Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

KOSOVO: Parlamentarni izbori 2014.
KAKVI LI SMO MI KAD NAS OVAKVI PREDSTAVLJAJU
Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 06. June 2014. 21:06:05
Sahid KANDIĆ: Predizborna kampanja je bila vremenski kraća neg’ ikad ali dovoljna da se šest bošnjačkih političkih subjekata lijepo izblamira. Na desetine puta su oni trezveni i neopredijeljeni birači imali prigodu da sa stidom konstatiraju: “E kakav je taj čovjek kome je ovaj čergar predsjednik?”. Elem, nejse, kakvi smo takva nam i politička reprezentacija. Ma džaba i meni što nisam nigdje otkad sam napustio SDA kad oni što ih je Bog stvorio samo za to da su nečiji podrepaši, pa takvi kakvi su ne mogu ni’ pojmit da se može biti čovjek i živjeti nestranački. A ko to za mene može više uradit od mene samog kad oni da išta valjaju živili bi ko ja od svog rada a ne od narodne muke. A da nejse…
Čudna jada od ovih do sada

Upravo ističu posljednji sati predizborne kampanje kosovskih parlamentarnih izbora. Nakon sutrašnje predizborne šutnje, doći će nedjelja i dvanaestosatna neizvjesnost kada će pljuštati glasovi, a sve do završetka glasačkog procesa i otvaranja kutija za prebrojavanje svak’ će polagat nadu da još ima šanse za uspjeh.

Predizborna kampanja je bila vremenski kraća neg’ ikad ali dovoljna da se šest bošnjačkih političkih subjekata lijepo izblamira. Na desetine puta su oni trezveni i neopredijeljeni birači imali prigodu da sa stidom konstatiraju: “E kakav je taj čovjek kome je ovaj čergar predsjednik?”. Elem, nejse, kakvi smo takva nam i politička reprezentacija. Ma džaba i meni što nisam nigdje otkad sam napustio SDA kad oni što ih je Bog stvorio samo za to da su nečiji podrepaši, pa takvi kakvi su ne mogu ni’ pojmit da se može biti čovjek i živjeti nestranački. A ko to za mene može više uradit od mene samog kad oni da išta valjaju živili bi ko ja od svog rada a ne od narodne muke. A da nejse…

Nije ni njima lahko sa samima sobom


Kada im budu pristizali rezultati sa biračkih mjesta krvni tlak će im se odslikavat u negativu kao barometar dostignuća.
Shvatit će svi da osim glumljenja samopouzdanja ipak su više očekivali, pa će Džezo u Koaliciji „VAKAT” žalit što nije odavno osvježavao kandidatsku “postavu” nego mu jedni te isti besomučno dijele neostvarena obećanja. “VAKAT” će imati manje glasova nego na prijethodim parlamentarnim izborima a to što ovaj subjekat ipak čini relativno stabilnim u politici je to što su ozbiljni i rad baziraju na dugoročnost i ne povode se dnevnom politikom.

NDS je svoju kampanju uglavnom fokusirao na slabe rezultate zamjenika ministara Koalicije “VAKAT” a iz ugla bošnjačkih glasača van Prizrena je to smiješno, jer NDS-ovi zamjenici ministara kao da ne postoje a to znači da ništa i nisu ni uradili i neće biti značajnije glasani u drugim mjestima.

CDU je novi subjekat koji je na Ad-hoc nastao a i nije dovoljno vješto sačuvan pa će Merdžo i Hamza morati da preispituju u čemu je bila greška što lakonski upravljaju radom stranke.Čmanjo je nervozan na javnim nastupima, svjestan je da njegove afere kao i improvizacijama razapeta stranka ne može pobrat glasove jer je jedva i skrpio nekoliko Albanaca, članova obitelji i njihovog društva, a koje neće glasovati ni njihove obitelji, a kamo li da oni na nekog ostave ozbiljan dojam. Prednost izlaska SDA je to da ćemo vidjet koliko naših živi začahureno i glasa po navici a ne po programskom iliti nekom drugom izbornom modusu.

Hikaš će ovoga puta testirat glasovno tržište da bi za sljedeće izbore konsolidovao BSDAK po nekom funkcionalnijem modelu a na ovim javnim nastupima se može pohvalit jedino time da ima nova lica i Šekija koji je bio najpristojniji i najuljudniji u javnim nastupima, a ostalo je na samim glasačima.

Mlada i krhka Almica, glavna perjanica JBL-a, je na javnim nastupima više bila bitku sa šefom ureda za zajednice SO Peći nego oni koji su na izbornim listama, kako na svom promotivnom skupu a tako i na panelu BKZ-a u Vitomirici i tako redom. Tako da osim ranije osvojenih glasova ostaje da se vidi koliko će joj glasova donijeti UDB-a iz inozemstva, kao i potpredsjednik crnogorske stranke Nove snage koji je više zavađuje i kompromituje nego što pomaže.

Bože sačuvaj nam vjetrenjače

Tri najjača subjekta će podijelit po jedno poslaničko mjesto jer po glasačkom potencijalu to su im kapaciteti, a ovi sitni subjekti koji nisu htjeli da se udruže i onako znaju da nemogu ništa postići, ali im treba biti “u igri” kako bi sačuvali glasačko tijelo i za buduće lokalne izbore, jer kad se jednom prelije u nekom drugom subjektu onda se teže vraćaju. A do tad će biti bitke sa vjetrenjačama, a dobijat glasove ne što zaslužuju nego za sevap, za inat, od muke… jer njihovo razmetanje idejama i obećanjima da nije žalosno bilo je smiješno. Podsjećaju me na onog Crnogorca koji je družbi nakon vojne pričao svoje viteško iskustvo sa bojišta, i veli: ”Naša’ ja Turčina pa mu sabljom junački odsjeka’ jednu ruku, pa drugu… Pa onda zamahnem opet i odsječem jednu nogu, pa drugu…”. Neki od nazočnih ga tad priupita što mu nije prvo glavu odsjek’o, a ovaj crnogorčina mu odgovara: - “E glavu mu je posjeka’ neko prije mene!”.

E pa dobri moji Bošnjani hairli vam izbori i halal vam glasovi, a, inša-Allah će i nama Uzvišeni jednom halalit to što ih trpimo pa da čim prije dobijemo bolje od ovih što viđasmo…Ostali prilozi:
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. July 2020 15:36
» STABILOKRATA VUČIĆ
DW.de | 22. June 2020 21:38
» POSLJEDNJI IZDISAJ
Šefka Begović-Ličina | 12. June 2020 05:56
» ONAJ KOJI NIJE SPOSOBAN DA OTKLANJA UZROKE, BIVA UGROŽEN POSLJEDICAMA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2020 17:56
» ISTRAŽIVAČ ASTRONAUTIKE
Božidar Proročić | 09. June 2020 14:39
» ZA JEDNOG SRBINA - HILJADU MUSLIMANA
Bošnjaci.Net | 06. June 2020 18:42
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
Mr. Milan Jovičić | 04. June 2020 18:45
» ALISIN PUT – OD BILEĆE PREKO PLAVA DO NEW YORKA
Bošnjaci.Net | 03. June 2020 15:36
» HVALA NA OBAVJEŠTENJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. June 2020 14:53
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» ZAŠTO SU SE LOVRENOVIĆ I JERGOVIĆ ISPISALI IZ SARAJEVSKOG PEN-A?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 00:57
» SJEDNITE, USTAŠE!
Said Šteta | 15. May 2020 18:28
Ostali prilozi istog autora:
» PREVENTIVNE MJERE I NA KOSOVU
12. March 2020 13:11