Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Prokletstvo "nebeskog naroda"
KOLIZIJA EVROPSKE UNIJE I SRPSKOG VIDOVDANA
Autor: Nedžad Ćeman
Objavljeno: 30. June 2014. 14:06:37
Nedžad ĆEMAN: Na ovaj Vidovdan koji će sigurno biti zapamćen u historiji kao kolektivni poraz srpske i sbijanske politike, i baška vrhunskim glupostima Miloševićevih učenika Tome Nikolića, Aleksandra Vučića, Nebojše Radmanovića, Milorada Dodika, a uz njih i pokusturičeni Nemanja. I u isto vrijeme grupa velikih prijatelja uglednih Evropljana pokreće inicijativu za milion potpisa peticije za brži prijem BiH u EU. To je najbolji odgovor kakastrofalnoj politici Srbije u ovim događanjima. U Srbiji imaju sada o čemu da razmišljaju, a najviše o svojim glupostima, hodanju u snu i neshvatanju da je Vidovdan ovako kako ga oni shvataju omča oko vrata vlastitom narodu.
Krah srbijanske politike, Vidovdan kao kletva srbijanskom narodu, srbijanski zvaničnici su u suboti su sebi sami zagorčali život i bukvalno svojim glupim potezima, hodajući u kao i uvijek između mita i realnosti svojom arogancijom izazvali uticajne zemlje Evrope da preispitataju politiku prema zemlji koja kao dobra udavača koketira sa EU i Rusijom.

Kada je Tomislav Nikolić preuzeo na sebe dužnost da bude predsjednik države Srbije koju su sa ratnim drugom Aleksandrom Vučićem i sukreator "nebeske nacije" i ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem zajednički postavili na prugama nacionalizma, ni jedan od njih nije ni sanjao da će Vidovdan 2014. na Gazimestanu biti baš mjesto fijaska svetostavsko-vidovdanskog mita. Iako je bio pozvan da prisustvuje jednom kolosalnijem skupu pred svjetskim intelektulacima u Sarajevu gdje se vodila tema o početku Prvog svijetskog rata (1914), atentatu austijskog princa Franca Ferdinada kao i srpskoj terorističkoj organizaciji Crna ruka koju je tadašnja Srbija kreirala kao mehanizam koji će destabilizirati austrougarke vlasti i težiti stvaranju velike Srbije, ne želeći da pred svijetom pogleda istini u oči i suočiti se sa činjenicom da njegov narod na svojoj savjesti nosi 30 miliona žrtava Prvog svijetskog rata i da spasi što se spasiti može, Nikolić je ipak je odlučio da u Sarajevo ne ide, činjelo mu se da će bolje proći ako upita kosovskog premijera Thačija da mu dozvoli šetnju po ''srpskim zemljama''.

Ove subote, 28. juna 2014. na obelježavanju mitološkog boja na Kosovu u Nikolićevom izlaganju na Gazimestanu gdje je značajna grupa srpskih nacionalista prekinula govor predsjednika vojvode Nikolića, uzvicima “Izdali ste Kosovo”, “Tomo šiptaru”, “Vuline šiptaru” zatim, bacanje petardi na njega i niz drugih provokacija je samo početak kulminacije sjemena koje je posijano 1989. i gajeno kod mladih generacija koje su odrastale na lažnom mitu i superiornosti srpske nacije i tzv. nebeskog naroda. Realna činjenica koju su mlade generacije Srba uvidjele su da je Kosovo nezavisna i međunarodno priznata država i to uz blagoslov Nikolića, Vučića i Dačića je pokazala da je došao kraj iluzijama na Kosovu, bježanjem od istine u Bosni pokazuje da se ''nešto iza brda valja''... Put prema Evropskoj uniji će za Srbiju biti moguć jedino ako Srbija pristane da se pomiri sa realnošću i da srpski mitovi i mazanje očiju nacionalizmom iza kojeg leže još neiskopane masovne grobnice i na hiljade zvjerski ubijenih Bošnjaka i Albanaca, neće donijeti ništa dobrog mladim generacijama u Srbiji i regionu.


Hapšenje balkanskog kasapina

Velikosrpska svita u gradu genocida

Doček ćetničkog vojvode i predsjednika Srbije na Kosovu
Miloševićeva nebeska i Đinđićeva zemaljska Srbija

Na Vidovdan 2007., kada je ratni zločinac Slobodan Milošević je isporučen Hagu, tadašnji premijer Zoran Đinđić izjavio je: "Pre ravno dvanaest godina, na isti ovaj dan, na jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan, Slobodan Milošević je pozvao srpski narod da ostvaruje ono što je on nazvao idealima nebeske Srbije. To je dovelo do dvanaest godina ratova, katastrofa i propadanja naše zemlje. Vlada Srbije obavezala se danas da sprovodi ideale zemaljske Srbije, ne toliko zbog nas i naših roditelja, već zbog naše dece. U ovoj odluci mi spasavamo budućnost naše dece".

Vidovdan, nebeska i zemaljska Srbija... Ko bi i tada rekao da će Srbi 2007. godine da razgovararaju o tome. Đinđić je bio čovjek koji je želio da završi sa pričom o nebeskom mitu… Po svjedočenju mnogih Đinđić čak nije bio ni svjestan da se Milošević isporučuje na Vidovdan. Tek kada je Milošević prebačen za Tuzlu na to mu je skrenuta pažnja. Odmah je shvatio simboliku čitavog događaja i na fin način obraćanjem srpskoj javnosti servirao priču o nebeskoj i zemaljskoj Srbiji. Đinđićeva ideja o izboru zemaljske Srbije tada je uglavnom nailazila na pozitivne reakcije i svi Srbi su tada kao i sada željeli bolji život i stvarno se činjelo da je cilj blizu, valjalo je samo isporučiti Miloševića. Danas, pošto je Srbija na svirep način ubila Đinđića, Srbima prošlost i računi za devedesete nastavili su da pristižu, a svaki od njih je predstavljan kao "konačna" ulaznica u normalan život i blagodati Evropske unije.

Kosovo, kost u grlu

Ovaj posljednji račun, Kosovo, nekako im najteže pada. Tako da i ova Nikolićeva šetnja na Gazimestanu prikazuje ono srpsko proklestvo i potvrđuje da se začarani krug između zemaljske i nebeske Srbije mora jasno definisati izborom zdravog uma u protivnom se nastavlja vjekovno prokletstvo, poslije svega, nisu li Srbi sami sebi navukli osudu samim svojim kletvama: "Proklet ti bio rod i porod", "Seme ti se zatrlo", "Sunce te nikad ne ogrejalo", "Ne imao muškoga roda", "Da Bog da te stigla božija kazna"..., samo su neke od kletvi koje su vijekovima u nazad u najvećim emotivnim nabojima Srbi izricali jedni drugima uzimajući i mogućnost istinitosti kletve Cara Lazara. Nakon više vijekova Srbi i dalje kunu neznajući ni zašto niti zbog čega, odavno Kosovo nije njihovo. Možda dođe dan da to shvate i nastave miran život sa susjedima. Još jedan dokaz da proklestvo traje je i izgradnja spomenika teroristi Gavrilu Principu u tzv. Istočnom Sarajevu, na otkrivanju tog ''srpskog zdanja'' član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je još jednom zabo ekser Srbima pod nokte. Na ovaj Vidovdan koji će sigurno biti zapamćen u historiji kao kolektivni poraz srpske i sbijanske politike, i baška vrhunskim glupostima Miloševićevih učenika Tome Nikolića, Aleksandra Vučića, Nebojše Radmanovića, Milorada Dodika, a uz njih i pokusturičeni Nemanja. I u isto vrijeme grupa velikih prijatelja uglednih Evropljana pokreće inicijativu za milion potpisa peticije za brži prijem BiH u EU. To je najbolji odgovor kakastrofalnoj politici Srbije u ovim događanjima. U Srbiji imaju sada o čemu da razmišljaju, a najviše o svojim glupostima, hodanju u snu i neshvatanju da je Vidovdan ovako kako ga oni shvataju omča oko vrata vlastitom narodu.Ostali prilozi:
» KAD PORASTEM BIĆU PFLEGEKRAFT
Said Šteta | 30. May 2020 15:11
» NAJBLISTAVIJA NJEGOŠEVA PRIJEVARA
Šemso Agović | 29. May 2020 15:09
» (PA) I MI SMO BOŠNJACI!
Arsim Tarik Saliji | 29. May 2020 14:44
» STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE: TRIDESET GODINA POSLIJE - OD NACIJE DO DRŽAVE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. May 2020 15:37
» VRAĆAMO LI SE TO U SVOJ MALI SVIJET?!
Ajša Čišija | 23. May 2020 19:31
» ZAŠTO SU SE LOVRENOVIĆ I JERGOVIĆ ISPISALI IZ SARAJEVSKOG PEN-A?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 00:57
» ZA SVE JE KRIV NAROD
Zijad Bećirević | 22. May 2020 19:54
» BOGOMOLJE U TELEVIZIJSKIM KUĆAMA
Mr. Milan Jovičić | 22. May 2020 19:40
» ZAŠTO ŠUTIŠ, EMIRE B.?
Said Šteta | 20. May 2020 17:35
» MINISTARSTVO BIH ZA DIJASPORU, DA ILI NE?
Aziz Hurem | 10. May 2020 18:00
» JE LI BLEIBURG U SARAJEVU ILI JE SARAJEVO U BLEIBURGU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. May 2020 15:44
» CRNI LABUDOVI - BEDEM KOJIM SE BOSNA OPASALA
Elmedina Muftić | 07. May 2020 17:09
» BOŠNJACI KOSOVA (NE)DOBIJAJU MINISTRA?!
Ćerim Bajrami | 30. April 2020 16:34
» AMERIKANKA NA RUBU NERVNOG SLOMA
Adisa Busuladžić | 27. April 2020 19:26
» MAESTRALNE KONSPIRACIJE HASHIMA THAQIJA
Sahit Kandić | 26. April 2020 02:59
» UNIŠTITE BESTIDNICU!
Šemso Agović | 23. April 2020 04:00
» ZA „DRŽAVU I ČOVJEKA“ I DALJE VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE!
Mr. Milan Jovičić | 23. April 2020 03:50
» DOMOVINO, TI SI KAO ZDRAVLJE
Sead Zubanović | 22. April 2020 02:15
Ostali prilozi istog autora:
» DIJASPORA U KOLIMATORU
02. December 2018 12:37
» SRPSKA ZLOČINAČKA "ELITA"
07. July 2017 17:30
» CRNOGORSKI RJEČNIK SRAMA
20. June 2016 10:10
» FARAONOVE NARUDŽBE
13. September 2015 02:52
» GRANICE (NE)RAZUMA
27. August 2015 18:39
» SAMO JE ISTINA SPAS
10. May 2015 17:08
» NEMORALNOST POLITIČARA
31. October 2014 15:30
» ZOV SANDŽAČKIH DJEDOVA!
22. September 2014 23:52
» IZBOR JE ODGOVOR SUDBINI
18. April 2014 12:56
» MALI SLOBO U NOVOJ VERZIJI
04. March 2014 13:49