Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U ZAVIDOVIĆIMA ODRŽANO PREDAVANJE IZ POVIJESTI ISLAMA
Procitaj komentar

Autor: Enes Imamović
Objavljeno: 18. May 2015. 20:05:52


U subotu, 16.maja 2015.godine, u prostorijama Udruženja za promicanje pozitivnih vrijednosti ''Oaza'' u Zavidovićima upriličeno ja predavanje iz povijesti islama, na temu ''Ashab Sabit ibn Kajs''. Gost predavač bio je Mithad ef. Ćeman.

,,Niko od nas nema pravo da tvrdi da je bolji od nekog drugog muslimana, jer samo Allah poznaje duhovno stanje svakog od nas. Međutim, svakog čovjeka treba postaviti na mjesto koje mu pripada i ukazati poštovanje koje mu pripada.'' - rekao je Ćeman tokom predavanja.

On je naveo da su židovi pitanjima nastojali poniziti ashabe, jer slijede (kopiraju) Poslanika s.a.v.s. u svim segmentima života, pa su bili pobijeđeni njihovim odgovorima i ahlakom. Poseban akcenat stavljen je na život i djelo ashaba Sabita ibn Kajsa. ,,Svako treba da koristi one svoje vještine i mogućnosti koje su mu najbolje –kazao je predavač - Ne treba onaj koji, kako bismo kazali, ima 'kratak fitilj' ići da pregovara sa važnim ljudima. Ima drugih koji za to sposobniji od njega.''

Istakao je da je džamija glavno mjesto gdje muslimani baštine prijateljstvo i međusobnu pažnju, iako to može i na radnim mjestima, u školama itd. Naglasio je da se braća muslimani Bošnjaci trebaju jedni od drugih okoristiti, od njihovih međusobnih savjeta, da ne treba da zatvaraju vrata jedni drugima, već da jedan drugoga podržavaju i hvale. Izlaganje je završio hadisom:

Bilježi Tirmizi od Ebu Hurejra r. a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: ,,Divan li je čovjek Ebu Bekr, divan li je čovjek Omer, divan li je čovjek Ebu Ubejre el Džerrah, divan li je čovjek Sabit ibn Kajs ...(i još neka imena poredao)'' Predavanje je organiziralo Udruženje za promicanje pozitivnih vrijednosti ''Oaza'' Zavidovići.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» VISOKA DELEGACIJA POSJETILA BOČINJU
13. December 2015 14:15
» ŽIVOT U BOČINJI
17. September 2015 16:39
» ŠKOLA U PORJEČANIMA
01. February 2015 23:40
» STARA DŽAMIJA U RUJNICI
21. December 2014 23:03
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif