Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MEŠIHAT DONIO ODLUKU O OTVARANJU žŽENSKE MEDRESE U PREŠEVU
Autor: Mesihat.org
Objavljeno: 05. June 2014. 18:06:24


Na redovnoj sjednici održanoj 05.06.2014. god. u Novom Pazaru, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji jednoglasno je prihvatio prijedlog medžlisa Muftijstva preševskog da u narednoj školskoj godini počne sa radom žensko odjeljenje Medrese „Gazi Isa-beg“ iz Novog Pazara u Preševu.

U okviru priprema za nastupajući Ramazani-šerif, Mešihat je donio odluku o visini nisaba za zekat, sadekatu-l-fitra te zaduženjima za obilazak džemata i vršenja drugih vjerskih obaveza.

Festival islama sa zajedničkim iftarom biće upriličen u svim muftijstvima Islamske zajednice.

Mešihat je donio odluku o minimalnoj visini članarine po članu Islamske zajednice sa redovnim primanjima na mjesečnom nivou u iznosu od jednog eura. Članovi Islamske zajednice koji nisu u mogućnosti platiti članarinu oslobođeni su ove obaveze.

U cilju ponovnog otvaranja vakufskih kuhinja, Mešihat je jednoglasno donio odluku da se u svim džamijama svake treće džume u mjesecu obavezno organizuje sedžada za prikupljanje sredstava potrebnih za rad vakufskih kuhinja.

Mešihat je prihvatio izvještaj o prikupljanju pomoći za ugrožene od poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji u kome je istaknuto da je ova akcija uspješno sprovedena te da su upućena tri konvoja pomoći stigla na odredišta u Željeznom Polju, Krupnju i Centralnom štabu u Beogradu. Mešihat je pohvalio štab koji je koordinirao akcijom prikupljanja pomoći Centra za humanitarni rad „Hajrat“, Internacionalnog univerziteta, Muslimanskog omladinskog kruga i Fakulteta za islamske studije, izražavajući zahvalnost svim pripadnicima Islamske zajednice i drugim građanima koji su se odazvali ovoj akciji.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: