Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

SRPSKI PATRIJARH I SVETOSAVSKE HAVETI
Autor: Nedžad Ćeman
Objavljeno: 18. May 2014. 12:05:17
Nedžad ĆEMAN: Trebali to opet da se spreme Bošnjaci za pokolj i nasilno pokrštavanje kao što se to dešavalo kroz historiju... Patrijah treba da poziva na mir i na poštovanje ali ni ova poruka nije iznenadila Bošnjake sva zla su baš doživljavali od ovih i ovakvih. Svaka riječ patrijartha Irineja je u stvari poziv na uništenje Bošnjaka. Zar genocid treba doživjeti ponovo Hadžet, Šahoviće, Limsku dolinu, Bukovicu, plavsko-gusinjski pokolj i nasilno masovno pokrštavanje, Srebrenicu.... Zar treba Bosnu s Bošnjacima u crno zaviti? Bili to oni opet pokušali da imaju "veliku Srbiju".
Srpski patrijarh Irinej bi da Bošnjaci Sandžaka i Bosne nestanu, tako poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) otvoreno govori kako od Bosne treba otkinuti onaj genocidni entitet, kao zamjenu za državu Kosovo, čime potvrđuje tvrdnju oca srpske nacije i zločinca Dobrice Ćosića da je Kosovo izgubljeno. Vrlo je interesatno da na otvorene prijetnje zatiranja tragova i istrebljenja Bošnjaka kao i najavljene prijetnje iz vrha SPC, ponovne pljačke i otimanja bosanske zemlje i prispajanja Srbiji, osim uvaženog reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe ef. Cerića, predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa, ama baš još niko nije reagirao.

*****

U jednoj narodnoj pripovjetci piše: Pošao sveti Sava preko jedne planine pa srete đavola. Kad ga đavo ugleda, uplaši se i šćedne da pobjegne, ali ne mogne, pa se sada sretnu na putu. Sveti Sava rekne đavolu: "Pomozi Bog!" a ovaj odgovori: "Nije ti za tim stalo." "Kako si?" reče sveti Sava, a đavo mu odgovori: "Šta je tebi briga kako sam?" "Kuda hoćeš?" upita ga Sveti Sava, a ovaj odgovori: "Ni za tim ti nije stalo." "Šta bi radio?" reče Sveti Sava; a ovaj mu odgovori: "Radio bi baštovanluk, kad bi imao mršave zemlje i takog ortaka." Onda Sveta Sava kaže đavolu: "Čuješ, pobratime, baš ako hoćeš da radiš baštovanluk, evo sam ti ja ortak, no da se dogovorimo, kako ćemo i šta najprije raditi i sijati i ko će sjeme nabavljati."

UGLJANIN I SVETI SAVA: Kada bi se apsurdi na aršine mjerili pojedini takozvani predstavnici Bošnjaka na Sandžaku bi oborili sve moguće rekorde. Da se kojim slučajem prakticira bilo kakav kodeks nerazumnog ponašanja političara davno bi Sulejman Ugljanin samom sebi došao glave, njemu ne smeta ni društvo ni simpatije onih koji su u đavolovoj službi. Žalosno je da onaj kom je mjerilo snishodljivost i ulizivčaka poslušnost beogradskog režima uspio stjerati Bošnjake na granici marginale dajući u javnosti izjave od kojih će se pokoljenja stidjeti. Iisti taj nesrećnik nije mogao ni slutiti koliku će medvjeđu uslugu napraviti Bošnjacima i prizvati na njih demone iz prošlosti... Ništa čudno rekli bi neki, jer od njega nismo na bolje ni naučili, međutim ovog puta je njegovo sumanuto ponašanje jako dobro iskorišteno od onih kojim je danonoćna briga nestanak Bošnjaka. Tako je i srpski patrijarh Irinej na obilježavanju 900 godina srpske države kod Petrove crkve u Novom Pazaru uz ciničan osmijeh još jednom pokušao na perfidan način pokrstiti Bošnjake Sandžaka. U svom bunilu svojstveno senilnom starcu, srpski patrijarh je napojio dušu uobičajenim

Vjerski patrijarh ili razbojnik


riječnikom mržnje i negiranjem postojanja Bošnjaka. Ugljanin je svojim neartikulisanim izjavama otvorio ponovo put onima koji uporno negiraju Bošnjake na Sandžaku. Može Ugljaninu da bude predak koga on to poželi da mu bude, međutim ne može taj prodavač bošnjačkih interesa nikome nametati svog pretka. Normalno, kao i uvijek iz srpskih redova jedva čekaju ispade ove vrste, da bi mogli da plasiraju svoje mitove zasnovane na ubijanju, pljački, mržnji i silovanju. Nije čudno to što patrijarh srpski bulazni, šta ćeš to mu je genetska predispozicija da mrzi, al` boli što Suljo izgubi kompas, izgubi se u utrci ulizivanja, dodvoravanja i prodaje identiteta, časti i dostojanstva, pa se počeo dičiti nećim čega se pametan stidi.

Konačno je došlo vrijeme da se stane na put tim i takvim falsifikatima i da se nameće Bošnjacima ono što nikad nisu bili.

Odgovor na pitanje: Ko su i od kuda su Bošnjaci, ne treba da daje senilni patrijarh Irinej, na to pitanje je dat odgovor još prije više od hiljadu godina. Al` podsjećanja radi da ponovimo onima koje pamćenje ne služi, Bošnjaci su autohtoni narod koji na ovim balkanskim prostorima datira od postanka svijeta i prvog javljanja života na ovim prostorima. Ovi što se bave bošnjačkim korijenima je bolje da preispitaju svoje porodično stablo, pa bi vidjeli da je svaki drugi Srbin turske krvi, što im se na licu vidi, jer ako laže koza ne laže rog.

Poznato je da su Nemanjići došli na prostore današnjeg Sandžaka kao katolici a zatekli jedan narod kao sljedbenike bosnaske crkve to jest izvornog hrišćanstva koji nisu priznavali ni krst a ni sveto trojstvo. Nemanjići su napravili poznati genocid o kojem se može i u njihovim dokumentima pročitati. ''U njihovim dokumentima jasno se može vidjeti kako Nemanjići silom nameću jednom autohtonom narodu svoju vjeru:

Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispovjeda Hrista, sina božjeg. Knjige njegove nečastive spali, i izagna ga, zapretiv da se nikako ne ispoveda niti pominje trikleto ime. I sasvim iskoreni tu prokletu veru, da se i ne pominje nikako u državi njegovoj, nego da se slavi jednobitna i nerazdeljiva i ţivotvorna Trojica: Otac i Sin i sveti Duh, svagda i sad i uvek na veke vekova. Amin. (Stefan Prvovenčani, Život Svetog Simeona)'' .

Evo još jednog nepobitnog dokaza iz arhive gdje se vidi da Bošnjaci ne mogu i nikada nisu bili potomci (Ugljaninovog pretka) Svetog Save:

NEMANJIN SABOR 1196. GODINE: Nemanja izvede ovo pred sabor svoj, sabran protivu te lukave jeresi, izobliči krivoverje njihovo, i savetova se sa svetiteljem svojim Jeftimijem i sa časnim črncima, i sa velmoţama svojim, i, nimalo ne zadocnev, posla na njih vojsku, naoružanu od slavnih svojih, govoreći u ime naše vere treba uraditi.

Trebali to opet da se spreme Bošnjaci za pokolj i nasilno pokrštavanje kao što se to dešavalo kroz historiju... Patrijah treba da poziva na mir i na poštovanje ali ni ova poruka nije iznenadila Bošnjake sva zla su baš doživljavali od ovih i ovakvih. Svaka riječ patrijartha Irineja je u stvari poziv na uništenje Bošnjaka. Zar genocid treba doživjeti ponovo Hadžet, Šahoviće, Limsku dolinu, Bukovicu, plavsko-gusinjski pokolj i nasilno masovno pokrštavanje, Srebrenicu.... Zar treba Bosnu s Bošnjacima u crno zaviti? Bili to oni opet pokušali da imaju "veliku Srbiju". A kako rade vratit će im sve manja. Kako inače protumačiti riječi vjerskog poglavara" kada Srbija može da izgubi Kosovo", zašto Srbija ne bi dobila ono što se zove genocidni manji entitet? Zar patrijarhovo nije da poziva na mir, a ne na ubijanje. Al` kako pisac reče «čovjek je biće navike», ne može se protiv sebe i onoga što ti je od djetinjstva usađeno, mrzi, ubija... Takvo ponašanje vjerskog poglavara je ravno onome kada je njegov brat po vjeri i kolega krstio tenkove koji su rušili bošnjačke domove. Bošnjaci nisu zaboravili da su minule agresije velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve po crkvama širom uže i šire Srbije i Crne Gore i državnim Skupštinama blagoslovili koljače u genocidnim pohodima ubijanja nevinih, zaželivši im ''što više mrtvih turskih glava''. Nameće mi se jedno pitanje: Da li su slučajne ove bukvalne prijetnje patrijarha Irineja sa posjetom okorijelog četnika, a sada po ratnim zaslugama srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji dolazeći onomad u službenoj posjeti u Sarajevu nije dao da se progovori " o prošlosti". Nema slučajnosti i iz iskustva njima nije za vjerovat. Činjenice ukazuju da su ovo sve što se događa su dobro osmišljene akcije veliko nacionalističke srbijanske politike, akademika i raznih bezbjedonosno tajnih agencija kojima je posao da nalaze najbolje načine destabilisanja Bosne i Sandžaka. To što oni rade nije prvi puta niti bilo začuđujuće kada nebi u tome ne bi imali i pomagača među nama. Nije li Ugljanin jedan od njih. Ako hoće da se pokusturiči i tako uvuče još više Irineju i Vučiću u .... neka to uradi, Bošnjacima po jedan ''Nemanja'' neće faliti.Ostali prilozi:
» JESU LI BOŠNJACI ODUSTALI DA LIČE NA SAMI SEBE ILI SU PRISTALI DA LIČE NA SVOJE PROTIVNIKE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. May 2018 16:05
» ŽIVIMO U SADAŠNJOSTI A NE U BUDUĆNOSTI
Arsim Tarik Saliji | 21. May 2018 20:20
» NEDELJKO
Haris Hojkurić | 19. May 2018 01:31
» ZLOĆUDNA, BLAJBURŠKO-RAVNOGORSKA OSOVINA ZLA!
Mr. Milan Jovičić | 17. May 2018 20:44
» RAMAZANSKI DERT
Aziz Hurem | 17. May 2018 14:51
» RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. May 2018 15:19
» POGREŠNO JE VEZATI SE ZA POLITIČKE GUBITNIKE
Džebrail Bajramović | 15. May 2018 21:32
» IZRAŽAVANJE VLASTITIH MISLI BEZ TEŽNJE KA DOMINACIJI
Medina Hodžić | 10. May 2018 20:42
» KOME TO SMETA DOLAZAK ERDOANA?
Mr. Milan Jovičić | 10. May 2018 17:40
» MALEJZISKO ČUDO ZA POUKU I PORUKU SVIM POLITIČARIMA KOJI IMAJU PAMETI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. May 2018 14:17
» ATIF DUDAKOVIĆ - BOŠNJAČKI ARMINIUS (HERMANN)
Nedim Kadrić | 08. May 2018 16:48
» NAVODNO ZABRANJENI INTERVJU MEŠE SELIMOVIĆA
Sead Zubanović | 08. May 2018 16:48
» ODLAZAK U DŽAMIJU, NAŠ ISTINSKI POVRATAK JEDINSTVU
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 07. May 2018 15:42
» SVE JE – OPTIMIZAM – JE SVE
Medina Hodžić | 01. May 2018 16:27
Ostali prilozi istog autora:
» SRPSKA ZLOČINAČKA "ELITA"
07. July 2017 17:30
» CRNOGORSKI RJEČNIK SRAMA
20. June 2016 10:10
» FARAONOVE NARUDŽBE
13. September 2015 02:52
» GRANICE (NE)RAZUMA
27. August 2015 18:39
» SAMO JE ISTINA SPAS
10. May 2015 17:08
» NEMORALNOST POLITIČARA
31. October 2014 15:30
» ZOV SANDŽAČKIH DJEDOVA!
22. September 2014 23:52
» IZBOR JE ODGOVOR SUDBINI
18. April 2014 12:56
» MALI SLOBO U NOVOJ VERZIJI
04. March 2014 13:49