Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Profesor barske gimnazije iz „čojstva“ ocijenjen velikom NULOM
SVAKI MRAK IMA SVOJ KRAJ
Autor: Zaim Čelebić
Objavljeno: 22. January 2015. 20:01:25
Zaim ČELEBIĆ: Kakva je to drskost, zaklinjati se svojim principima kao čovjeka koji ne dozvoljava vjerska obilježja na svojim časovima, pa nam se kao dokaz servira to kako se boriš protiv muslimanskog obilježja -hidžaba, jednako kao i protiv drugih "vjerskih obilježja", doslovce rečenicom: "... Nikada učeniku ili učenici nisam dozvolio da mi na času budu noseći kapu, kačket, šorc, ili 'iscijepane' farmerice..." Upoređuješ hidžab sa iscijepanim farmerkama!? Da si imao i trunku namjere da se postaviš nepristrasno, kao čovjek, kao pedagog, ne bi pokušao da na ovako brutalan način kriviš objektivnu sliku, a to je da si sa svojim pogledima na svijet, krajnje destruktivan i opasan element u društvu. Ako već tolerišeš nošenje krsta, brojanica ili drugih vjerskih obilježja, zašto ti smetaju obilježja jedne muslimanke!?
Crnogorska javnost kao rijetko do sada, danas 22. januara 2015. godine dobila je priliku da se, zahvaljujući „ekskluzivnoj“ informaciji po kojoj je učenica barske gimnazije E.K. od svog profesora matematike, izvjesnog gosp. Novakovića, ocijenjena čistom jedinicom (za neznanje, podrazumijeva se?), prva u regionu upozna sa ovom izuzetno važnom viješću … To što su se „kola slomila“ baš na ovoj gimnazijalki sićušnih pleća sa tek navršenih šesnaest godina života, nije sporno, jer reforme u školstvu moraju krenuti od nekoga. Od danas pa u buduće, svaka ocjena u obliku jedne prave crte koja se u vrhu sa svoje lijeve strane sastaje sa drugom kratkom crtom iz pravca „7 sati“, dakle – jedinica, saopštava se JAVNO, ni manje ni više nego putem medija! Ništa drugo nije ni imao profesor na umu kada se odlučio da sa cjelokupnom svjetskom javnošću podijeli ovu veoma važnu informaciju, a koja, iako mi to naivni posmatrači sa strane na prvi pogled ne vidimo kod šireg auditorijuma, i te kako stoji u žiži interesovanja u jeku globane borbe i rješavanje problema međunarodnog terorizma. Uostalom, on je ocijenio samo znanje, pardon, neznanje svoje učenice E.K., a što se njene slobodne volje i religijskih ubjedjenja tiče, profesor sa time nema veze koliko li sa “lanjskim snijegom” kojeg u Baru tako I tako nema. To što je on lično podnosilac žalbe i huškač dijela roditelja i učenika da se kod Ustavnog suda Crne Gore pokrene inicijativa kako bi se E.K., njegovoj „nevaljaloj“ učenici - muslimanki sa hidžabom ograničilo jedno od osnovnih prava i sloboda, je puka slučajnost!!!

Gimnazija u Baru (Crna Gora)


E moj profesore… Budi fer i priznaj šta ti leži na srcu! Netrepeljivost prema muslimanima, drugo nešto se ne može prepoznati. Ti kao "nepristrasan" pedagog si ocijenio svoju učenicu jedinicom, a tebe cijela demokratska javnost ocjenjuje iz „čojstva“ jednom velikom NULOM, jer i jedinica je za nekoga ko ima šansu da se popravi.
A možda je cilj dotičnog profesora ipak, da djeluje preventivno i da već sada odbaci svaku sumnju u svoju nepristrasnost, pedagoga sa pedigreom izgrađenim kroz tridesetogodišnji profesionalni staž u sistemu obrazovanja… Aferim profesore, nema šta, i stručno, i pedagoški, a o čojstvu da i ne govorimo… Jesi li postigao svoje zadovoljstvo time što si ocijenio svoju učenicu čistom jedinicom? To je ogled tvog uspjeha da u jednom učeniku usadiš znanje i ljubav prema predmetu kojeg izučava kod tebe. Kakva je to drskost, zaklinjati se svojim principima kao čovjeka koji ne dozvoljava vjerska obilježja na svojim časovima, pa nam se kao dokaz servira to kako se boriš protiv muslimanskog obilježja -hidžaba, jednako kao i protiv drugih "vjerskih obilježja", doslovce rečenicom: "... Nikada učeniku ili učenici nisam dozvolio da mi na času budu noseći kapu, kačket, šorc, ili 'iscijepane' farmerice..." Upoređuješ hidžab sa iscijepanim farmerkama!? Da si imao i trunku namjere da se postaviš nepristrasno, kao čovjek, kao pedagog, ne bi pokušao da na ovako brutalan način kriviš objektivnu sliku, a to je da si sa svojim pogledima na svijet, krajnje destruktivan i opasan element u društvu. Ako već tolerišeš nošenje krsta, brojanica ili drugih vjerskih obilježja, zašto ti smetaju obilježja jedne muslimanke!? Ne radi se ovdje ni o kakvom novom trendu kako neupućeni žele da razumiju, već o povratu onoga što je do poslijeratnog perioda bilo sasvim normalno i što je bilo sastavni dio svakodnevnog života. U tom vremenu, dakle, nakon uspostave komunističke vlasti, vodjena je kampanja da se muslimanske žene "odbrade", tako da je svaki domaćin koji bi podlegao pritisku, nagradjivan, u protivnom, pritisak bi se još više povećavao. Najuporniji, koji ni za živu glavu nijesu htjeli da se odreknu svoje tradicije i svog načina života, bili su primorani da u velikim talasima isele sa svojih vjekovnih ognjišta.

E moj profesore… Budi fer i priznaj šta ti leži na srcu! Netrepeljivost prema muslimanima, drugo nešto se ne može prepoznati. Ti kao "nepristrasan" pedagog si ocijenio svoju učenicu jedinicom, a tebe cijela demokratska javnost ocjenjuje iz „čojstva“ jednom velikom NULOM, jer i jedinica je za nekoga ko ima šansu da se popravi. Izgleda, tebi nema spasa... Molim Gospodara svih svjetova da te uputi na Pravi put i da ti pomogne da shvatiš da je tolerancija među ljudima najveći stepen moći i vrlina koja nas štiti od slabosti sadržanoj u požudi za osvetom.P.S. Poštovana učenice barske gimnazije, ti šesnaestogodišnja E.K.,

Toliko malo je potrebno da se učine velika djela. Ti nisi prva ženska osoba u Crnoj Gori koja se nakon više od pola vijeka, odjela tradicionalnom muslimanskom odjećom, ali si prva koja je svojom hrabrom odlukom doprinijela da se na praktičnom testu pokaže koliko je crnogorsko društvo i tolerantno, i multietnično, kao i koliko je u stvarnosti posvećeno poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda. Demokratizacija crnogorskog društva je nezaustavljiv proces, i on neće pokleknuti pred moralnim shvatanjima onih koji samo zato što si muslimanka, žele da ti ospore pravo na slobodan izbor. Ne tuguj previše zbog te jedinice, mada, matematika je osnova za život, pa se potrudi da pokažeš svima, kako u tebi ima još puno više energije za velika djela. Da, i uspjeh u školovanju je takođe nešto posebno, nešto što će te čitav život pratiti i u bitnome određivati tvoj položaj u društvu. Ko zna, možda će i profesor Novaković shvatiti zabludu iskrivljenih pogleda na svijet kroz prizmu međunacionalne i vjerske netolerancije. Možda će i stvarno poželjeti da bude pedagog, da ti pomogne da zavoliš predmet koji ti on predaje i da sa nekom boljom ocjenom osvaneš u crnogorskim i svjetskim medijima (bez pretjerivanja, ovo će se čitati i u New York, i u Washingtonu, i u Kanadi, Londonu, Briselu, Berlinu, dalekoj Australiji, i širom naše planete zahvaljujući portalima bošnjačke, a ja se nadam i dijaspore ostalih nacionalnih zajednica…). Ne mora to odmah biti petica, ma hajde molim te… Zlatna sredina je uvijek najbolja, ono za početak. Još jednom, hvala ti za hrabrost kojom nas učiš kako se pravo na budućnost ima jedino ukoliko smo spremni da čuvamo prošlost od zaborava. Dozvoli da ti pomognem, sa barem par časova dopunske nastave iz matematike, koji će biti moja briga. I znaj, nisi sama. Imaš podršku cjelokupne slobodne javnosti. Vidjela si da dobar dio tvojih drugova i drugarica kao i pedagoškog osoblja škole koju pohađaš, ne prave ti nikakav problem. A ovi drugi… Nek te ne brinu. Njihovo vrijeme je prošlo. Oni su dio mraka, a kao što znaš, svaki mrak ima svoj kraj.Ostali prilozi:
» DODIKOVE BUBICE I PLANETRNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 04. July 2020 18:58
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
» BOSANSKI PARADOKS - KAZNI DOBROG JER MOŽE BITI BOLJI, NAGRADI LOŠEG JER MOŽE BITI GORI!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. June 2020 16:39
» STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Amir Telibećirović | 18. June 2020 01:40
» BOŠNJAČKI ULTIMATUM VALENTINU INZKU
Zijad Bećirević | 16. June 2020 15:03
» KONTAMINIRANA ŠKOLSKA LEKTIRA: SKENDER KULENOVIĆ
Šemso Agović | 13. June 2020 19:47
» SMAJILOVO IME U KAMENU
Said Šteta | 13. June 2020 18:47
» VRIJEME PRED-REVOLUCIJU???!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. June 2020 17:11
» LAHKI METAL, TEŠKO BREME, LUDIMA JE RADOVANJE
Mr. Milan Jovičić | 13. June 2020 17:07
» AUTODESTRUKCIJA BOŠNJAKA KAO POSLJEDICA KRIZE AUTORITETA
Rusmir Šerifović | 11. June 2020 17:51
» JA, I OPET JA
Aziz Hurem | 11. June 2020 15:47
» NIT' U KRILO PADA, NIT'SE U RUKE UZET' MOŽE
Ajša Čišija | 08. June 2020 12:42
» „MACA I KUCA“ IZ ALUMINIJSKE FOLIJE
Mr. Milan Jovičić | 08. June 2020 12:37
Ostali prilozi istog autora:
» PRLJAVI PLES “ŠTRPCI“
08. March 2016 16:48
» NEDOSANJANI SNOVI
21. February 2016 23:05
» PAMETNOM I IŠARET DOSTA
15. August 2015 16:08
» BEZ NASLOVA
13. July 2015 19:06
» HOŞGELDIN, ALEKSANDRE!
22. June 2015 21:03
» TOLERANCIJA
29. October 2014 14:07
» BOSANSKI TITANIK
21. June 2014 12:36
» (NE)RAČUNAJTE NA NAS!
20. October 2013 13:40
» SESTRA NA PUT ZOVE
13. July 2013 19:16