Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice na Kosovu
KANDIĆ: PRED VAŠIM I OČIMA I SVEUKUPNE JAVNOSTI VLADA I PARLAMENT REPUBLIKE KOSOVO KRŠI MEđUNARODNE PRAVNE PROCEDURE
Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 28. June 2015. 11:06:49
Vaša ekselencijo veleposlanice Sjedinjenih američkih država Tracey Ann Jacobson,
Vaša ekselencijo veleposlaniče Švicarske Lukas Berlinger,
Vaša ekselencijo veleposlaniče Švedske Mats Staffansso i
Gospodine izaslaniče EZ-a na Kosovu Samuel Žbogar


Sahit KANDIĆ: S’ uvjerenjem da ste vi, i vaše zemlje čiji ste diplomatski zastupnici, istinski, iskreni i dokazani prijatelji Kosova i svih naroda koji ovdje žive, očekujem/o diplomatsku razboritost te adekvatno reagiranje u interesu vladavine pravednih zakona i istinskih demokratskih univerzalnih vrijednosti.
Cijeneći Vas osobno i vaše zemlje kao prijatelje naroda Kosova, i vjerujući u vašu iskrenost i dobronamjernost, dopustite da vam se obratim ovim Otvorenim pismom, u želji da vam prenesem svoj osobni stav i javno mnjenje većine stanovništva sa ovog prostora.
Poštovani, hoću da vam kažem da se pred vašim i očima i sveukupne javnosti krše sve ovdašnje i međunarodne pravne procedure od strane Vlade i Parlamenta Republike Kosova a vezano za formiranje Specijalnog suda o imaginarnom pitanju nazvanom “Žuta kuća”. Notorna je činjenica da svako ko je iole pratio ratna dešavanja na Kosovu, ili bio na bilo koji način dio tih procesa poput mene, zna da su tad policijski kordoni unutar svih mogućih komunikacija te jedna od najjačih i najsofisticiranijih ali i najzloglasnijih armija svo vrijeme kontrolirali sve životne sfere unutar Kosova, a i još rigoroznije veoma širok teritorij pojasa ka granici sa Albanijom. Jednostavno, tu se samo pravim čudom uspijevao provući mali broj ratnika sa oružjem i očajničkom upornošću, u toj konstelaciji o ovoj medijsko-politikantskoj senzaciji trgovine ljudskim organima nitko normalan nije uspio ni pomislit. Uvjeravam vas da sam, i kao višedecenijski novinar te odličan poznavalac srbijanske medijsko-politikantske propagande, istraživao sve javno iznesene argumente na svim dostupnim medijima i uvjerio se da je sve sama perfidna senzacionalistička blamaža javnosti i ništa više. Također, u toj propagandi i kao poznavalac albanskog jezika i profesionalni prevodilac, konstatiram da su srbijanski istraživački novinari i drugi akteri sve razgovore sa obitelji u čijem je vlasništvu tzv “žuta kuća”, te druge protagoniste tih medijskih storija manipulirali te krivo i tendenciozno prevodili za svoj auditorij a sa ciljem da improviziraju navodne dokaze. Dakako, svakom laiku je jasno da održavanje i transport ljudskih organa zahtijeva vrhunsku i profesionalnu opremu, a isto tako je poznato da tranzitni teritorij NATO snaga podrazumijeva poseban režim bezbijednosti ljudstva i opreme pa su tad i granice Albanije bile stručno kontrolirane. Također, ti lažni istražitelji, kako novinarski a tako i pripadnici srpske službe sigurnsoti javnost dazavuiraju i ponekim degutantnom doradom tih hipoteza tvrdeći da su navodnim žrtvama “žute kuće” rane šivene običnom korodiranom žicom ili brzim ljepilom za plastiku, a sve to plasirajući sa ciljem da ustalasaju emocije kako bi snažnije atakovali na zdrav razum i racionalno promišljanje te ordinarnim fabrikatima uvjerili u tu vještačku pseudo-konstrukciju.
Obzirom, da sve potiče iz javnih tvrdnji Dicka Martyja i Carle del Ponte, a uvažavajući važeće zakone i pravdoljublje, jedini ispravan put je da se upravo spomenuti (Dick Marty & Carla del Ponte) svojevoljno i savjesno stave na raspolaganje tužilaštvu matičnih zemlja ili neke vjerodostojne međunarodne pravne instance, pa umjesto “umjetničkih sloboda izražavanja” kojima se manipulira javnost, stanu odgovorno u zaštitu svojih tvrdni i eventualnih dokaza na legalan i transparentan način, kako bi se utvrdile činjenice i motivi te otklonile sumnje oko zabrinjavajućeg pitanja kojim se manipulira ali i veoma grubo zlostavlja nevina svjetska javnost, a svakako i tendenciozno blokiraju demokratski i napredni dugoročni razvojni procesi na Kosovu nad kojim stoji ova manipulativna hipoteka krivice.
Gospodo, niko od pripadnika Oslobodilačke Vojske Kosova ili naših državnih institucija ne eskivira to pitanje, nego jednostavno se treba procesuirati normalnim i pravnim tokovima a ne besmislenim i volšebnim manupulativno-politikantskim procesima. A na osnovi dokaznog materijala i stručne procjene se potom potom na Kosovu formira adekvatno sudsko tijelo, ako je i kako je potrebno…
S’ uvjerenjem da ste vi, i vaše zemlje čiji ste diplomatski zastupnici, istinski, iskreni i dokazani prijatelji Kosova i svih naroda koji ovdje žive, očekujem/o diplomatsku razboritost te adekvatno reagiranje u interesu vladavine pravednih zakona i istinskih demokratskih univerzalnih vrijednosti.
S’iskrenim poštovanjem vam se unaprijed zahvaljujem na ustupljenom vremenu, posvećenoj pažnji i pokazanom razumijevanju, piše u pismu koje je potpisao Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice na Kosovu.Ostali prilozi:
» KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ SASTALI SE SA LAJČÁKOM
Bošnjaci.Net | 19. June 2021 14:47
» "MUSLIMANSKE REZOLUCIJE" OBJAVLJENE NA ENGLESKOM JEZIKU
Anadolu Agency (AA) | 19. June 2021 12:31
Ostali prilozi istog autora:
» NE ODMAŽITE NAS O ANTIBOŠNJACI
23. December 2020 15:28
» KOSOVSKA PJESMA O ŠEHER SARAJ'VU
03. December 2020 15:05
» PREVENTIVNE MJERE I NA KOSOVU
12. March 2020 13:11