Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Humanisti
HASAN SALIHOVIĆ, PRODAVAO UPECANU RIBU, DA BI ŠKOLARCIMA JASTREBCA KUPIO KIŠNE KABANICE
Autor: Aiša Purak
Objavljeno: 22. September 2014. 00:09:54

Ljubav prema robolovu: Hasan Salihović u pecanju riba

Hilmo Bećirović, Nijaz Derlić i Hasan Salihović

Hasan u kamionu
Donator i humanista Hasan Salihović, vrijedni i čestiti Bošnjo iz Danske, koji je odmah nakon majskih poplava koje su zadesile veliki dio Bosne, uspio obezbijediti sedamdeset paketa hrane i još toliko paketa odjeće za mještane, tada gotovo u potpunosti blokiranog sela Jastrebac u Željeznom Polju. Ime Hasana Salihovića je već uveliko poznato stanovnicima sela Jastrebac. Ovaj kreativni Bošnjak još jednom je pokazao svoju humanost na djelu i obradovao stanovnike ovog malog, često zaboravljenog sela. Ovaj put je obradovao one najmlađe.


Mališani u kabanicima


Naime, Hasan se još jednom odazvao humanitarnoj akciji koju sam pokrenula za pomoć stanovnicima Jastrebca, te je prihod od svog ribolova odlučio donirati najmlađima mještanima sela Jastrebac.
Šta mi Hasan Salihović piše, citiram: “Razmišljajući o humanitarnoj akciji koju si pokrenula došao sam na jednu ideju da još malkice pomognem tvojim komšijama u Jastrebcu. Pošto često idem u ribolov i prilično dosta ulovim ribe, odlučio sam da po minimalnoj cijeni prodajem tu ribu, a sav prikupljeni novac da predam Hilmi Bećiroviću ili efendiji Nijazu Derliću pa neka oni odluče šta je najpotrebnije selu. Do sad sam dijelio ribu narodu ‘gratis’, pa sam došao na ideju da se od mog ribolova može nešto i zaraditi te tim zarađenim sredstvima pomoći, stradalnicima, narodu u našoj Bosni.”

Pošto je školska godina uveliko otpočela sa radom, a put za selo Jastrebac još nije bio prohodan, mališani iz sela Jastrebac su bili prisiljeni da po kiši i lošem vremenu pješače duge relacije do škole i nazad. U školu se mora ići pa makar se kislo i pješačilo, kako kažu mještani Jastrebaca, ali je Hasanova donacije bar malo riješila problem ovih neustrašljivih i marljivih učenika. Naime, od Hasanovih upecanih i prodatih riba kupljene su kišne kabanice za 35 učenika. Od prikupljenih novčanih srestava, kabanice je kupio Hilmo Bećirović te ih uručio mjesnom imamu Jakubu ef. Hadžiću koji je na vjeronauci podijelio kabanice sretnim učenicima. Ova Hasanova donacija je uveliko obradovala mališane Jastrebca, ali prema riječima Hilme Bećirovića, njihove roditelje još više. Nisu se više morali brinuto o slabim “kineskim’ kišobranima i jakom vjetru koji ih je lomio kao suhe slamke a njihova djeca dolazila kući mokra do “gole kože”.

Na zahtjev donatora, dio donacije je uručen samohranoj majci, koja je zbog majskih klizišta i nepogoda morala napustiti Željezno Polje sa svojom malom djecom, dok je drugi dio donacije, na zahtjev donator dat za džamiju u selu Jastrebac. Ostatak donacija će biti korišten za sanaciju puta u samom selu.

Put kroz selo Jastrebac je u veoma lošem stanju i potrebne su velike sanacije oko kanalizacije i puta. Stoga bih ovom prilikom apelirala na sve ljude dobre volje da se odazove ovoj humanitarnoj akciji te svojim donacijama pruže pomoć mještanima sela Jastrebac. Vaše donacije možete uplatiti na ovaj link: Every dollar helps Bosnia".

Na kraju bih se zahvalila Hasanu Salihoviću na njegovoj podršći i pohvalila njegovu kreativnu ideju – od ribolova do kabanica. Već nam je uveliko poznato da se djela cijene prema namjeri, a namjera ovog humaniste je da svojim ribolovom još malo pomogne svoj napaćeni narod. Kakva divna i nesebična ideja. Njegova želja se ostvarila. Obradovao je one najmlađe sa kabanicama za kišu i usrećio njihove roditelje. Sačuvao je njihove nedužne glavice od kiše - trideset pet suhi glava.

Još bih se iskreno i duboko zahvalila svim ostalim donatorima, koji su svojim donacijama podržali ovu humanitarnu akciju te obradovali jednu samohranu majku, donirali za džamiju te sanaciju puta i kanalizaciju u selu Jastrebac.

Molim Allah dž.š. da ih sve obilno nagradi i uveća im nafaku i bereket u njoj. Amin!Ostali prilozi:
» NA AHIRET PRESELIO IBRAHIM - IBRO REKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 04. August 2019 12:22
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29. July 2019 19:11
» TROSATNA DJEČIJA ODA DOMOVINI
Hanna Hajduk | 10. July 2019 13:42
» HEROINA EMIRA BAŠIĆ - LEGENDA S UŠĆA SANE U UNU
Ferhat Korajac | 02. July 2019 13:42
» AKADEMIK NAJETOVIĆ NA BATONOVOJ TRIBINI
Said Šteta | 27. June 2019 16:24
» KADERSKA DOVA I KADERSKI VAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. May 2019 16:49
Ostali prilozi istog autora:
» HISTORIJA IMIGRACIJE U AMERICI
19. November 2017 01:07
» BOŠNJAČKA OAZA U SRCU KANADE
06. December 2016 03:23
» DRUŽENJE SA BOŠNJACIMA KANADE
16. September 2015 17:08