Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Bužim
REIS KAVAZOVIĆ POČASNI GRAĐANIN; FIRMI „ASIM-COMERC“ FEBRUARSKA NAGRADA
Autor: Nedžib Vučelj
Objavljeno: 22. February 2015. 16:02:32

Reis Kavazović dobitnik Povelje počasnog građanina BužimaNagrada "Dvadeseti februar" firmi "Asim komerc"
Jubilarna dvadesetogodišnjica Dana općine Bužim obilježena je dodjelom općinskih javnih priznanja, te premijernim prikazivanje dokumentarnog filma o Bužimu Sulejmana Muratovića i njegovih prijatelja „Bužim - ponosni bosanski grad“.

Glavno priznanje „20. februar“ dodijeljeno je firmi „Asim-komerc“ d.o.o Bužim, vlasništvo Zuhdije i Asima Škaljića iz Bužima. Ova firma bavi se izradom industrijske građe, a upošljava oko 50 radnika i veoma je uspješna u svom poslovanju.

Svake godine se dodijeli i Povelja počasnog građanina Bužima, a ove godine tu počasnu titulu primio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović.

Prilikom prijema nagrade „20. februar“, firme „Asim-komerc“ iz Bužima, Asim Škaljić se zahvalio najprije svome ocu Zuhdiji, koji se vratio iz Slovenije i u Bužimu započeo posao koji je tamo radio, te svoje znanje prenio na članove svoje porodice. Asim Škaljić je istakao da se firma uspješno razvija, te da će u skorije vrijeme biti uposleno još radnika, a da će novčanu nagradu podijeliti sa svojim radnicima. Koji to zaslužuju, istakao je na kraju.


Dobitnici plaketa

Dobitnici zahvalnica


Reisu-l-ulema Kavazović, čestitao je Bužimljanima Dan općine, te istakao da mu je posebna čast da je baš u Bužimu dobio ovo priznanje, te se nada da će ga i opravdati u svom budućem radu i odnosu prema ovoj mladoj općini.


Dobitnici zahvalnica
Obzirom da je prikazan dokumentarni film o Bužimu, načelnik općine, a i ostali gosti među kojima i zamjenica predsjednika Federacije Melika Mahmudbegović, premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević, načelnik općine Bužim Agan Bunić i načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević, govorili su o potrebama pomoći svih nivoa vlasti da se pomogne u razvoju ove mlade općine, koja je u toku rata dala preko 500 boraca za odbranu domovine Bosne i Hercegovine, što su i najveće i nemjerljive zasluge. Povodom Dana općine Bužim, domaćini su sa gostima posjetili i šehitsko turbe generala Izeta Nanića i njegovih saboraca, te objekat Islamskog centra općine Bužim u izgradnji, kojom prilikom se i načelnik općine Bihać Galijašević upisao kao vakif. Bužim nastavlja sa obilježavanjem dana općine Bužim sa niz kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti koje će trajati sve do 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bez obzira što je dokumentarni film o Bužimu prikazan tokom svečanosti, premijerno je prikazan za građanstvo u 20 sati, a velika sala novoizgrađenog Doma kulture, nije mogla da primi sve one koji su ga željeli pogledati, što nagovještava dobru posjetu ostalog planiranog programa u narednih deset dana. Treba istaći da su uz navedena priznanja dodijeljene i plakete i zahvalnice najzaslužnijim građanima i institucijama. Plakete su dobili: BZK „Preporod“, Nosioci priznanja Zlatni ljiljan, Burzić Osman i Pehlić Husein posthumno, „Una konsulting“ i Čaušević Šehrizad i Safija, dok su zahvalnice dobili: Muharem Alešević, Ilhana Aljić, Sakib Muzaferović, Ajla Mustafić, Dževad Ponjević, Miralem Makić, Selim Džambić, Mehmed Toromanović, Husnija Cinac, Esmir Kauković, Rifet Šahinović, Rijalda Dizdarević, Enver Eminović, Safet Kudelić, Džemal Topalović i Sabira Bećirović.

POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA SPORTSKU DVORANU


Bužim: Trenutak polaganja kamena temeljca za dvoranu


Godinama najavljivana izgradnja sportske dvorane, konačno je krenula sa mrtve tačke, jer je svečano postavljen kamen temeljac za ovaj dugo čekani objekat u Bužimu. Kamen temeljac su zajedno položili: načelnik općine Bužim Agan Bunić, premijer USK-a Izudin Saračević, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmudbegović, i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Objekat će se graditi na lokaciji između MSŠ „Bužim“ i tvornice „Abonos“, a radove izvodi „Širbegović –inženjering“ d.o.o. iz Gračanice. Obzirom da srednja škola nema dvoranu,otvara se mogućnost da je koriste i srednjoškolci. Riječ je o vrlo funkcionalnoj dvorani sa bruto površinom od oko 2.000 četvornih metara i zadovoljavaće sve uvjete održavanja dvoranskih sportova, te ostalih sadržaja koji zahtijevaju dvoranski prostor. Jedina primjedba je da je malo sjedišta (oko 300), ali uslovi terena i finansija nisu mogli udovoljiti većem projektu. Općina Bužim ima 20 000 stanvnika i nije imala sportske dvorane, i sva spšortska dogadjanja do sada su se odvijala, uglavnom, u fiskulturnoj Sali centralne osnovne škole, što je itekako sputavalo razvoj sporta na području ove mlade općine.

PROMOVISANA DJELA RAŠIDA DURIĆA


Sa promocije djela Rasida Durića


U Bužimu je u organizaciji BZK „Preporod“ općine Bužim u Centru za kulturu održana promocija naučnih djela prof.dr. Rašida Durića, koji se predstavio sa svoje tri knjige: „Trajna tradicija“, „Tragom ljepote“ i „Junaci epske pjesme Bošnjaka“. O naučnim djelima prof. dr. Rašida Durića, govorili su eminentni stručnjaci, prof.dr. Senadin Lavić, prof. dr. Sanjin Kodrić i mr. Nehrudin Rebihić. Obzirom da se prf.dr. Rašid Durić bavi posebno proučavanjem bošnjačke baštine Bošnjaka kroz književnost, sevdah, a posebno epsku poeziju“ ovo veče je bilo prepleteno i sevdahom, zahvaljujući bužimskim muzičarima muzičke škole, horu „Gazija“, te članovima KUD-a „Sevdah“. Rašid Durić je rođen u Cazinu, a živi u Njemačkoj, pa je istakao da mu je svaki susret sa maticom, a posebno Krajinom i Krajišnicima jako drag, jer je dobar dio svojih naučnih radova upravo posvjetio Krajini kroz epsku poeziju, po kojoj je Krajina prepoznatljiva kod nas i u svijetu. Promocija je organizirana u sklopu manifetacije „Dani općine Bužim“ u sklopu kojih je načelnik općine Bužim, Agan Bunić, primio predstavnike predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, predstavnike zdravstva i univerziteske profesore sa prostora općine Bužim.

SNIMLJEN DOKUMENTARNI FILM O BUŽIMU


Sulejman Muratović i njegovi saradnici pred prikazivanje filma


O ponosnom i herojskom gradu Bužimu je snimljen dokumentarni film u režiji Sulejmana Muratovića. Na ovom filmu radila je jedna veoma stručna ekipa i film je prikazan povodom Dana općine Bužim. Međutim, isti dan je premijerno prikazan za građanstvo Bužima. Koliko je vladalo interesovanje za ovaj film najbolje govori činjenica da nova velika sala Doma kulture nije mogla da primi sve one koji su željeli film pogledati. Međutim, film je snimljen na DVD, pa će ga moći imati i moći pogledati kući ko god želi. Film ima za cilj da promovira Bužim, kako kroz historiju i kulturu, tako i kroz ekonomiju i druge segmente ove mlade općine.


Prepuna sala Doma kulture prilikom prikazivanja filmaOstali prilozi:
» ZA ILUMINACIJU POMRAČENOG UMA ŽELJKA IVANKOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. August 2020 03:03
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» PITANJA KOMŠIĆU, SALKIĆU I BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2020 15:14
» TIMUR NUMIĆ (1946-2020): BIO JE LICE I OBRAZ SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2020 15:41
» SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Esad Krcić | 24. July 2020 03:10
» SRPSKO ORUŽJE U RUKAMA JERMENA
Božidar Proročić | 22. July 2020 15:09
» MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2020 14:13
» HADŽIFACE I KONSTRUKTOR GENOCIDNE TVOREVINE ĐOKANOVIĆ
Elmedina Muftić | 19. July 2020 23:51
» AZERBEJDŽAN U OČIMA SVJETSKE ZAJEDNICE
Fuad Huseynzad i Božidar Proročić | 18. July 2020 15:09
» O AJA SOFIJI - SAMO ZA LJUDE OTVORENOG DUHA, UMA I SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2020 16:26
» MIRSAD RASTODER - BIHORAC KOSMOPOLITSKOG DUHA
Božidar Proročić | 15. July 2020 15:01
» NAPAD JERMENIJE NA AZERBEJDŽAN JEDNOSTRANI AKT PROVOKACIJE
Božidar Proročić | 13. July 2020 17:59
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
Ostali prilozi istog autora:
» MUNJEVITA “MUNJA 93”
13. January 2017 15:39
» EDIN VUČELJ SPORTISTA GODINE
02. March 2015 14:03