Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Bošnjačka omladina sa održanog sastanka u Mannheimu poručuje
DOKAŽITE NAM DA SMO VAŠA BUDUĆNOST
Procitaj komentar

Autor: Bato Šišić
Objavljeno: 26. March 2014. 14:03:31Merjem Deljkić i Azra Cakal

Dženan i Kenan Hozo, Mirsel Mujić i Edis Crnišanin

Nedim Kovačević i Kenan Gutić iz Kelna sa Atlagićem

Benjamin Avdović i Nedim Krpo

Emina, Ahmet i Ajla Zukić

Sabina Nurkić, Amina i Selma Mrkalj

Ishak ef. Alešević, Fatima i Enis Mrkalj

Rifet Mesinović, Edin Atlagić i Šefvket Zukić

Edin Atlagić i Armin Muzaferija

Odbor bošnjačke omladine


U prostorijma bh. kluba “Ljiljani“ u Mannheimu (Njemačka) održan je sastanak bošnjačke omladine za područje medzlisa Frankfurt (pokrajina Hessen), a koji obuhvata 15 džemata. Učešće na ovom sastanku uzelo je više od 50 mladića i djevojaka koji su došli iz susjednih gradova Wiesbadena, Offenbacha, Kelna, Frankfurta, kao i predstavnici džemata Mannheima. Mladim Bošnjacima, a na kojima će jednom ostati sva odgovornost koju danas imaju i nose njihovi roditelji, prvi se obratio predsjednik IZBNJ Edin Atlagić, koji je rekao da je i sam djete gastarbajtera, ali koji je rođen u njemačkom gradu Ulmu, tu odsrastao, školovao..., a danas je mladi uspješni poslovni čovjek, koji je i dalje ostao aktivan u IZ, i koji zahvaljujući svojim roditeljima nikada kao dijete nije zaboravio ko je, šta je i odakle su mu korijeni.

„Tada u to vrijeme a i kasnije, nije bilo džemata bio bi asimiliran u njemačko društvo. Mektebska nastava ostavila je veliki trag u meni, ta nastava imala je veliku ulogu za igrađivanje moje ličnosti. Sada smo mi tu da vas sve povežemo, da vas kroz 73 džemata u Njemačkoj što više približimo jedni drugima. To će jednog dana biti od koristi svima nama, jer vi ćete jednog dana preuzeti sve ono što danas čine i rade vaši roditelji. Vi ste nam veoma važni, na vama ostaje buducnost, obaveza je naša da vam pomognemo i da se povežete sa njemačkim ustanovama i društvom, da gradite i gajite međureligijske odnose i kontakte. Svi mi moramo da se trudimo da ispravimo krivu sliku o Islamu koju imaju Nijemci, da Islam nije ono što se predstavlja u medijima. Empatija je jako važna, to jest, jako je važno da razumijemo onog drugog. Musliman mora da bude empatičan, uspješan i školovan“ - rekao je između ostalog Atlagić u svom obraćanju.

Poslije toga kratko su se obratili i mladi Bošnjaci, prvi među njima je bio Kenan Gutić iz džemata iz Kelna, koji je rekao da je omladina u njihovom džematu jako dobro organizirana, da se sastaju, druže, prave zajedničke izlete, ali da im ipak treba neko ko će ih povezati na saveznom nivou.
Amina Kahrimanović je došla iz Frankfurta i rekla kako ona ne pripada ni jednom džematu, a u Frankfurtu ih ima najmanje sedam.

„Ni sama ne znam u koji da odem, jer ni jedan između sebe nema dobru komunikaciju. Svi su na nekoj rivalskoj osnovi, nedostaje međusobne komunikacije, a nama mladima je to jedna veoma teška i čudna situacija. Pomozite nam da se povežemo“ - istakla je Amina.

Ismail Džinić iz džemata Wiesbaden je rekao da je veoma malo aktivne omladine u njihovom džematu, mada ih ima dovoljno, ali ne dolaze.

Armin Mešinović iz džemata Darmstadt je rekao kako odbor njihovog džemata ne shvata ozbiljno omladinu. Samo kad im treba sklanjati stolove i stolice onda su dobri, a kada oni trebaju pomoć od njih onda nemaju vremena za njih.

„Dokažite nam da smo vaša budućnost, a mi imamo i volje i želje i elana da dosta toga učinimo i pokrenemo“ - rekao je između ostalog Mešinović.

Rifet Mešinović koji je ispred Mešihata IZBNJ izabran za rad sa omladinom podržao je današnji sastanak i obećao mladima da će uvjek biti na raspolaganju za sve njihove ideje, ciljeve ali i rješavanja problema.

Na ovom sastanku izabran je odbor Bošnjačke omladine koji sačinjavaju Almasa Ramičević, Ismail Džinić, Amina Kahrimanović, Amina Harambašić, Harun Zlojo Emina Šabotić, Benjamin Mustafić i Armin Mešinović koji je izabran i za predsjednika Bošnjačke omladine Medzlisa Frankfurt.
Koordinator i moderator sastanka bio je Šefvket Zukić, član Glavnog odbora Mešihata IZBNJ i ministar omladine na nivou IZBNJ.

Omladina je nakon dvočasovnog govornog dijela programa priredila i pripremila zajednički ručak, a nakon toga uslijedilo je druzenje uz muziciranje popularnog Armina Muzaferiju.

Benjamin Avdović, Nedim Krpo, Ahmet, Emina i Ajla Zukić, Amina i Selma Mrkalj, Sabina Nurkić… i mnogi drugi mladi Bošnjaci bili su i više nego zadovoljni ovim sastankom, a i što tako i domaćini u prostorijama „Ljiljani“ Ishak ef. Alešević te Fatima i Eniz Mrkalj.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
» IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Damir ef. Babajić | 28. February 2024 16:04
» SEDMOGODIŠNJI MAHIR JEDINI ĐAK U SELU PETROVIĆI KOD OLOVA
Anadolu Agency (AA) | 24. February 2024 12:40
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
Ostali prilozi istog autora:
» TOMAŠICA JE NAŠA OPOMENA
10. April 2014 18:38
» MOJ PROTIVNIK NEMA NIKAKVIH ŠANSI
25. October 2011 14:41
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif