Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada


U njemačkom gradiću Wald – Michelbach održana humanitarna večer za Tomašicu
TOMAŠICA JE NAŠA OPOMENA
Procitaj komentar

Autor: Bato Šišić
Objavljeno: 10. April 2014. 18:04:23

Ef. Alešević uručuje hedije najboljim mektebskim polaznicama Mirel Brkić i Aidi Husić

Saki Cosovic, Suada Karisik i Esad Plavi

Prijedorčani Mirsad i Mihra_Alić

Sabina i Alma Kukavica sa djecom Salemom i Sarom iz Sanskog mosta

Nadira JekiĆ iz Dervente, Ula Bijedić i Alena Hilla iz Dervente

Samir Dupković i Osman Nuhanović

Uplaćivanje donacija

Fadil Junuzović, Gen. konzul u Frankfurtu Dževad Šaldić, Rifet Mesinović i Sefvket Zukić

U njemačkom gradiću Wald – Michelbach održana je humanitarna večer za Tomašicu, a kojoj je prisutvovalo više od 400 posjetilaca. Domićini večeri bili su neki od članova sedamdesetak porodica koje su porijeklom iz BiH, a koji žive u tom gradiću, većina njih je zaposlena u tamosnjoj pilani.
Jedan od glavnih organizatora bio je Rifet Mesinović, humanista iz Darmstadta koji je izašao prvi na binu poselamio sve prisutne, domaćine i goste, te rekao kako je ovo jedinstvena noć, noć u kojoj su Bošnjaci Bosne i Hercegovine još jednom otvorili svoje veliko srce i još jednom pokazali da im je BiH itekako draga, te da bez obzira na život koji žive daleko od mjesta i gradova u kojima su rođeni ne zaboravljaju prošlost njihove domovine, a žive i život njene sadašnjice.

Iz susjednog grada Mannheima došao je oblasni imam za pokrajinu Hessen Ishak ef. Alešević i predsjednik tamošnjeg džemata dr. Senad Hadziselimović. Imam Alešević je također dirljivim govorom probudio sjećanja na ratna dešavanja u BiH i stradanje našeg naroda, i rekao kako se bez obzira na okolnosti život nastavio dalje, ali se svješću da nikada i niko od Bošnjaka u dijaspori nije zaboravio sve ono što se dešavalo. Imam Alešević je također i nastavnik mektebske nastave u džematu Wald – Michelbach (Vald– Miselbah), je je ovu noć je iskoristio da na binu pozeve dvije najbolje djevojcice Mirela Brkić i Aida Husić, polaznice te nastave i uručio im simbolične hedije.
Posebnu pažnju posjetilaca pobudio je govor Generalnog konzula BiH Dzevada Šaldića iz Frankfurta, koji je nakon dugo godina prvi predstavnik države koji je posjetio ovaj dio Njemačke.

„Lijepo vas je vidjeti večeras u ovoliko broju, da pokažemo svijetu da svi mi koji živimo u dijaspori nismo zaboravili našu domovinu, da su naše misli svakodnevno u BiH, ali da isto tako svojim humanitarnim gestovima želimo da koliko toliko iznesemo istinu na svijetlost dana. GK BiH u Frankfurtu svima vama stoji na raspolaganju i sretan sam sam što sam dio vas“- rekao je između ostalog generalni konzul Šaldić.

Nakon toga Rifet Mesinović pozvao je sve posjetioce da svi oni koliko ko može da dobrovoljni novčani prilog za Tomašicu, te samo za nekoliko minuta oformio duži red ljudi koji su željeli da daju svoj doprinos. Na kraju je novčana cifra iznisila 6030 eura.

Mirsad i Mihra Alić su rodom iz Prijedora i oni su bili među prvima koji su dali novačni doprinos, a slijedili su ih Sabina i Alma Kukavica i Alma iz Sanskog Mosta sa djecom Salemom i Sarom.
Osman Nuhanović, poduzetnik iz Darmstada, na ovu humanitarnu večer došao je sa prijateljem Samirom Dupkovićema, a i njih dvojica su bili donatori novčanog priloga.

„Tomašica je dio sviju nas, naša dužnost i obaveza. Ovo je najmanje što možemo učiniti za sve stradale u Tomasici“ - kratko nam je rekao Nuhanović.

Među posjetiocima bile su Nadira Jekić iz Dervente, Njemica Ula Bijedić čiji je suprug iz Trebinja kao i Alena Hilla iz Dervente.

Jedan od prvih koji je dao novčani prilog bio je uspješni poduzetnik Fadil Junuzović, a koji je ujedno bio i jedan od organizatora i pokretača ove humanitarne večeri.

„Nije mi žao ni jednog centa i ni jednog potrošenog sata za organizaciju, jer Tomašica je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Naša opomena, naša tužna istina. Drago mi je što je došao i veliki broj omladine i mladih ljudi, koji su pomno pratili obraćanja domaćina i gostiju. Mnogi od njih su rođeni u Njemačkoj, ali nikada ne smiju da zaborave prošlost dražave iz koje im dolaze roditelji“ – rekao nam je Junuzović.

Organizatori Nisvet Huskić, Nijaz Bahtagić, Nedzad Hasić, Senad Hasanbegović, Rasim Kukavica, Saim Brkić, Bernard Keranović, Dursum Kazić, Smajo i Asim Hodžić, Raif Kukavica, Enver Dudić i Dursum Kukavica bili su posjetiocima na raspolaganju, a bili su zaduzeni za bh. kulinarske specijalitete kojima su se te večeri počastili svi oni koji su to željeli.

Program je snimala ekipa TV Hayat plus, a za potrebe emisije „Mi u Evropi“. Tu večer nakon oficijelnog dijela programa posjetioce su sevdalinkama zabavljali Esad Plavi, Suada Karišik i Saki Ćosović. Suada i Saki tu večer odrekli su se njihovog honorara i novac donirali za Tomašicu, a dio novca uplatio je i Esad Plavi.


Dio organizatora

VRHOstali prilozi:
» MAHER ZAIN ODRŽAO BAJRAMSKI KONCERT U SARAJEVU
Senzor.ba | 13. April 2024 23:56
» CIJENIMO SVAKI TRENUTAK PROVEDEN SA VOLJENIM OSOBAMA
Bošnjaci.Net | 11. March 2024 13:47
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
Eset Muračević | 08. February 2024 20:24
» 20 NAJROMANTIČNIJIH GRADOVA U BIH
B.net | 08. February 2024 20:15
» “TEŠKA INDUSTRIJA” PROSLAVILA 50 GODINA
Bošnjaci.Net | 02. February 2024 16:44
» JUBILARNI KONCERT «ŠAPAT SRCA»
Bošnjaci.Net | 29. January 2024 14:52
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
Eset Muračević | 21. January 2024 16:15
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ PROTIVNIK NEMA NIKAKVIH ŠANSI
25. October 2011 14:41
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif