Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Njemačka
BOŠNJACI IZ MINHENA ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE IDU U MEKKU DA OBAVE UMRU
Autor: Dr. Fikret ef. Arnaut
Objavljeno: 20. December 2014. 12:12:20
“Hadž i umru obavite u ime Allaha” (Kur’an)
“Obavljajte hadž i umru redovno, produžit će vam se život i opskrba” (Hadis)
“Hadž i umra poništavaju grijehe sinova ademovih kao što vatra uklanja hrdžu sa željeza.” (Hadis)

Džemat Sabur je prepoznatljiv i po veoma velikom broju hadžija a evo i po onima koji odlaze na umru. Na dovu se odazvao veliki broj prijatelja i rodbine koji su došli da isprate svoje. Bilo je omladine i omladinki, očeva, majki, nana i djedova a i mali djece. Za sve posjetioce priređen je ručak, kahva i kolači onako kako je u bošnjačkoj tradiciji.


U nedjelju, 14.12.2014 g. na podne namazu u prostorijama džemata Sabur u Minhenu, upriličena je ispraćajna – ikrar- dova putnicima na umru za novogodišnje praznike. Iz godine u godinu se interes za obavljanjem hadža ili umre iz evropskih zemalja povećava. Da je to tačno svjedoči 49 putnika na umru iz Minhena. Džemat Sabur je prepoznatljiv i po veoma velikom broju hadžija a evo i po onima koji odlaze na umru. Na dovu se odazvao veliki broj prijatelja i rodbine koji su došli da isprate svoje. Bilo je omladine i omladinki, očeva, majki, nana i djedova a i mali djece. Za sve posjetioce priređen je ručak, kahva i kolači onako kako je u bošnjačkoj tradiciji. Atmosfera je bila predivna a posebno kada je naš mujezin h. Dževad Čekić učio ilahije. Uz čestitke onima koji idu često se čulo: “Poselamite nam našeg Pejgambera i sjetite nas se dovama”… a i poneka suza radosnica se skliznula s lica prisutnih. Ovaj dan će džematlijama u Minhenu ostati zapamćen kao dan radosti, veselja i lijepog sjećanja.

Na umru idu: Agan Dogić, Amela Banovi, Arnaut Emina, Arnaut Fatima, Banovi Mustafa, Elma Halilović, Fetić Ahmed, Fetić Fikreta, Harun Halilović, Husanović Nijaz, Jasim Halilović, Arnaut Fikret, Bešlić Suvad, Fikret Halilović, Kadir Pezerović, Kukić Saudin, Mustafa Banovi, Omerika Edvin, Rakovac Mešan, Uka Esat, Alić Adila, Arnaut Nermina, Džuvera Banovi, Redžović Nazifa, Šaqiri Elmasa, Kukić Sabina, Maida Halilović, Markusic Esmina, Senija Kaiser, Uka Miradije, Šaqiri Džafer, Hodzic Rukija , Topčagić Almasa, Topčagić Džana, Ahmed Banovi, AkdaG EbuBekir, Damir,Elvira, Ammar i Medina Zahirović.

Neka im umra bude primljena i želje ispunjene. Amin!Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» „MEDINSKO NASLJEĐE“
28. March 2016 01:24
» HARF O OCU
19. March 2014 16:32