Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Promocija u organizaciji Općine Bihać, u sklopu manifestacije „Ulicom Bišća“
MUHIĆEVA POEMA „HAVA MAJKA PRJEDORČANKA“ IZMAMILA SUZE KRAJIŠKOJ PUBLICI
Autor: Fahrudin Vojić
Objavljeno: 22. November 2014. 11:11:09Bihać Majku Havu dočekao na nogama
U organizaciji Općine Bihać, a u sklopu manifestacije „Ulicom Bišća“ u četvrtak, 20. novembra u sali Kulturnog centra Bihać, održana je promocija poeme „Hava majka Prjedorčanka“ autora Admira ef. Muhića koja je svojevrsno pjesničko oživotvorenje boli i tuge majke Bošnjakinje, koja je u minulom ratu, za jedan dan, izgubila šest sinova i supruga. Izdavač poeme je portal Bošnjaci.Net bez čije svesrdne pomoći i truda, ona ne bi ugledala svijetlo dana. Promotori poeme bili su dr. Mujo Begić ispred Instituta za nestale BiH, Jasmin Karabegović, tehnički urednik knjige, Ferid Krak, zamjenik načelnika općine Cetingrad i Dževad Ponjević, profesor bosanskog jezika i književnosti.

Hava nije izgubila sinove, njih su ubili zlikovci

Kako je istakao Mujo Begić, koji je pronašao posmrtne ostatke Havinih sinova, ova poema i njena promocija od izuzetnog su značaja za sve Bošnjake, jer ih potsjeća na istinu o dešavanjima tokom 1992. godine, koju, nažalost, mnogi nemaju hrabrosti nazvati pravim imenom, što je vrlo značajno za opstanak Bošnjaka i njihovu budućnost na ovim prostorima.


Veliko interesovanje za Muhićevu poemu "Hava majka Prijedorčanka"


„Posmrtni ostatci sinova i muža majke Have Tatarević, pronađeni su u 'Tomašici' najvećoj masovnoj grobnici u Evropi. Koristim se ovom prilikom da vam skrenem pažnju na jednu vrlo negativnu pojavu među nama Bošnjacima. Naime, svjedoci smo kako mnogi, kada opisuju događaje u proteklom ratu, koriste termine 'stradanje' i 'izgubljeni'. Molim vas, nemojte koristiti te riječi! Nije majka Hava izgubila svoju djecu, njena djeca su ubijena i nad Bošnjacima je izvršen genocid, a ne stradanja. Ovdje nije bilo nikakvog stradanja i mi ovdje nismo ništa izgubili. U Bosni i Hercegovini se desio genocid, u Bosni i Hercegovini se desio zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava! Molim vas, nemojte u buduće koristiti takve termine i zamolio bih vas da to prenesete ostalima“ naglasio je Begić u svom obraćanju.

Antine suze kao izraz suosjećanja sa majkom Havom

Ferid Krak, zamjenik načelnika općine Cetingrad, promovišući Muhićevu poemu, kazao je kako je poemu, prije nego je ona ugledala svijetlo dana, pročitalo mnogo ljudi, različitih konfesija i nacionalnosti i da su svi oni bili složni u jednom – da poema mora ugledati svijetlo dana.


Smail Toromanović, savjetnik načelnika uručio majci Havi poklon slikuGgeneral Fadil Hasanagić sa majkom Havom

Dekan Pedagoškog fakulteta Skenderović u čvrstom zagrljaju sa majkom Havom

Veliko zanimanje za Muhićevu poemu

Sa majkom Havom Admir Muhić i Ferid Krak


“Ante Mateša, student iz Kralovca, katolik, hrvatske nacionalnosti opisujući poemu kazao je da se radi o knjizi koja bi nam uvijek trebala biti pri ruci. On je još kazao da izgubljene živote mladića koji su u poemi spomenuti, ne smijemo zaboraviti, te da moraju živjeti u našem sjećanju kako se takvo zlo nikada više ne bi ponovilo, dodavši da se njegove suze, kojima natapa svoje lice dok opisuje poemu, pridružuju suzama svih majki koje su u proteklom ratu izgubile svoje sinove.”

Prema riječima Dževada Ponjevića, profesora bosanskog jezika i književnosti, Muhićeva poema nije samo priča o majci Prijedorčanki, ona je priča o majci Krajiškinji, o majci Srebreničanki, o majci Podrinjki i o svakoj drugoj majci kojoj su dušmani ubili sinove, otrgnute u najranijem cvijetu mladosti. Ona će da svjedoči i opominje buduće generacije da ne zaborave ono što se Bošnjacima desilo devedesetih godina na ovim prostorima.

„Ova poema, napisana jednostavnim jezikom i namjenjena široj javnosti, u sebi sadrži neke karakteristične krajiške izraze, koje autor koristi kako bi se što više približio čitaocima. Ova poema, kao književno umjetničko djelo, epsko lirskog karaktera nabijena je jakim emocijama i ličnim monolizam, koji su sve vapaji i molitve“ istakao je Ponjević opisujući poemu.

Sve je počelo sasvim slučajno

Prema riječima Muhića, poema je nastala nakon jedne posjete i susreta sa Majkom Havom, što je autora asociralo da opiše njenu bol kroz stihove.

„Na jednom otvoru džamije u Prijedoru, na prijedlog glavnog imama Mezruk ef. i posjete majki Havi u meni se probudila želja da napišem stihove koji govore o njenom bolu. I tako, jedne noći sam sjeo i, kako kažu pjesnici 'izašao iz sebe' i napisao poemu kao da mi ju je neko diktirarao“ kaže Muhić, opisujući detalje kako je nastala knjiga“ - kazao je Muhić dodavši, da pored knjige trenutno priprema i audio izdanje, te sedam nastupa na ljeto 2015. godine koji će se održati širom BiH, gdje će se građanima kroz scenski nastup predstaviti stihovi iz poeme.

On također kaže, da postoji veliko zanimanje da se knjiga prevede na nekoliko jezika , a u toku je i priprema i scenarija za film na istu temu i po principu poeme.Ostali prilozi:
» SEHARA LJUBAVI
Eset Muračević | 29. May 2020 14:13
» SJAJNIJI OD ZLATA
Bošnjaci.Net | 20. May 2020 15:38
» ZRNO
Enes Topalović | 09. May 2020 17:30
» „ČOVJEK ŽIVI DOK GA PO DOBRU POMINJEMO“
Senada Đešević, prof. | 15. April 2020 19:00
» SREBRENICA: MIRIS SMRTI OSJETIO SE DANIMA!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 12. April 2020 17:45
» KNJIGA ISTINE, HRABROSTI I PLEMENITOSTI
Akademik dr. Ferid Muhić | 29. March 2020 03:28
» SVOJ NA SVOME
Sefadin Korać | 23. March 2020 13:10
» PRESLIKANA STVARNOST
Ferhat Korajac | 29. February 2020 12:54
» KNJIGA FUADA A. SEFERAGIĆA OČIMA BIVŠEG KRŠĆANINA
Emin Marić | 02. February 2020 19:42
» PRSTEN U BEJTOVIĆA TEMELJU SA MAJČINE BIJELE RUKE
Zijad Bećirević | 15. January 2020 18:08
» PRILOG BOŠNJAČKOJ KNJIŽEVNO-UMJETNIČKOJ FAKTOGRAFIJI
Husein Tokić | 07. January 2020 17:34
» MRTVA TRKA
Enes Topalović | 02. January 2020 17:40
Ostali prilozi istog autora:
» LAŽNE PATRIOTE I PROPOVJEDNICI
25. January 2015 12:16
» STIGMATIZACIJA BOŠNJAKA
17. December 2012 15:19
» HISTORIJSKI TRENUTAK ZA BOŠNJAKE
17. December 2012 15:08
» PRIJATELJSTVO FENOMEN U IZUMIRANJU
10. November 2012 14:04