Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
Bužim
REIS KAVAZOVIĆ POČASNI GRAĐANIN; FIRMI „ASIM-COMERC“ FEBRUARSKA NAGRADA
Procitaj komentar

Autor: Nedžib Vučelj
Objavljeno: 22. February 2015. 16:02:32

Reis Kavazović dobitnik Povelje počasnog građanina BužimaNagrada "Dvadeseti februar" firmi "Asim komerc"
Jubilarna dvadesetogodišnjica Dana općine Bužim obilježena je dodjelom općinskih javnih priznanja, te premijernim prikazivanje dokumentarnog filma o Bužimu Sulejmana Muratovića i njegovih prijatelja „Bužim - ponosni bosanski grad“.

Glavno priznanje „20. februar“ dodijeljeno je firmi „Asim-komerc“ d.o.o Bužim, vlasništvo Zuhdije i Asima Škaljića iz Bužima. Ova firma bavi se izradom industrijske građe, a upošljava oko 50 radnika i veoma je uspješna u svom poslovanju.

Svake godine se dodijeli i Povelja počasnog građanina Bužima, a ove godine tu počasnu titulu primio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović.

Prilikom prijema nagrade „20. februar“, firme „Asim-komerc“ iz Bužima, Asim Škaljić se zahvalio najprije svome ocu Zuhdiji, koji se vratio iz Slovenije i u Bužimu započeo posao koji je tamo radio, te svoje znanje prenio na članove svoje porodice. Asim Škaljić je istakao da se firma uspješno razvija, te da će u skorije vrijeme biti uposleno još radnika, a da će novčanu nagradu podijeliti sa svojim radnicima. Koji to zaslužuju, istakao je na kraju.


Dobitnici plaketa

Dobitnici zahvalnica


Reisu-l-ulema Kavazović, čestitao je Bužimljanima Dan općine, te istakao da mu je posebna čast da je baš u Bužimu dobio ovo priznanje, te se nada da će ga i opravdati u svom budućem radu i odnosu prema ovoj mladoj općini.


Dobitnici zahvalnica
Obzirom da je prikazan dokumentarni film o Bužimu, načelnik općine, a i ostali gosti među kojima i zamjenica predsjednika Federacije Melika Mahmudbegović, premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević, načelnik općine Bužim Agan Bunić i načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević, govorili su o potrebama pomoći svih nivoa vlasti da se pomogne u razvoju ove mlade općine, koja je u toku rata dala preko 500 boraca za odbranu domovine Bosne i Hercegovine, što su i najveće i nemjerljive zasluge. Povodom Dana općine Bužim, domaćini su sa gostima posjetili i šehitsko turbe generala Izeta Nanića i njegovih saboraca, te objekat Islamskog centra općine Bužim u izgradnji, kojom prilikom se i načelnik općine Bihać Galijašević upisao kao vakif. Bužim nastavlja sa obilježavanjem dana općine Bužim sa niz kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti koje će trajati sve do 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bez obzira što je dokumentarni film o Bužimu prikazan tokom svečanosti, premijerno je prikazan za građanstvo u 20 sati, a velika sala novoizgrađenog Doma kulture, nije mogla da primi sve one koji su ga željeli pogledati, što nagovještava dobru posjetu ostalog planiranog programa u narednih deset dana. Treba istaći da su uz navedena priznanja dodijeljene i plakete i zahvalnice najzaslužnijim građanima i institucijama. Plakete su dobili: BZK „Preporod“, Nosioci priznanja Zlatni ljiljan, Burzić Osman i Pehlić Husein posthumno, „Una konsulting“ i Čaušević Šehrizad i Safija, dok su zahvalnice dobili: Muharem Alešević, Ilhana Aljić, Sakib Muzaferović, Ajla Mustafić, Dževad Ponjević, Miralem Makić, Selim Džambić, Mehmed Toromanović, Husnija Cinac, Esmir Kauković, Rifet Šahinović, Rijalda Dizdarević, Enver Eminović, Safet Kudelić, Džemal Topalović i Sabira Bećirović.

POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA SPORTSKU DVORANU


Bužim: Trenutak polaganja kamena temeljca za dvoranu


Godinama najavljivana izgradnja sportske dvorane, konačno je krenula sa mrtve tačke, jer je svečano postavljen kamen temeljac za ovaj dugo čekani objekat u Bužimu. Kamen temeljac su zajedno položili: načelnik općine Bužim Agan Bunić, premijer USK-a Izudin Saračević, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmudbegović, i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Objekat će se graditi na lokaciji između MSŠ „Bužim“ i tvornice „Abonos“, a radove izvodi „Širbegović –inženjering“ d.o.o. iz Gračanice. Obzirom da srednja škola nema dvoranu,otvara se mogućnost da je koriste i srednjoškolci. Riječ je o vrlo funkcionalnoj dvorani sa bruto površinom od oko 2.000 četvornih metara i zadovoljavaće sve uvjete održavanja dvoranskih sportova, te ostalih sadržaja koji zahtijevaju dvoranski prostor. Jedina primjedba je da je malo sjedišta (oko 300), ali uslovi terena i finansija nisu mogli udovoljiti većem projektu. Općina Bužim ima 20 000 stanvnika i nije imala sportske dvorane, i sva spšortska dogadjanja do sada su se odvijala, uglavnom, u fiskulturnoj Sali centralne osnovne škole, što je itekako sputavalo razvoj sporta na području ove mlade općine.

PROMOVISANA DJELA RAŠIDA DURIĆA


Sa promocije djela Rasida Durića


U Bužimu je u organizaciji BZK „Preporod“ općine Bužim u Centru za kulturu održana promocija naučnih djela prof.dr. Rašida Durića, koji se predstavio sa svoje tri knjige: „Trajna tradicija“, „Tragom ljepote“ i „Junaci epske pjesme Bošnjaka“. O naučnim djelima prof. dr. Rašida Durića, govorili su eminentni stručnjaci, prof.dr. Senadin Lavić, prof. dr. Sanjin Kodrić i mr. Nehrudin Rebihić. Obzirom da se prf.dr. Rašid Durić bavi posebno proučavanjem bošnjačke baštine Bošnjaka kroz književnost, sevdah, a posebno epsku poeziju“ ovo veče je bilo prepleteno i sevdahom, zahvaljujući bužimskim muzičarima muzičke škole, horu „Gazija“, te članovima KUD-a „Sevdah“. Rašid Durić je rođen u Cazinu, a živi u Njemačkoj, pa je istakao da mu je svaki susret sa maticom, a posebno Krajinom i Krajišnicima jako drag, jer je dobar dio svojih naučnih radova upravo posvjetio Krajini kroz epsku poeziju, po kojoj je Krajina prepoznatljiva kod nas i u svijetu. Promocija je organizirana u sklopu manifetacije „Dani općine Bužim“ u sklopu kojih je načelnik općine Bužim, Agan Bunić, primio predstavnike predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, predstavnike zdravstva i univerziteske profesore sa prostora općine Bužim.

SNIMLJEN DOKUMENTARNI FILM O BUŽIMU


Sulejman Muratović i njegovi saradnici pred prikazivanje filma


O ponosnom i herojskom gradu Bužimu je snimljen dokumentarni film u režiji Sulejmana Muratovića. Na ovom filmu radila je jedna veoma stručna ekipa i film je prikazan povodom Dana općine Bužim. Međutim, isti dan je premijerno prikazan za građanstvo Bužima. Koliko je vladalo interesovanje za ovaj film najbolje govori činjenica da nova velika sala Doma kulture nije mogla da primi sve one koji su željeli film pogledati. Međutim, film je snimljen na DVD, pa će ga moći imati i moći pogledati kući ko god želi. Film ima za cilj da promovira Bužim, kako kroz historiju i kulturu, tako i kroz ekonomiju i druge segmente ove mlade općine.


Prepuna sala Doma kulture prilikom prikazivanja filma

VRHOstali prilozi:
» NLO IZNAD SARAJEVA
Ekrem Čelebić | 27. November 2023 19:38
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (1)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. November 2023 23:29
» INTERNACIONALNI KONCERT MELODIJE EVROPE
Samir Hadzalić | 24. November 2023 00:40
» NEOPJEVANI KORČULANSKI KAMENOKLESARI
Selena Seferović | 19. November 2023 21:59
» NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. November 2023 14:44
» RIFAT ALIHODŽIĆ - UMJETNOST, ARHITEKTURA I BORBA ZA BOŠNJAČKI IDENTITET
Božidar Proročić, književnik i publicista | 30. October 2023 13:31
» MOSTARSKA NACIONALISTIČKA IGRA GRADONAČELNIKA KORDIĆA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 27. October 2023 21:32
» TEŠKO JE BITI ČOVJEK, A JOŠ TEŽE BITI LJUDINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. October 2023 16:45
» VELOLUČKI KILT, 2022.
Selena Seferović i Drago Batar | 20. October 2023 03:56
» NOVI ROMAN MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA O GLADI I PRAVDI
Bošnjaci.Net | 18. October 2023 15:19
» CHICAGO: INTERNACIONALNI KONCERT “MELODIJE EVROPE”
Samir Hadzalić | 16. October 2023 14:12
» IN MEMORIAM HEDIJA GANIĆ-PROFESORICA RAZREDNE NASTAVE (1949-2023)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. October 2023 14:05
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK NEJRE HRUSTANBEGOVIĆ EDRENIĆ
Emir Ramić | 11. October 2023 16:21
» POPIS U CRNOJ GORI IZMEĐU STATISTIKE I POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 10. October 2023 20:09
Ostali prilozi istog autora:
» MUNJEVITA “MUNJA 93”
13. January 2017 15:39
» EDIN VUČELJ SPORTISTA GODINE
02. March 2015 14:03
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif