Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


STARA DŽAMIJA U RUJNICI
Procitaj komentar

Autor: Enes Imamović
Objavljeno: 21. December 2014. 23:12:18


Davne 1903.godine u selu Kurtiće u podnožju planine Ozren sagrađena je džamija koja je bila u upotrebi do 1918.godine kada je demontirana i volovskim zaprežnim kolima prenesena u Rujnicu, općina Zavidovići. U Rujnici je stara džamija funkcionisala do 1934.godine kada su mještani odlučili da na istom mjestu sagrade novu. Tako je džamija u Rujnici 1934./1935.godine izgađena od tvrdog materijala, a jedinu uspomenu na prvobitnu džamiju predstavljala je ugrađena njena prvobitna drvena munara. Ova džamija je bila u funkciji sve do 1988 god. Tada je zbog vremenskog nagrizanja počela propadati i nije više bila uslovna za obavljanje vjerskih obreda.

Medžlis Islamske zajednice Zavidovići podnio je 2007. godine prijedlog Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika za proglašenje stare džamije u Rujnici nacionalnim spomenikom. Komisija je na svojoj 48.sjednici donijela odluku i džamiju proglasila nacionalnim spomenikom. Dokumentarni film o njoj, autora Emira Aličića, osvojio je prvo mjesto na konkursu koji je 2011.godine raspisalo Federalno ministarstvo kulture i sporta, na temu ,,Graditeljsko naslijeđe u Bosni i Hercegovini''.U džamiji se nalazi oštećen kaligrafski rad (levha) iz 1923./24. godine kojem treba restauracija. U gornjem desnom uglu na njemu piše: ,,Gospodaru moj, oprosti meni, i roditeljima mojim, i onome koji kao vjernik u dom moj uđe, i vjernicima i vjernicama, a nasilnicima samo propast povećaj!'' U gornjem lijevom uglu je zapisano: ,,O Vladaru kraljevstva, zaštiti me od pogibelji i zaštiti me od svega, Ti si Prvi i Vječni!''. U donjem desnom uglu: ,,Nema boga, osim Tebe, hvaljen neka si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!''. I u donjem lijevom uglu: ,,Muhammed s.a.v.s.''

Oko džamije su nišani sa natpisima iz 19.-tog stoljeća. Džamiju u Rujnici u svojim naučno istraživačkim radovima spominju Madžida Bećirbegović, u radu pod naslovom ,,Džamije sa drvenom munarom u Bosni i Hercegovini'' i Jusuf Mujkić u radu pod naslovom ,,Zavidovići kroz historiju: društveno-ekonomski i kulturni razvoj područja zavidovićke općine od polovine XV do kraja XX vijeka''.
Nadamo se da će naša zemlja naći sredstava i mogućnosti da povede više pažnje u očuvanju njenih nacionalnih spomenika, prvenstveno starih džamija kao što je ova.

Enes Imamović

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» VISOKA DELEGACIJA POSJETILA BOČINJU
13. December 2015 14:15
» ŽIVOT U BOČINJI
17. September 2015 16:39
» ŠKOLA U PORJEČANIMA
01. February 2015 23:40
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif