Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U povodu obilježavanja aprila kao mjeseca svjesnosti o genocidu i njegovoj prevenciji
RAMIĆ: AKO BOŠNJACI ZABORAVE GENOCID OSUĐENI SU NA TO DA IM SE PONOVI
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 14. April 2014. 14:04:07


Ako Bošnjaci zaborave genocid osuđeni su na to da im se ponovi. Univerzalni princip i činjenica jeste da je genocid zločin koji se ne može zaboraviti, koji nikada ne zastarijeva i koji ne smije nestati iz ljudskog pamćenja - poručio je u izjavi za Agenciju FENA direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) Emir Ramić, povodom obilježavanja aprila kao mjeseca svjesnosti o genocidu i njegovoj prevenciji.


RAMIĆ: Bošnjaci ne smiju zaboraviti da su ih prije posljednjeg genocida učili da zaborave svoju narodnu pripadnost, historiju, kulturu, jezik i tradiciju - upozorava Ramić.

Podvlači da su zločini genocida jaki podsjetnici da “ljudi” imaju neobičnu sposobnost za zlo. O genocidu, kaže, moramo učiti da bismo bili bolji ljudi, saosjećajniji, vrednujući svaku osobu kao stvorenje neograničene vrijednosti, "tako vrijedno, da znamo da se takva zvjerstva neće više nikada desiti i da će svijet biti humanije mjesto koje je neprijateljski okrenuto prema takvim groznim dešavanjima".
Naglašava da je jedan od prvih i danas u višestrukom smislu najvažnijih dokumenata novoformirane međunarodne zajednice, utjelovljene u Ujedinjenim nacijama, Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.

-Vjerovali smo da je međunarodna zajednica izvukla poruku i pouku iz holokausta. Ali historija genocida se ponavlja. Agresija i genocid u BiH su pokazali da su UN izgubile svoj smisao kad je u pitanju zaštita osnovnih ljudskih prava i sloboda. Silne rezolucije i konvencije u praksi se ne poštuju - ocijenio je Ramić.

To su razlozi zašto je april, kako je pojasnio, proglašen mjesecom svjesnosti o genocidu i njegovoj prevenciji.

Kada je u pitanju svjesnost o genocidu i njegovoj prevenciji, on ističe četiri činjenice koje su predmet njihove ovogodišnje kampanje. Prva je da genocid nije puka statistička činjenica. Svaka žrtva je imala ime i prezime, identitet te je bila jedinstven dio univerzalnog života na zemlji.

Druga činjenica je, kako je naveo, da su zločinci genocida uspjeli ne samo zbog oružja koji su posjedovali nego zbog mržnje i netolerancije prema drugom i drugačijem.

Ramić također ističe i činjenicu da su šutnja i ravnodušnost veoma opasne, kao i da je borba protiv masovnih zločina i društvenih normi koje ne kažnjavaju zločine kroz nacionalna i međunarodna prava, veoma bitna.

-Bošnjaci ne smiju zaboraviti da su ih prije posljednjeg genocida učili da zaborave svoju narodnu pripadnost, historiju, kulturu, jezik i tradiciju - upozorava Ramić.

Podvlači da su zločini genocida jaki podsjetnici da “ljudi” imaju neobičnu sposobnost za zlo. O genocidu, kaže, moramo učiti da bismo bili bolji ljudi, saosjećajniji, vrednujući svaku osobu kao stvorenje neograničene vrijednosti, "tako vrijedno, da znamo da se takva zvjerstva neće više nikada desiti i da će svijet biti humanije mjesto koje je neprijateljski okrenuto prema takvim groznim dešavanjima".

-Iz genocida u BiH čovječanstvo ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost, mada je genocid u BiH koji je na kostima ubijenih žrtava inaugurirao genocidnu tvorevinu, pokazao, nažalost, ogromno negativno iskustvo - potcrtao je Ramić.

Baš zato, poručio je, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o genocidu nad Bošnjacima što zahtijeva da čuvamo sjećanje na žrtve.

O njima, dodaje Ramić, treba govoriti plemenito, istinito, s dignitetom i samo na osnovu društvenih činjenica sadržanih i iskazanih u relevantnoj dokumentaciji, kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za stravične zločine.

-Sveti je zadatak bošnjačkih intelektualaca i odgovornost istraživača da naučno istražuju genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, na čemu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve i bilo kakve aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži - zaključio je Ramića.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif