Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Pismo iz Mekke od Abdurrahmana, sina Mustafinog, Kujevića iz Balotića - Rožaje
PISMO MOM BRATU RIFATU EF. FEJZIĆU
Autor: Hfz. Abdurrahman ef. Kujević
Objavljeno: 02. October 2014. 12:10:27

Pismo iz Mekke


Hfz. Abdurrahman KUJEVIĆ: Brate Rifate, uz molbu Allahu dž.š. da sve nas uputi na put milosti, podsjećam tebe i sve nas da su oni koje pozivaš za zaštitnike i pomagače, tvoju i moju braću na nož predali četnicima u BiH, pa zar da te oni brane od mene? Pozivaš režim da se obračuna sa mnom a taj režim bi bio najsrećniji da biološki eliminiše i tebe i mene i tvoju i moju porodicu i djecu... Brate moj, objeručke predaješ svoga brata onome koji se do sada ničim nije pokazao da zastupa pravdu, niti mu je stalo do istine, a naš Poslanik kaže: "Musliman je muslimanu brat, ne predaje ga niti ga izdaje". Buniš se zbog Škole Kur’ana i dječije igraone, u kojoj će naša djeca umjesto o pjesmarica o šarenoj laži učiti šehadet, pa zar ti može Kur'an i njegova ljepota zasmetati?
DOVA ZA BRATA I UMMET: Evo me sjedim pored Allahove kuće Kabe, u sred svete Mekke, razmišljam o tebi i molim Plemenitog i Milostivog Allaha da ti dade svako dobro na oba svijeta. Molim se Allahu da nam istinu pokaže istinom, te da nas poslije uputi da je slijedimo, i da nam zabludu pikaže zabludom pa da nas pomogne da je izbjegavamo. Molim Allaha za sav Ummet našeg Poslanika, a posebno za ummet koji živi u Sandžaku.

PA ZAR TI MOŽE KUR’AN I NJEGOVA LJEPOTA ZASMETATI: Brate moj, čitao sam ovih dana tvoje izjave, koje su me rastužile, i molio sam Allaha da Ti oprosti sve one teške riječi koje si tom prilikom izgovorio. Pozvao si režim da zaštiti našu Islamsku zajednicu od nas samih, upirući prst protiv svoga brata. Brate Rifate, uz molbu Allahu dž.š. da sve nas uputi na put milosti, podsjećam tebe i sve nas da su oni koje pozivaš za zaštitnike i pomagače, tvoju i moju braću na nož predali četnicima u BiH, pa zar da te oni brane od mene? Pozivaš režim da se obračuna sa mnom a taj režim bi bio najsrećniji da biološki eliminiše i tebe i mene i tvoju i moju porodicu i djecu... Brate moj, objeručke predaješ svoga brata onome koji se do sada ničim nije pokazao da zastupa pravdu, niti mu je stalo do istine, a naš Poslanik kaže: "Musliman je muslimanu brat, ne predaje ga niti ga izdaje". Buniš se zbog Škole Kur’ana i dječije igraone, u kojoj će naša djeca umjesto o pjesmarica o šarenoj laži učiti šehadet, pa zar ti može Kur'an i njegova ljepota zasmetati? Kur'an je čisto dobro i ljepota, a dobra i ljepote nikada nije dosta. Govoriš da nas Škola Kur'ana razjedinjuje, a šta nas to, tako ti Allaha Veličanstvenog, može ujediniti ako ne Kur'an. Ja te ovim putem pozivam da odustaneš od borbe protiv Škole Ku'rana i da upišeš svoju djecu u ovu našu zajedničku instituciju kako bi postali čuvari Allahove knjige.

FAŠISTI SU ONI KOJI GENOCID POČINIŠE NAD TVOJIM I MOJIM NARODOM: Brate moj, nazvao si najboljeg sandžačkog sina fašistom, a zar nije preče da si fašizam pripisao onima koji genocid učineše nad tvojim i mojim narodom? I zar može Sandžački muftija biti fašista, kada potiče iz naroda koji nikada u historiji nije imao fašistički pokret. Smeta ti brate Rifate Muftijstvo sandžačko, a svi odbori IZ-e iz Južnog Sandžaka na čelu sa odborom iz Rožaja su osnivači Mešihata Sandžaka, po odluci koja je, kao što i sam znaš, u pravnom smislu i dalje na snazi.

SPC MOŽE – IZ NE MOŽE: Brate moj, ljutiš se što Islamska zajednica preskače državne granice a ne smeta ti što Srpska pravoslavna crkva sa sjedištem u Beogradu organizira sav vjerski i duhovni život pravoslavnog naroda u Crnoj Gori. Ti i predsjednik Crne Gore hoćete da Islamsku zajednicu ogradite granicama Crne Gore, a Srpska pravoslavna crkva može slobodno uživati ustavno pravo i sva međunarodna prava o slobodi vjere i njenom izvandržavnom teritorijalnom ustrojstvu. Brate moj, po ustavu Islamske zajdnice sa sjedištem u Sarajevu, muftijstvo Islamske zajednice Sandžaka je cjelovito i obuhvata i južni i sjeverni Sandžak, i ima jednog muftiju, pa zašto to ne prihvatiš, kada je u tome mnogo veći stepen jedinstva od onog kome ti pozivaš.


Reis Fejzić i hafiz Kujević

Koristim priliku da te pozovem da se zajedno, rame uz rame borimo na ispravan način za prava našeg naroda i tako uđemo u historiju sa lijepim spomenom. Ja molim Allaha da me počasti šehadetom za Islam i muslimane Sandžaka. U tom smislu, Bajram mubarek olsun


ISKLJUČIO SI ME ŠTO ŽELIM DA NAŠA INSTITUCIJA BUDE DIO IZ SA SJEDIŠTEM U SARAJEVU: Brate moj, isključio si me iz Medžlisa ili Odbora Islamske zajednice Rožaja zato što želim da ta naša institucija bude i suštinski dio Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu, jer je formalno pravno, po odluci koju sam prije pomenuo, u sastavu Muftijstva Sandžaka. Podsjećam te brate Rifate, da je nedavno Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, čiji si predsjednik, u maju ove godine, bar prema medijskim informacijama, uoči prijedhodnih lokalnih izbora, donio odluku o integraciji cijele Islamske zajednice u Crnoj Gori u jedinstvenu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu.

HRLIŠ PROTIV ISTINE, A ZNAŠ NAŠI PONOSNI PRECI IZ BALOTIĆA UVIJEK SU BIULI NA STRANI ISTINE: Brate moj, svojim izjavama i zabranama cijepaš Sandžak i kidaš našu vezu sa Novim Pazarom, a dobro znaš da su nam naši preci iz ponosnih Balotića ostavili u amanet da čuvamo jedinstvo Sandžaka. Brate moj, sjeti se samo govora i oporuka tvoga i moga mudrog amidže, r.h. Kadrije Fejzića koji te je preklinjao svim kletvama da nikada ne prekineš vezu sa Novim Pazarom i da ne cijepaš Sandžak i Muftijstvo sandžačko. Pa zar ti je lahko zgaziti te riječi i amanet koji ti je ostavio? Brate moj, vidim te kako hrliš i trčiš da zadovoljiš režim, pa makar to bilo protiv istine i pravde, a znaš li da su naši ponosni preci iz Balotića uvijek bili na strani istine i pravde koliko god to bilo mrsko režimima i diktatorima. Sjeti se da su naši djedovi zaštitili šejha Mehmeda Užičanina u Balotićima kada ga je vlast proganjala samo zato što je govorio istinu i branio pravdu! Sjeti se također da su naši Balote dali utočište hfz. Hamdiji ef. Koničaninu kada ga je režim htio likvidirati, a ti brate moj, danas, kao sin tih velikana, guraš svoga brata u ruke režima i još se ljutiš što režim odmah ne reagira i ne isuče britku sablju da odrubi glavu tvoga brata.

POZIV NA JEDINSTVO: Brate moj, pozivam te na jedinstvo muslimana cijelog Sandžaka, Crne Gore, Srbije, BiH, Slovenije i Hrvatske sa sjedištem u Sarajevu, i molim te ne cijepaj naše safove i poslušaj moje iskrene savjete. Sve ovo što si uradio od grešaka koje sam spomenuo i koje nisam, molim Allaha da ti ih oprosti i stanje tvoje na bolje da promijeni. I znaj brate da me od Kur'ana, Sandžaka i naših sandžačkih vjerskih i nacionalnih institucija ne možeš odvratiti, i kada bi sam bio na ovom putu ja bi ustrajao, ali kao što vidiš, nisam sam niti sam ostao bez podrške. Brate moj, znaj da ću se za Sandžak boriti svim legalnin sredstvima do posljednjeg daha i snage.

RAME UZ RAME: Koristim priliku da te pozovem da se zajedno, rame uz rame borimo na ispravan način za prava našeg naroda i tako uđemo u historiju sa lijepim spomenom. Ja molim Allaha da me počasti šehadetom za Islam i muslimane Sandžaka. U tom smislu, Bajram mubarek olsun, želi ti Allahov rob i tvoj brat, Abdurrahman Kujević iz Balotića, Rožaja, iz našeg lijepog Sandžaka, koji, dok ti piše ove riječi, sjedi pored časne Kabe u svetoj Mekki.


Četvrtak 08. zul hidže 1435. g.h.
02. 10.2014 god.Ostali prilozi:
» SRPSKI RATNI ZLOČINCI DRŽE SRPSKU NACIJU ZA TAOCE SVOJIH RATNIH ZLOČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. March 2019 14:19
» MAJKA HATIDŽA MEHMEDOVIĆ NIJE DOČEKALA OVAJ DAN!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 21. March 2019 01:15
» PRESUDA ZLOČINCU KARADŽIĆU: SATISFAKCIJA ILI AKCIJA
Elmedina Muftić | 20. March 2019 21:53
» PRIMJERI NEČOJSTVA I KUKAVIČLUKA
Šemso Agović | 19. March 2019 14:59
» SRBOVANJE, LUDOM RADOVANJE!
Mr. Milan Jovičić | 19. March 2019 13:03
» SVJETSKI USPJEH U PREZENTIRANJU SEVDALINKE
Samir Hadzalić | 17. March 2019 22:24
» TAMNI OBLACI NAD VIŠEGRADOM
Zijad Bećirević | 17. March 2019 22:08
» POŠTENO O ZLU
Said Šteta | 17. March 2019 11:59
» KUDA IDE OVAJ SVIJET
Aziz Hurem | 17. March 2019 11:56
» SAMO ISTINOM DO MIRNOGA SUŽIVOTA
Mr. Milan Jovičić | 17. March 2019 11:35
» MILORAD DODIK, SIN OCA SRSPKE NACIJE DO-BRICE ĆOSIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. March 2019 22:28
» O NARODU I KOPRIVI...
Hazbija Kalač | 13. March 2019 20:22
» DOK INZKO SANJA ČETNICI ORGIJAJU
Džebrail Bajramović | 12. March 2019 15:35
» IZRAELSKI CJENOVNIK
Amir Telibećirović | 07. March 2019 20:12
» DNEVNIK ANE MLADIĆ
Said Šteta | 04. March 2019 19:46
» IME MANJEG BH. ENTITETA JE OSPORIVO
Džebrail Bajramović | 01. March 2019 20:52
» POKUŠAJ IDEOLOŠKOG PONIŽAVANJA MOSTARA
Amir Telibećirović | 28. February 2019 21:52
Ostali prilozi istog autora:
» POBJEDA ISTINE I PRAVDE
22. November 2018 12:55
» SPOSOBNOST I POUZDANOST
03. November 2018 23:37
» MINISTAR NA SLUŽBENOM ZADATKU
23. September 2013 01:31