Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Peter SCHÖNER, predsjednik Evropske društveno-političke obrazovne zajednice
HISTORIJSKI REGION SANDŽAK UZ PODRŠKU EVROPSKE UNIJE
Autor: Tim Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. September 2014. 00:09:01

Peter SCHÖNER, predsjednik Evropske društveno-političke obrazovne zajednice
Gospodin Peter Schöner, predsjednik Evropske društveno-političke obrazovne zajednice (Europaverein Gesellschafts-Politische Bildungsgemeinschaft – GPB), kao istaknuti član društva na tromeđi Njemačke, Belgije i Holandije u evropskom prekograničnom regionu EUREGIO Maas-Rhein (EMR), zaslužno nosi nadimak „Evropejac Numero 1“. Njegov angažman u politici i privredi kao i na polju uspostavljanja povjerenja između građana i institucija Evropske Unije (EU), preporučuju ga kao stručnog i kompetetnog predavača na svim evropskim manifestacijama u regionu. Svoje bogato iskustvo na polju oblikovanja Evrope po potrebama njenih građana, spreman je ustupiti gradjanima Sandžaka sa obje strane granice. Ovaj Evropejac iz ubjeđenja čvrsto stoji iza principa na kojima počiva ujedinjena Evropa. Posebno je osjetljiv na temu zaštite ljudskih prava i sloboda, pa nerijetko zna da u krugu svojih prijatelja, inače vodećih evropskih političara poput njegovog partijskog kolege i susjeda Martina Schulza, povede žustru debatu kada treba stati na strani pravde i univerzalnih evropskih vrijednosti. U posljednjih godinu dana angažovan je na projektu uspostave moderne evropske prekogranične regije Sandžak po uspješnom modelu prve EUREGIO zajednice u Evropi. Iskustvo i kompetentnost na polju promocije evropskih vrijednosti u koje ubrajamo i njegovanje dobrih medjususjedskih odnosa kroz prekograničnu saradnju, preporučuju ga kao pouzdanog partnera svim subjektima u Srbiji i Crnoj Gori koji žele dinamičniji sveukupni razvoj pograničnog regiona izmedju dvije države. Evropska regija EUREGIO Maas-Rhein i njen predsjednik gosp. Karl-Heinz Lambertz kao i partnerski odnosi sa institucijama EU, posebno sa Evropskom komisijom i njenim predstavništvom u SR Njemačkoj (EK), te čvrste veze u Evropskom parlamentu u Štrasburgu, predstavljaju za gospodina Schoenera solidnu bazu za njegov društveno-politički angažman i u regionu Sandžaka, kako bi se ideja-vodilja EU „Objedinjeni raznolikostima“, kroz projekt „Sandžak Euregio“, prenijela i na ove dvije zemlje, inače kandidate za prijem u EU.


Evropa je domovina različitih ljudi

Bošnjaci.Net: Gospodine Schöner, molimo vas da nam ukratko predstavite organizaciju na čijem ste čelu dugi niz godina. Koji projekti predstavljaju zaštitni znak vaše organizacije?
Peter SCHÖNER:
Evropska društveno-politička obrazovna zajednica (GPB) je jedna neprofitabilna, nezavisna i vanstranačka organizacija te kao takva nosilac aktivnosti na polju političkog obrazovanja, i koja se u osnovi zalaže za jedinstvenu Evropu te podsticaj tolerancije i boljeg razumijevanja medju narodima. Evropa je domovina različitih ljudi, koji opet obrazuju naše evropsko društvo. Evropa i njen kulturni identitet žive od stalnih konfrotacija i susreta sa „novim“, sa „drugačijim“ i sa „stranim“. Ne radi se o tome da jedan snažan evropski identitet treba da u drugi plan potisne lokalne, regionalne ili nacionalne identitete. Naprotiv, moto Evropske unije i glasi „Ujedinjeni u raznolikostima“ čime se želi kazati da se građani Evrope preko institucija EU zalažu za mir i ekonomsko blagostanje, tako da različite kulture, tradicije i jezici svih naroda, predstavljaju samo bogatstvo više za naš kontinent. Mi dodajemo: Upoznaj Evropu! – pa shodno tome i predstavljamo evropske susjede kroz program pod nazivom „Europa Forum“. Od 2001. godine do danas imali smo čast da svake godine predstavljamo po jednu državu-partnera nizom prigodnih manifestacija, pa su tako Poljska, Mađarska, Bugarska, Slovačka, Češka, Cipar, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Grčka, Belgije, Holandija, Francuska i Španija već imale prilike da budu obuhvaćene našim programom.

Bošnjaci.Net: Šta je to što posebno povezuje ljude u Evropi?
Peter SCHÖNER:
Evropljane povezuje vizija jedne zajedničke kuće kao i svo naše kulturno šarenilo koje objedinjeno predstavlja kreativni potencijal. Ta raznolikost nije bitna samo sa aspekta kulture, već i sa ekonomskog jer ona obogaćuje i naše privrede. Za građane Evrope je jedna velika stvar pravednost, čovječnost i socijalni sklad našeg evropskog društva. Da bi se ovo ostvarilo, potreban je poseban angažman protiv mehanizama isključivosti u društvu, kao što su na primjer: siromaštvo, nezaposlenost, bolest i invalidnost.


SCHÖNER: O historijskom regionu Sandžak saznali smo tek nakon razgovora sa Zaimom Čelebićem, predsjednikom HG Sandžak Euregio u SR Njemačkoj. Nakon toga smo se zainteresovali i pokušali preko interneta i kroz raznu literaturu da dobijemo više informacija. Nažalost, izuzev siromašnih i krnjih informacija, nismo naišli na ono što nas je interesovalo. Zbog toga je bilo važno za nas da posjetimo region Sandžak.
Evropska Unija u službi građane Evrope

Bošnjaci.Net: Koja su očekivanja građana od EU?
Peter SCHÖNER:
Odluke EU imaju direktni uticaj na način našeg života, na komunalnom, regionalnom ili na nivou države. Zbog toga bi trebalo da se građani interesuju za ciljeve koji su visoko postavljeni na evropskoj razini kao što su privreda, politika zapošljavanja, politika socijalne pravde, zaštitu klime, očuvanja mira… Znamo da to nije uvijek jednostavno. Zbog toga smo preuzeli ulogu premošćavanja prepreka na tom putu te organizujemo i pozivamo na razmjenu iskustava. Osnivači Evropske unije su htjeli mir, jedinstvo i ekonomski prosperitet u Evropi. Mi se priključujemo misli: „Suverene nacije prošlosti nisu više pogodan teren za rješavanje problema u aktuelnom trenutku. Ova zajednica danas je samo jedna etapa na putu ka svjedskom poretku sjutrašnjice“... (J. Monnet, Mémoires, éd. Fayard, Paris, 1976, S. 616.) U organizaciji GPB angažovani su Evropejci iz ubjedjenja, za Evropu u službi njenih građana. Naš cilj je, Evropska Unija u službi građane Evrope, naša ideja vodilja: Mi smo Evropa.

Bošnjaci.Net: Tokom prošle godine ste po prvi put posjetili region Sandžak na jugu Srbije kao i sjeveru Crne Gore. Kakve utiske ste donijeli iz te posjete?
Peter SCHÖNER:
O historijskom regionu Sandžak saznali smo tek nakon razgovora sa Zaimom Čelebićem, predsjednikom HG Sandžak Euregio u SR Njemačkoj. Nakon toga smo se zainteresovali i pokušali preko interneta i kroz raznu literaturu da dobijemo više informacija. Nažalost, izuzev siromašnih i krnjih informacija, nismo naišli na ono što nas je interesovalo. Zbog toga je bilo važno za nas da posjetimo region Sandžak. Veoma smo zahvalni na mogućnosti koja nam se pružila da se upoznamo sa zemljopisom i ljudima ovog regiona. Gostoprimstvo na koje smo naišli i iskazani interes ne možemo nikada zaboraviti. Mnogi razgovori koje smo imali, pokazali su dosta društvenih polja protkanih mnogobrojnim problemima.

Jedan od primjera Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru

Bošnjaci.Net: Može li forma EUREGIO pomoći građanima Sandžaka da dožive jedan ekonomski preporod? Ujedno možete li nam reći koje sve prednosti donosi prekogranična saradnja?
Peter SCHÖNER:
Ubijeđen sam da se za početak može postići sporazum o graničnim prelazima po kojem bi se za građane Sandžaka sa obje strane granice obezbijedio poseban olakšavajući režim za prelazak državne granice. Opštine i uopšteno lokalne institucije i organizacije bi mogle da na poljima energetike, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, drvoprerade, ekološke reciklaže otpada… ostvare prekograničnu saradnju. Jedan od primjera je i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru koji bi mogao da pomogne na način što bi privredne i ostale organizacije u kooperaciji. Sa IUNP dobijale stručne ekspertize za određene projekte a što bi koristilo i studentima i naučnim radnicima univerziteta na način što bi studenti dobijali priliku i za sticanje praktičnih iskustava. Sve ovo bi doprinosilo stvaranju novih radnih mjesta. Sa novim radnim mjestima bi rastao i promet u sektoru usluga.

SCHÖNER: Evropa i njen kulturni identitet žive od stalnih konfrotacija i susreta sa „novim“, sa „drugačijim“ i sa „stranim“. Ne radi se o tome da jedan snažan evropski identitet treba da u drugi plan potisne lokalne, regionalne ili nacionalne identitete. Naprotiv, moto Evropske unije i glasi „Ujedinjeni rezličitostima“.


SCHÖNER: Siguran sam, uspostavljanjem prekogranične regije Sandžak, građanima će dobiti šansu za dinamičnijim razvojem regiona. Niko ne može spriječiti gradjane Sandžaka u njihovim nastojanjima za boljim životom!


SCHÖNER: Opštine i uopšteno lokalne institucije i organizacije bi mogle da na poljima energetike, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, drvoprerade, ekološke reciklaže otpada… ostvare prekograničnu saradnju. Jedan od primjera je i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru koji bi mogao da pomogne na način što bi privredne i ostale organizacije u kooperaciji.


SCHÖNER: Građani Sandžaka moraju dobiti šansu za boljom perspektivom kroz politiku održivog razvoja. Ovo se može ostvariti samo zu podršku EU. Političari Srbije i Crne Gore, trebaju ukloniti sve prepreke na ovom putu. Po mom mišljenju, konstituisanjem Euregio Sandžak prekogranične regije, predstavljaće dobar signal za EU u toku procedure pristupanja Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju.
Euregio Sandžak trebao bi služiti na dobrobit cjelokupne zajednice

Bošnjaci.Net: U sveukupnom procesu, da li bi neko bio na gubitku?
Peter SCHÖNER:
Ja vidim samo dobitnike. Mora se uspjeti sa uključivanjem svih u ovaj projekat. Ukoliko bi Sandžak Euregio služio u svrhu zadovoljenju potreba samo jednog dijela društva, onda bi se moglo reći da je cilj promašen. Euregio Sandžak trebao bi služiti na dobrobit cjelokupne zajednice, dakle svih građana koji će moći pozvati se na postignute dogovore. Ovo se može realizovati samo u jednom transparentnom procesu. U suprotnom, biće dosta nerazumijevanja i nezadovoljstva.

Konstituisanjem Euregio Sandžak prekogranične regije,
predstavljaće dobar signal za EU u toku procedure pristupanja Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju

Bošnjaci.Net: Kakav je vaš stav po pitanju osnivanja prekogranične regije SandžakEuregio?
Peter SCHÖNER:
Siguran sam da će konstituisanjem prekogranične regije Sandžak Euregio, građanima ovog regiona biti pružena šansa da iz faze dugogodišnjeg zaostajanja krenu putem napretka i izjednačavanja sa ostalim regionima. I sam živim u Euregio Maas-Rhein regionu, tako da sam mogao na ličnom iskustvu osjetiti kako se ovdje jedinstvo na političkoj i socijalnoj razini, razvilo u pozitivnom pravcu tako da je to danas postalo nešto najnormalnije. Zbog toga je u regionu Sandžak potrebno kako u CG tako i u Srbiji, jedno samouvjereno civilno društvo. Da bi se postigla bolja efikasnost u priči oko osnivanja prekogranične regije Sandžak Euregio, potrebno je da predstavnici vlade i opozicije kao i predstavnici različitih slojeva društva, razgovaraju jedni sa drugima. Mi smo predstavili historijske činjenice oko nastajanja prvog Euregio-a , strukturu i način rada EMR. Prvo praktično predstavljanje Euregio Maas-Rhein je već uslijedilo u novembru 2013. Zahvaljujući podršci prije svega predsjednika Euregio Maas-Rhein, gospodina Karl-Heinz Lambertza, koji još od maja 2013. godine zajedno sa Europaverein GPB i HG Sandžak-Euregio prati zbivanja oko Sandžaka, omogućili smo jednoj delegaciji iz Sandžaka po pozivu predsjednika Zajednice evropskih regiona (AGEG) u periodu od 7. - 9. novembra, učešće na godišnjoj konferenciji ove organizacije u Briselu. Naša daljnja podrška ovom projektu u saradnji sa partnerima iz Euregio Maas-Rhein, Evropske unije kao i HG Sandžak Euregio iz Aachena, je osigurna.
Građani Sandžaka moraju dobiti šansu za boljom perspektivom kroz politiku održivog razvoja. Ovo se može ostvariti samo zu podršku EU. Političari Srbije i Crne Gore, trebaju ukloniti sve prepreke na ovom putu. Po mom mišljenju, konstituisanjem Euregio Sandžak prekogranične regije, predstavljaće dobar signal za EU u toku procedure pristupanja Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju. Takav pristup je i regulisan takozvanim “Kopenhagenskim kriterijumima” koji propisuju između ostalog i sljedeće: …za prijem u EU država kandidat mora ispunjavati uslov institucionalne sigurnosti kao čvrstu garanciju za vladavinu demokratije i prava, poštovanje ljudskih prava kao i zaštitu manjina.

Bošnjaci.Net: Gospodine Schoener, recite nam još za kraj, postoji li neko ko može spriječiti građane Sandžaka u njihovim nastojanjima da žive bolje?
Peter SCHÖNER:
Hvala i Vama na iskazanom interesovanju. Neka i građanima Sandžaka kao i svima u Srbiji i Crnoj Gori ideja vodilja bude, ona na kojoj počiva velika porodica naroda u EU, „Objedinjeni različitostima“. Tada se više neće postavljati slično pitanje a na koje ću ipak kratko odgovoriti: NE! Samo građani Sandžaka mogu sami sebi biti smetnja u stvaranju uslova za dinamičniji i ravnomjerniji razvoj ovog predivnog dijela Evrope.

Bošnjaci.Net: Srdačno vam se zahvaljujemo na razgovoru i cjelokupnom angažmanu, gdje u misiji Euroregio povezujete regione, spajate ljude, kulture…Ostali prilozi:
» ŠVEDSKA JE ŠESTA DRŽAVA KOJU NAZIVAM DOMOM
Namik Alimajstorović | 27. January 2021 20:12
» NORVEŠKA NE TREBA DA ZAOSTAJE U INVESTICIJAMA U BIH
Anadolu Agency (AA) | 01. January 2021 14:44
» ODMARAM SE I UŽIVAM U RADIONICI
Anadolu Agency (AA) | 27. December 2020 14:44
Ostali prilozi istog autora:
» "I JA SAM IZ SREBRENICE" U KANADI
16. November 2016 19:08
» PODRŠKA IZ U BIH I REISU-L-ULEMI
23. January 2016 18:14