Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Institut za istraživanje genocida, Kanada
PROTESTNA NOTA ZBOG SRAMNOG PUŠTANJA NA SLOBODU SRPSKOG RATNOG ZLOČINCA VOJISLAVA ŠEŠELJA
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 20. November 2014. 14:11:15
Predsjednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon
Specijalna izvjestiteljica o neovisnosti sudija i advokata pri Ujedinjenim nacijama Gabriela Knaul
Političkim liderima svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini
Predsjedništvu Bosne i HercegovinePoštovana gospodo,
Nakon jedanaest i po godina pritvora Vojislav Šešelj, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini od strane Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju je prvi optuženik za ratne zločine koji je bezuslovno pušten na privremenu slobodu.

U ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, u ime mnogih Amerikanaca i Kanađana, prijatelja istine o agresiji i genocida u Bosni i Hercegovini i prijatelja pravde za žrtve tih zločina, u ime mnogobrojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Sjevernoj Americi, Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} vam šalje protesnu notu povodom nedospustivog puštanja na slobodu optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Njegovo puštanje na slobodu je poraz mređunarodne pravde, uvreda i poniženja žrtava, atak na istinu i pravdu i potpuno obesmišljavanje rada i sunovrat Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Puštanje Vojislava Šešelja izaziva novi strah kod preživjelih žrtava. Oni koji su prije dvadeset godina preživjeli agresiju i genocid sada ih ponovo doživljavaju. Spektakularni doček ideologa zla, mržnje, proizvođača nacionalističkog haosa u ime Velike Srbije na račun uništenja države Bosne i Hercegovine i njenog najmnogobrojnijeg naroda, Bošnjaka, destabilizira Bosnu i Hercegovinu i region, ponovo produkuje mržnju na vjerskoj i nacionalnoj osnovi i ponovo rađa ideju fašističke Velike Srbije.

Podsjećamo vas da je prilikom odlaska u Međunarodno krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju Vojislav Šešelj najavio da ide tamo kako bi ga slomio. U tome je i uspio. Smatramo skandaloznim u suđenju Vojislavu Šešelju zamjenu Pretresnog vijeće, koje je predvodio Alfonso Ori sa Pretresnim vijećem koje vodi sudija Jean-Claude Antonetti, što se desilo 2006. godine nakon njegovog štrajka glađu. Skandalozna je i neslavna odluka Žalbenog vijeća da se dozvoli da se Vojislav Šešelj brani sam. Štrajk glađu, odavanje imena zaštićenih svjedoka, nepoštovanje Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, psovke i uvrede i na kraju puštanje na slobodu koju Vojislav Šešelj koristi za novo rađanje nacioanlno faštičke ideologije je nova nada zločicima da nastave agresiju i genocid, ne samo u Bosni i Hercegovini već širom svijeta. Ovakvim postupcima osnovna misija Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju da donese istinu i pravdu žrtvama i omogući proces pomirenja i dijaloga, neće biti ispunjena.Polazeći od toga da je sramnom odlukom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju kojom se Šešelj pušta na slobodu pogažena istina i pravda, ponižene žrtve agresije i genocida, zločinci nagrađeni, žrtve ponovo nisu slobodne, zločinci su ponovo slobodni, javno vas pozivamo da spriječite propast Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju što bi bilo propast međunarodne pravde, propast istine, pobjeda zla, vratite optuženog zločinca Vojislava Šešelja u zatvor. Spriječite veliki strah i bojaznost među žrtvama. Vratite obavezu Međunarodnom krivičnom tribunala za bivšu Jugoslaviju da ispunjava svoju misiju, koja je zasnovana na donošenju pravde i upozorenja budućim generacijama da se zločin ne isplati i da će biti sankcionisan.

Upozoravamo vas da optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj, nakon što je iz Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju privremeno pušten zbog teške bolesti, krši uslove puštanja jer po povratku u Beograd ponovno priziva politiku mržnje i razdora u cilju stvaranja Velike Srbije, ekstremno nacionalističke i fašističke politike koja je bila uzrok agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Zaustavite prizivanje haosa, brutaliziranje istine i pravde, povratak mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i tako vratite nadu čovjeku i civilizaciji u mogučnost pobjede pravde i istine nad zlom. Vaša pasivnost u ovom izuzetno ozboljnom slučaju može imati nesagledive posljedice za mir, dijalog, toleranciju. Činjenicu da ni nakon toliko godina od rata i Šešeljevog izručenja Hagu nije za njega donesena presuda za ratne zločine, smatramo velikim porazom međunarodnog prava i Međunarodnog krivičnog tribunal za bivšu Jugoslaviju.

IGK još jednom opominje da iza srpskog višestoljetnog agresivno genocidnog poduhvata stvaranja Velike Srbije na raćun porobljavanja Bosne i Hercegovine i Bošnjaka stoje Srpska pravoslavna crkva, Udruženje književnika Srbije, Srpska akademija nauka i umjetnosti, srpski oficiri i obavještajci, cijeli državni aparat i narod koji četiri puta uzastopce ushićeno bira optuženog ratnog zločinca Slobodana Miloševića na legitimnim izborima. U Srbiji, nikad do kraja nije izveden proces denacifikacije svijesti. Sadašnji lideri Srbije su bliski saradnici Vojislava Šešelja koji su zajedno sa njim kreirali fašističku ideju Velike Srbije.

Podsječajući da još uvijek nema pravne, sudske, sociološke osude fašističke ideje Velike Srbije koja je mobilizirale mase za največe zločine poslije holokausta u Evropi, agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini, žaleći što internacionalni i nacionalni sudovi sude samo stražatima, a ne krteatorima navedene ideje i zločina, IGK u ime žrtava i svjedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini traži od predsjedništva Bosne i Hercegovine hitno slanje protesne note nadležnim organima u smislu ponovnog zatvaranja Vojislava Šešelja. Istovremeno IGK od predsjednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Theodora Merona, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona, specijalne izvjestiteljice o neovisnosti sudija i advokata pri Ujedinjenim nacijama Gabriele Knaul i političkih lidera svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini hitno traži da upotrebom svih sredstava optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja smjeste u tamnicu i tako onemoguće njegovo javno fašističko djelovanje. Vojislavu Šešelju je mjesto u tamnici historijskog zaborava, a ne mitinzima. Oni koji to dozvoljavaju bliski su idejama fašizma i zaslužuju osude.

Politika i ideologija Velike Srbije koju ponovo oživljava privremeno pušteni optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj pridonijela je nevjerojatnom zlu, materijalnom razaranju, ubijanju ljudi. Polazeći od toga da se Šešeljeva patologija može pretvori u patoligizaciju cijelih društava i država u regionu, IGK podržava inicijativu da Evropski parlament u Strasbourgu usvoji rezoluciju kojom bi se osudilo ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja nakon njegova puštanja na privremenu slobodu. IGK će takođe tražiti od Kanadskog parlamenta i američkog Kongresa i Senata da usvoje slične rezolucije, piše u protestnoj noti koju je potpisao profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif