Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Ne dozvoljavaju postavljanje spomen obiljeŽja Žrtvama genocida
PRIJEDORSKI POLITIČKI ESTABLIŠMENT VELIČA I DODJELJUJE PRIZNANJA SRPSKIM RATNIM ZLOČINCIMA
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 29. December 2014. 14:12:32
Dok prijedorski politički establišment ne dozvoljava postavljanje spomen obilježja žrtvama genocida i veliča ratne zločince i dodjeljuje im priznanja, novoizabrani bosanskohercegovački i posebno bošnjački politički establišment sramno šutiInformativno - poslovni centar "Kozarski vjesnik", poznat po informativnoj podršci prijedorskih idejnih tvoraca i izvršilaca agresije i genocida, nedavno je u prisustvu gradonačelnika Marka Pavića dodijelio nagradu za najboljeg sportskog trenera u 2014. godini Velimiru Đuriću. Bosne i Hercegovine je Đurića prvostepenom presudom osudio na 21 godinu zatvora za zločin u Čarakovu u kome je 1992. godine ubijeno 13 Bošnjaka i zapaljena džamija.

U ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, posebno u ime žrtava genocida u Prijedoru, u ime mnogih prijatelja istine i pravde u svijetu, Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} najoštrije protestuje zbog sramne nagrade osuđenom ratnom zločincu. Ova nagrada samo pokazuje davno upozorenje IGK da se u Prijedoru genocid nastavlja drugim sredstvima i metodama. Još jednom IGK podsjeća da se Bošnjaci u Prijedoru i dalje teroriziraju. Oni su i dalje poniženi građani drugog reda, bez osnovnih ljudskih prava i sloboda. Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ignorišu se zahtjevi predstavnika međunarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokućena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Ovi i mnogi drugi ataci na osnovna ljudska prava i slobode Bošnjaka još više ruše ugled Prijedora, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice osnovnih međunarodnih dokumenta o ljudskim pravima i slobodama.

Podsječajući da niko nema pravo da ponižava žrtve genocida, da im zabranjuje sjećanje na zločin, da im i dalje unosi strah, IGK poziva novo izabrani bosanskohercegovački i bošnjački politički establišment da se konačno oglasi kao glas žrtava, da zaštiti žrtve, da zatraži bezuslovno povlačenje nagrade za ratnog zločinca. Povucite vašu sramnu, nepravednu i štetnu odluku jer nagrađivanjem zločinca dajete vaš doprinos da se genocid u Prijedoru nastavlja, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif