Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
IMAMI ISLAMSKE ZAJEDNICE U REPUBLICI SLOVENIJI U SLUŽBENOJ POSJETI DIYANETU
Procitaj komentar

Autor: Nevzet Porić
Objavljeno: 03. April 2015. 13:04:10


Od 1. do 6. aprila 2015. godine, imami i članovi Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji na čelu sa muftijom dr. Nedžadom Grabusom borave u službenoj posjeti Diyanetu.

Delegaciju Islamske zajednice primio je predsjednik Diyaneta prof. dr. Mehmet Gormez. Tim povodom kazao je da islam proživljava teške trenutke. Iskustvo o zajedničkom suživotu koje ima Balkan veoma je važno i potrebno ga je iznova izučiti. Kada otkrijemo te tajne zajedničkog suživota potrebno ih je predstaviti Evropi i Svijetu i na taj način otkloniti strah i netrpeljivost koji postoje na Zapadu.

Islamofobija je postala diskriminacija. Trenutno proživljavamo pomračenje muslimanskog uma. Prilikom pomračenja sunca muslimani obavljamo poseban namaz. Zato bismo danas, kada proživljavamo taj period, morali obaviti namaz i spustiti svoj um na zemlju i očistiti ga od svih mrlja koje se nalaze na njemu. Islamski svijet je u plamenu koji guta našu djecu, našu budućnost i budućnost svih naših generacija. U nastavku je izrazio svoje zadovoljstvo povodom posjete muftije Grabusa i ostale delegacije. Kazao je da se veoma često prisjeti svoga prijatelja Nedžada Grabusa koju mu u teškim trenuticima služi kao inspiracija za dalji rad.Muftija dr. Nedžad Grabus zahvalio se za prijem i gostoprimstvo šejhu Gormezu. Kazao je da pokušavamo živjeti vjeru naših očeva i djedova. Svi se moramo boriti protiv sektaškog tumačenja islama. Zahvalio se za podršku i pomoć koju Diyanet nudi Islamsoj zajednici u Sloveniji, a posebno za pomoć pri izgradnji džamije u Ljubljani. U nastavku je kazao da može biti interpretacija islama u Turskoj primjer za muslimane u svijetu kako se u suvremenom vremenu može sistematično razvijati duhovnost koja bogati i stabilizira društvene odnose. Islamska tradicija u Turskoj bila je uvijek inspiracija autohtonim evropskim muslimanima kao i u savremenim prilikama mirnog suživota religija i kultura. Zato je ovo prilika da se imami upoznaju sa djelovanjem Diyaneta koji spada u vodeće muslimanske institucije koje se bave sa pitanjem islama.

Imami i ostali članovi delegacije susreli su se sa direktorima uprava u Diyanetu kao što su uprava za vanjske poslove, uprava za fetve, uprava za obrazovanje i uprava za izdavaštvo.

Diyanet je osnovan 1924. godine, ali je u posljednjih deset godina doživio ekspanziju pod vodstvom prof. dr. Mehmeta Gormeza. Posebnu pažnju posvećuju vjerskom obrazovanju. Trenutno imaju u Turskoj 25 hiljada kurseva za izučavanje Kur'ana u koje je uključeno preko milijon polaznika. Imaju 2.500 medresa, 95 fakulteta islamskih nauka. Trenutno imaju hiljadu muftija koji djeluju u 81 regiji. Trenutno 25 hiljada osoba uči hifz, a svake godine 11 hiljada osoba nauči hifz Kur'ana. Trenutno je u Turskoj 115 hiljada hafiza. U Turskoj ima 11 škola u kojoj su svi učenici i profesori hafizi i svi su stipendisti Diyaneta. Organiziraju i ljetne škole koje posjećuje preko tri milijona učenika.

Delegacija Islamske zajednice nako Ankare posjetit će Konyu gdje će se sastati sa muftijom u Konyi, a radnu posjetu će završiti u Istanbulu gdje će ih primiti istanbulski muftija.

VRHOstali prilozi:
» STANJE VRENJA (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. May 2023 01:20
» SINAN TIGANJ- KROZ KULTURNU PRIZMU PETNJICE
Božidar Proročić | 19. May 2023 20:11
» ŽIVA ANTIKA – MIRAŠA MARTINOVIĆA
Božidar Proročić | 18. May 2023 13:32
» PERIBOLI STIHOVA - OSVRT NA POEZIJU LIDIJE LESKUR
Said Šteta | 16. May 2023 14:45
» UKI CAFE - KUTAK ZA LIJEPI TRENUTAK
Bošnjaci.Net | 10. May 2023 17:52
» NOVA KNJIGA DR.SCI DAMIR EF BABAJIĆA
B.net | 27. April 2023 21:57
» ”IZLOŽBA LIKOVNI DIJALOZI UMJETNICA-SEVDAH”
Bošnjaci.Net | 19. April 2023 16:56
» ČUVAJ SE ZLA OD ONOGA KOJEM SI UČINIO DOBRO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2023 18:16
» DONATORSKI IFTARI ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH
Mensud Alićušić | 15. April 2023 15:29
Ostali prilozi istog autora:
» RADNI SASTANAK IMAMA U LJUBLJANI
24. August 2017 14:53
» NAJLJEPŠA DŽAMIJA U EUROPI
04. May 2013 11:57
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif