Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U ponedjeljak, 20. aprila doći će ispred zgrade Vlade USK-a sa djecom i suprugom i otpočeti štrajk glađu
ZLATNI LJILJAN NIJAZ VELADŽIĆ - VELJUN STUPIT ĆE U ŠTRAJK GLAĐU
Procitaj komentar

Autor: Nedžib Vučelj
Objavljeno: 16. April 2015. 21:04:07

Nosilac Zlatnog ljiljana, bivši pripadnik 505. Viteške brigade, slijepi borac i stopostotni RVI, Nijaz Veladžić Veljun, najavio je 20. aprila konferenciju za štampu i štrajk glađu ispred zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona


Nosilac Zlatnog ljiljana i stopostotni ratni vojni invalid Nijaz Veladžić - Veljun uputio je obevijest MUP-u USK-a, Vladi i Skupštini USK-a, Ministarstvu za pitanje boraca USK-a, Kantonalnom fondu, Crvenom križu Bihać i medijima, da će u ponedjeljak, 20. aprila doći ispred zgrade Vlade USK-a sa djecom i suprugom i otpočeti štrajk glađu sve dotle dok mu ne ispune zakonom pripadajuća prava, koja su mu prije tri godine obećali, pa slagali.

Nosilac Zlatnog ljiljana, bivši pripadnik 505. Viteške brigade, slijepi borac i stopostotni RVI, Nijaz Veladžić Veljun, najavio je 20. aprila konferenciju za štampu i štrajk glađu ispred zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona kako bi na taj način pokušao da riješi svoj stambeni problem, tvrdeći da je jedini stopostotni ratni vojni invald u BiH, čije stambeno pitanje nije riješeno i radi čega je još 2013. godine štrajkovao glađu, kada su mu obećali sve, a nisu uradili ništa.

Naime, Nijaz Veladžić Veljun je preživio čak 9 operacija, i njegovo zdravstveno stanje je jako teško, a bolovi često toliko jaki, da jednostavno mora imati stan blizu bolnice. On sada živi u porodičnoj kući njegovih roditelja na Konjodoru koji je od Kantonalne bolnice udaljen 50 km. Veljun je, istina, dobio od Kantonalnog fonda prije više godina 70.000,00 KM, ali za izgradnju kuće. Međutim, svi ostali su dobili placeve za izgradnju kuća, osim Nijaza, koji je morao za ta sredstva kupiti plac kod Kntonalne bolnice, pa sada kada treba da gradi kuću nema sredstava i morao bi dići stambeni kredit, jer će mu isteći dozvola za gradnju. Veljunu su tada obećavali i iz Kanonalnog stambenog fonda i iz Ministarstva za pitanje boraca, pa i Vlade Unsko-sankog kantona da će mu taj problem riješti, međutim sve je ostalo na obećanjima, a Nijaz je morao prekinuti štrajk glađu na nagovor doktora, koji mu je savjetovao da prestane, jer mu se zdravstveno stanje jako pogoršalo.

- Tužno je i sramotno da moram svoja prava tražiti na ovakav način, ali moram. Ako su svima drugima riješili ovaj problem, onda su to trebali da odrade i meni. Tražim samo ono što mi po zakonu pripada kao i drugim stopostotnim ratnim vojnim invalidima. Zato ostajem pri stavu da mi je jedini način da riješim problem stambenog zbrinjavanja na najteži mogući način, ali moram, jer ni jedan drugi do sada nije bio uspješan.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» MUNJEVITA “MUNJA 93”
13. January 2017 15:39
» EDIN VUČELJ SPORTISTA GODINE
02. March 2015 14:03
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif