Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje IGK povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust
POTREBNO JE JAČATI HISTORIJSKU SVIJEST O HOLOKAUSTU I GENOCIDU U BOSNI I HERCEGOVINI I CIJELOM U SVIJETU
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 26. January 2015. 01:01:36
ENGLESKI / ENGLISHInstitut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} na Međunarodni dan sjećanja na holokaust sjeća se žrtava holokausta ali žrtava genocida u Bosni i Hercegovini i svih žrtava svih zločina u svijetu.

Dvadeseto stoljeće je obilježila monstruozna neljudska težnja da se istrijebe cijele nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe, da im se onemogući biološki, kulturni, socijalni i ekološki opstanak. Iz nacističkog holokausta čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost, mada je genocid u Bosni i Hercegovini, koga je generirao srpsko-crnogorski i hrvatski nacizam i na kostima ubijenih žrtava inaugurirao genocidne tvorevine na jedinstvenom državnom i društvenom bosanskohercegovačkom tkivu, pokazao ogromno negativno iskustvo.

Baš zato, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o holokaustu, genocidu u Bosni i Hercegovini i genocidu u svijetu, što zahtijeva da čuvamo sjećanje na žrtve kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za stravične zločine.

Posebno istićemo da je najgnusniji od svih zločina negiranje zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina i holokausta i genocida.

Pored holokausta koji mora biti stalni predmet naučnih istraživanja, zločin genocida u Bosni i Hercegovini zaslužuje takođe posebnu pažnju. Njegovi planeri, naredbodavci i izvršioci identifikuju i određuju čitave grupe ljudi za istrebljenje. Stoga je sveti zadatak intelektualaca i odgovornost istraživača da naučno istražuju genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, na čemu se temelji istina i pravda i maksimalno sužava prostor za potencijalne falsifikate, manipulacije i laži. Protiv onih koji veličaju i negiraju holokaust i genocid treba se boriti svim sredstvima, dajući im na znanje da se takva zla neće tolerirati.

Zajedno možemo zaustaviti zločin negiranja holokausta i genocida i time poslati jasnu poruku žrtvama da nisu sami u borbi da dokažu očiglednu i neospornu istinu o svojim patnjama. Istina o holokaustu i genocidima mora biti dokućena. Pravda za žrtve holokausta i genocida mora biti zadovoljena, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif