Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Interview N1 televiziji
MUFTIJA ZUKORLIĆ: POLOŽAJ BOŠNJAKA JE VEOMA LOŠ I O TOME GOVORE NEGACIJE, NASLIJEĐENI PROBLEMI, KAO I PROBLEMI INFRASTRUKTURE KOJI SU VEOMA IZRAŽENI U SANDŽAKU
Procitaj komentar
Autor: Mesihat.org
Objavljeno: 26. August 2015. 19:08:32


Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić gostovao je 26.08.2015. godine na N1 televiziji u jutarnjoj emisiji “Novi dan”. Komentirajući razne teme, Muftija je govorio o položaju Bošnjaka u Srbiji, bosanskom jeziku i njegovoj negaciji, ali i o problemima muslimana u svijetu.

Muftija je rekao da su Bošnjaci nezaštićen narod na Balkanu, jer nemaju matičnu državu koja bi ih štitila.

„Svi narodi imaju svoje države koje ih štite. Bošnjaci nemaju. Imaju Bosnu koja je u invalidskim kolicima. Tako da Bošnjaci sa svim iskustvima i genocidima koje su preživjeli su senzibilniji i država treba ozbiljno rješavati to pitanje.“

Komentirajući aktuelnu situaciju u Sandžaku, Muftija je rekao da trenutno vlada stanje zamrznutih problema. Malo je bolje u odnosu na prethodnu vlast jer nema direktnih udara, ali ima naslijeđenih problema koji se moraju rješavati.

„Razbijanje Islamske zajednice je dovelo do nedostatka vertikale odgovornosti u Islamskoj zajednici. Tada su sa Koštunicom pokušali napraviti srpsku Islamsku zajednicu. Beograd ne odustaje od tog koncepta, iako ova vlast tvrdi da je za rješavanje problema. Ne mogu se pomiriti sa time da imamo zamrznute probleme. Oni se moraju rješavati ako država hoće stabilnost.“

Muftija je istakao da su svi problemi u Sandžaku, pa i problem cijepanja Islamske zajednice, došli od politike. Govoreći o medijskom mraku u Sandžaku, za koji su pisani mediji prozivali baš Muftiju, i nedavnoj aukciji Regionalne televizije, istakao je:

„Taj koji kontrolira medije on lansira tu priču o medijskom mraku. Sama činjenica da su televiziju kupili tajkuni Rasima Ljajića pokazuje ko je upravo odgovoran za medijski mrak u Sandžaku.“

Brojnost političkih partija u Sandžaku Muftija sandžački ne vidi kao problem, već kaže da im se treba pružiti ista prilika za djelovanje.Na temu negacije bosanskog jezika od strane Srpske akademije nauka i umjetnosti rekao je da lingvistiku treba ostaviti onima koji je poznaju da oni procijene, ali to je postalo sada i političko pitanje, tako da imamo i akademike iz SANU koji smatraju da je moguće druge negirati.

O položaju i budućnosti Bošnjaka Muftija kaže da nije zadovoljavajući jer postoji raskorak između onoga što Ustav garantira i onoga što drugi negiraju.

„Nema sumnje da Bošnjaci moraju činiti sve što je do njih i biti strpljivi. Ja pozivam sve nivoe vlasti da poštuju svoj Ustav. Položaj je veoma loš i o tome govore negacije, naslijeđeni problemi, kao i problemi infrastrukture koji su veoma izraženi u Sandžaku. Srbiji treba hrabar iskorak i želim da vjerujem da je platforma premijera Vučića u tom smjeru i nadam se da te najave neće propasti, ali nimalo neće biti lako. Iako je Đinđić imao našu ispruženu ruku, imat će je i Vučić jer je dijalog osnovni uslov za stabilnost“ – dodao je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Govoreći o Bliskom istoku, Muftija je naglasio da je nasilje tamo odnijelo veliki broj žrtava i to se ne može mirno promatrati. Ono što je dovelo do toga i formiranja raznih organizacija jeste frustracija i manipulacija. To je plodno tlo gdje se vrše regrutacije u ime islama.

Kada ne dopustite umjerenim muslimanima da upražnjavaju svoju vjeru onda otvarate prostor ekstremnim da to čine. To smo mi osjetili na svojoj koži u Sandžaku. Ne možemo se baviti samo posljedicama, moramo ići i ka uzroku. Pitanje je kako i zašto to neko dozvoljava da se dešava.

Svi gledaju na islam kroz ISIS i sve što uradi jedan musliman prišije se vjeri. Kada se pojavio pojam Islamska država signal je bio da se radi o nekoj ujdurmi i da se na taj način ukalja islam. Ali problem je i u tome što se djela pojedinaca prišivaju vjeri. (SANA – Amela Salković)

VRHOstali prilozi:
» IZET NANIĆ - HEROJ ODBRANE BIH
B.net | 16. August 2022 08:49
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
Ostali prilozi istog autora:
» ARAP DŽAMIJA U NOVOM RUHU
10. April 2021 14:56
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif