima zajednice. Dokle, pokazaće vrijeme?Ostali prilozi:
» PRILOZI ZA PROGRAM DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE (III)
Džebrail Bajramović | 12. December 2019 20:47
» BAUK FAŠIZMA KRUŽI EUROPOM - CRNA MRLJA NA BIJELOM OBRAZU NOBELA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. December 2019 13:22
» ZBOG KURUPCIJE STANOVNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE ODLAZI – NAPUŠTA ZEMLJU
Eric Nelson, ambasador SAD u BiH | 09. December 2019 19:00
» PORUKE ZA POHVALU I PAMĆENJE OD MADAM BISSELL I MISTER PALMERA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. December 2019 17:35
» MEDRESA I ODGOJ KAO OBLICI DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI
Rusmir Šerifović | 05. December 2019 17:02
» PRALJAK U POZADINI GOSPOĐE KOLINDE
Said Šteta | 02. December 2019 19:24
» HEJ, BOŠNJACI, BAŠ SMO LOŠI ĐACI
Sead Zubanović | 01. December 2019 20:35
» NASTAVAK AGRESIJE NA KOZARAC
Zijad Bećirević | 01. December 2019 20:08
» KOLINDA JE NAPRAVILA GREŠKU U KORACIMA U IGRI ZA HRVATSKU POLITIKU U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2019 18:13
» HEROJ ADIL BEŠIĆ - ZAKLETVA BOSNI
Elmedina Muftić | 27. November 2019 13:21
» SINE MOJ, RECI IM: - VRATITE MI MOJU ČISTU DUŠU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2019 15:51
» ZAGONETAN KOMPROMIS BH PREDSJEDNIŠTVA
Zijad Bećirević | 25. November 2019 15:43
» MI SMO MUSLIMANI SA EVROPSKIM IDENTITETOM, IAKO BI NEKI U EVROPI ŽELJELI DA TO NISMO
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 22. November 2019 13:04
» PISMO RAHMETLI NOVINARU EMINU HUSKIĆU
Nedžib Vučelj | 20. November 2019 19:16
» GRAĐANI, UZ GUSLE I ORGULJE, OSTANIMO NEUTRALNI!
Mr. Milan Jovičić | 20. November 2019 19:15
Ostali prilozi istog autora:
» PRVO OPĆINA REČANE - ONDA KOALICJA
03. September 2013 17:33
» OVO JE VRIJEME NAŠEG BUĐENJA
07. August 2009 14:21