Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Povodom 20 godina od genocida u Srebrenici saopćenjima su se oglasili ministri u Vladi Kanade
KANAĐANI ĆE GOVORITI O GENOCIDU U SREBRENICI, TOM MRAČNOM I TRAGIČNOM POGLAVLJU LJUDSKE POVIJESTI
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 07. July 2015. 03:07:51
Povodom 20 godina od genocida u Srebrenici saopćenjima su se oglasili ministri u Vladi Kanade, javlja Institut za istraživanje genocida, Kanada.Ministar vanjskih poslova Kanade

Rob Nicholson: “Kanadska vlada će osigurati kontinuirano sjećanje na genocid u Srebrenici”


U saopćenju ministra vanjskih poslova Kanade Roba Nicholsona povodom 20. godišnjice od genocida u Srebrenici između ostalog stoji:
“Kanada osuđuje ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Vlada Kanade će i dalje raditi u suradnji s drugim državama i međunarodnim institucijama da se odgovorni za strašne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini prilikom raspada bivše Jugoslavije privedu pravdi. Kanada je putem jednoglasno usvojenih parlamentarnih rezolucija prihvatila 11 juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Istovremeno kroz navedene rezolucije izražava se ogromno suosjećanje kanadskog naroda zbog žrtava tog strašnog zločina. Kanadska vlada će osigurati kontinuirano sjećanje na genocid u Srebrenici. Posebno u ovoj godini kada se navrašava 20 godina od genocida u Srebrenici nećemo dopustiti da sjećanje na taj zločin nestane”.

Ministar za multikulturalizam Kanade:

Tim Uppal: „Sjećanje žrtve genocida u Srebrenici nikada neće prestati u Kanadi”


U saopćenju ministra ministra za multukulturalizam Kanade, poštovanog Tim Uppal povodom 20.godišnjice od genocida u Srebrenici između ostalog stoji:

“19. oktobra 2010. godine, Kanadski parlament je na prijedlog člana Parlamenta gospodina Brian Masse jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom se 11. juli svake godine proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Istovremeno navedena rezolucija potvrđuje da je zločin u Srebrenici čin genocida. Kanadski parlament 14. maja 2015. godine usvojio drugu rezoluciju kojom se potvrđuje prethodna rezolucija, a 11. juli se određuje kao Dan sjećanja u Kanadi na žrtve genocida u Srebrenici. Genocid u Srebrenici ulazi sa pet drugih najvećih genocida u 20 stoljeću u komemorisanje i izučavanje svakog aprila koji je u Kanadi proglašen mjesecom borbe protiv genocida. Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici nikada neće prestati u Kanadi. Nedavno je u Kanadskom muzeju za ljudska prava u galeriji «Prekinuti tišinu» postavljena stalna muzejska postavka o genocidu u Srebrenici, največem zločinu poslije Drugog svijetskog rata u Evropi. U okviru Dana refleksije svakog 7. aprila Kanađani će govoriti i razmišljati o genocidu u Srebrenici, tom mračnom i tragičnom poglavlju ljudske povijesti, te jačati kanadsku ulogu u osiguranju da se takav zločin više nikada i nikome ne ponovi”.

Izražavamo zahvalnost Vladi i Parlamentu Kanade, Kanadskom muzeju za ljudska prava i Komitetu Kanadskog parlamenta za prevenciju genocida za borbu za istinu i pravdu u Bosni i Hercegovini i za podršku onima koji su preživjeli genocid. Od 11. do 16. jula 1995. godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, usvojenoj 16. aprila 1993, kojom je određeno da je Srebrenica "zaštićena zona" Ujedinjenih nacija, vojska i policija entiteta Republika Srpska u saradnju sa vojnim i policijskim strukturama Srbije pogubili su 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Mnoge preživjele žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, prije svega Bošnjacima, prisiljeni da napuste svoju domovinu, došli su u Kanadu. Kanada je poslala jasnu poruku svim onim koji zloupotrebljavaju vlast, ljudska prava i slobode da će uvjek podržavati mir kroz pravdu i istinu o genocidu nad Bošnjacima. U Srebrenici se zaokružuje i dovršava agresivni, genocidni barbarski pohod ekspanzionističkog režima koji je ognjem i mačem pravio veliku Srbiju. Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici je trenutak da se sjetimo žrtava, da se prisjetimo njihovih porodica i nestalih članova porodice. Najbolji način odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici je pobjeda istine i pravde, borba protiv negatora genocida i revizionista historijskih i sudskih činjenica, te da se nauče lekcije neuspjeha Ujedinjenih nacija.

Institut za istraživanje genocida, Kanada će nastaviti svoju naučno istraživačku misiju sa osnovnim ciljem da upotrebom naučno istraživačkih činjenica spriječimo budući genocid. Srebrenica predstavlja upozorenje šta se desi kad politički, pravni, akademski i duhovni establišment zataji. Još ne postignuta istina o zločinima u Bosni i Hercegovini i još ne dostižna pravda za žrtve, te kontinuirano negiranja presuda internacionalnih sudova, obavezuje sviju na veću aktivnost u borbi protiv zla koje još nije pobjeđeno u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif