Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne

Referendum Radovana Dodika u RS-u: Da li ćemo reći NE ako neko iza Kozije ćuprije kaže ”ovo je Srbija”?
BRANIT ĆEMO SUVERINITET I TERITORIJALNI INTEGRITET BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 01. October 2015. 19:10:35

Džebrail BAJRAMOVIĆ: Moramo biti spremni braniti suverenitet i teritorijalni intergritet Bosne i Hercegovine svim legalnim i legitimnim sredstvima, jer vladajuće strukture u Sarajevu očito to neće, ne znaju ili imaju preča posla! To je naše ustavno pravo i dužnost koje nam niko ne može osporiti niti to treba i može nekome smetati. Jer izgleda kada ovu zemlju razvaljuješ to je uredu, a kad bi da je braniš moraš se bojati da to kažeš.
Klin se klinom izbija! Referendum na teritoriji entiteta rs-a treba osporiti legalnim i legitimnim referendumom za ukidanje entiteta i rs-a.
Odmah i nakon eventualnog referenduma koji najavljuje g. Dodik, najveći razbijač BiH, treba organizirati referendum da se BiH oslobodi velikosrpske politike i entiteta koji je počinio genocid u BiH.
Septembar prođe u medijskoj temi sirijske IZBJEGLIČKE KRIZE. Medijske kuće se baziraju na klasične svjetske teme i domaću problematiku, koja je već 20 godina ista - ”nema se, pokrali nas, slagali nas” i sl. Niko ne obraća pažnju na važna pitanja za Bosnu i Hercegovinu. Nema više imunološkog osjećaja prema pravdi, domovini, rodnoj grudi, komšiji, napretku. Od medijske kuće, običnog čovjeka do nekog političara skoro svi razmišljaju na isti način: gdje je moj interes, hvala Bogu neka me je zaobišla nesereća, nije moje da se tu petljam jer šta se to mene tiče, neka drugi pričaju, neka brane oni su zaduženi - plaćeni za to… Bitno je sebe sačuvati, povećati, neugroziti, a sa ostalim šta god bude. Gubi se zdrava logika, gdje je svako sebi najbitniji, a u isto vrijeme na gubitku.

Zato pišem, pratim i dižem svoj glas, pokušavam napraviti promjene, naći istomišljenike, nešto napraviti. Jer kažu ako možes ukloniti nešto rukom, ukloni, ako ne – onda reci, ako ne možeš ni to onda preziri srcem.

U Službenom glasniku RS-a objavljena Odluka Ustavnog suda o referendumu 24. septembra, a nakon što prođe 50 dana od ovoga datuma, stiču se uslovi za raspisivanje već najavljenog referenduma za 15. novembar. Prema dosadašnjim saznanjima iz više medija referendumsko pitanje bi trebalo glasiti:
"Da li prihvatate nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te da li prihvatate da se u RS primenjuju odluke tih pravosudnih institucija?".

U Skupštini RS-a je formirana posebna komisija za provođenje referenduma, a Vlada RS-a se obavezuje na inplementaciju istog.

Šta ovo znači?

Bude li održan referendum, budu li rezultati potvrdni na referendumsko pitanje - STVARAJU SE USLOVI ZA OTCJEPLJENJE MANJEG ENTITETA U BIH, što i jeste krajnji cilj. Na ovaj način se stvaraju uslovi za suspenziju Ustava i institucije BiH u manjem entitetu.

Mnogi će reći da ne postoje pravni uslovi za to, neće dopustiti međunarodna zajednica, kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kršenje Ustava, nema pravnih posljedica itd.

Da li je to moguće?

Odgovor se može naći u drugim pitanjima. Da li je moguće da se desio genocid u srcu Evrope? Da li je legalno da Dejtonski mirovni sporazum potpišu Hrvatska i Srbija, a nisu imale nikakva legalna i legitmna prava da se miješaju u pitanja unutar međunarodno priznate i suverene zemlje RBiH?
Zašto je međunarodna zajednica uopšte dopustila da se raspravlja o pitanju referenduma, ako je protiv toga? Zašto visoki predstavnik samo kritikuje i priča o referendumu, a ništa konkretno ne poduzima? Postoji niz pitanja koja mogu nagovjestiti da se nešto realno sprema u BiH iza otvorene scene.Uzet ćemo samo hronologiju događaja vezanih za nastanak i postojanje manjeg (genocidnog) bh. entiteta RS-a.

Nastao je na genocidu nad Bošnjacima i Hrvatima i međunarodno priznat Dejtonskim mirovnim sporazumom. Umjesto da se smanjuju ovlasti entiteta one se povećavaju (pogledajte samo budžete i nadležnosti državne i entitetske). Bošnjaci i Hrvati su manjina u RS-u, povratak izbjeglica se uopše nije implementirao. Sve ide u smjeru da se napravi etnički čista teritorija u RS-u po zamisli Načertanije iz 1844 g. i Memoranduma SANU 1985./1986.

U zadnjih godinu dana smo svjedoci rješavanja pitanja Zakona o prebivlaštu koji je donešen na štetu Bošnjaka i Hrvata u RS-u. Bošnjačka djeca ne mogu da uče maternji jezik - bosanski jezik. Rezultati popisa nisu još urađeni, postavljaju se pitanja o rezidentnom broju stanovnika upravu da se na području RS-a stvori etnički čista slika stanovništva. Jedini načalnik u općinama RS-a koji nije Srbin, Ćamil Duraković je podnio ostavku zbog vlastitog stava a opet na uštrb bošnjačkog jedinstva. Na sve ove konstatacije dolazi pitanje referenduma, za čije održavanje postoje formalno-pravni uslovi.

U Ukrajini su govorili da je nemoguće da se Krim otcjepi. Danas je Krim u Rusiji. Zašto međunarodna zajednica ne dopusti autonomiju Sandžaka, kao što je dopustila Srbima u RS-u? Zašto se u Vojvodini nije nikada pokrenuo referendum o istim pitanjima kao u RS-u? Sjećamo li se kako je formirana nelegalna tvorenina Republika Srpska 9.1.1992. a za to nije postojao ni jedan pravni argument, pa je postojanje Republike Srpske priznato 1. članom Dejtonskog Ustava Bosne i Hercegovine iz 1995. godine.

Ko je kriv?

Svi smo krivi! Zato što biramo predstavnike koji nas neadekvatno predstavljaju. Krivi smo zato što šutimo. Krivi smo zato što smo dopustili našim vođama da njihovi lični interesi postanu bitniji od nas i od naših interesa - SUVERENE, NEZAVISNE I NEDJELJIVE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE.
Da li imamo snage da se odupremo referendumu u RS-u?

Ako je suditi prema našim predstavnicima u institucijama Bosne i Hercegovine - NEMAMO!
Ako je suditi prema običnom bosanskom čovjeku koji je utučen nepravdom i socijalnim problemima, IMAMO.Moramo biti spremni braniti suverenitet i teritorijalni intergritet Bosne i Hercegovine svim legalnim i legitimnim sredstvima, jer vladajuće strukture u Sarajevu očito to neće, ne znaju ili imaju preča posla! To je naše ustavno pravo i dužnost koje nam niko ne može osporiti niti to treba i može nekome smetati. Jer izgleda kada ovu zemlju razvaljuješ to je uredu, a kad bi da je braniš moraš se bojati da to kažeš.

Klin se klinom izbija! Referendum na teritoriji entiteta rs-a treba osporiti legalnim i legitimnim referendumom za ukidanje entiteta i rs-a.

Odmah i nakon eventualnog referenduma koji najavljuje g. Dodik, najveći razbijač BiH, treba organizirati referendum da se BiH oslobodi velikosrpske politike i entiteta koji je počinio genocid u BiH.

Bilo bi interesantno vidjeti reakciju visokog predstavnika i inih dušebrižnika za BiH kad bi se raspisao referendum za ukidanje entiteta i vraćanje USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE.
Referendum koji bi trebali održati bi trebao sadržavati sljedeće pitanje:
- Da li ste ZA ukidanje entiteta i vraćanje svih nadležnosti na državu BiH?

SUVERENITET, NEZAVISNOST I CJELOVITOST BOSNE I HERCEGOVINE JE UVIJEK BRANIO ”OBIČAN ČOVJEK” a ne kojekakve vođe i predstavnici koji su kroz historiju većinom uvjek zapamćeni ili okarakterizirani kao IZDAJNICI. Zato naša zemlja stoljećima opstaje jer ima običnog čovjeka na njenim bedemima!Ostali prilozi:
» PRIJEDOR KAO SREBRENICA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. July 2017 23:14
» TREBAJU NAM CRNE RUPE, A NE CRNE LISTE
Mr. Milan Jovičić | 18. July 2017 21:41
» DRINA, GROBNICA ISTINE I PRAVDE
Avdo Huseinović | 18. July 2017 03:15
» BOŠNJAČKO PITANJE (I DIO)
Džebrail Bajramović | 17. July 2017 03:57
» BOŠNJACI.NET - ČASNA MISIJA U VREMENU BEŠČAŠĆA
Dr. Safvet Halilović | 15. July 2017 18:44
» KOME TO PRIJETI MILORAD DODIK?
Nedžad Ahatović | 14. July 2017 13:43
» ALARMANTNO! DODIK SLAVIO STARI I NAJAVIO NOVI GENOCID NAD BOŠNJACIMA UZ DRINU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. July 2017 17:54
» HOD SREBRENIČKIH ŽRTAVA GENOCIDA
Elmedina Muftić | 13. July 2017 17:53
» SRPSKI GENOCID I SREBRENIČKA POUKA – PORUKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2017 00:39
» POVRATAK NA MJESTO ZLOČINA
Mr. Milan Jovičić | 11. July 2017 20:19
» POČNI BROJATI OD JEDAN
Kanita Višnjić | 11. July 2017 02:28
» SRPSKA ZLOČINAČKA "ELITA"
Nedžad Ćeman | 07. July 2017 17:30
» GENOCID U SREBRENICI KAZUJE DA ZLO NEMA MJERU, DA JE NEZASITO
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 07. July 2017 14:19
» MEDIJI U IZBORNOM NAD(S)METANJU
Mehmed Meša Delić | 06. July 2017 18:23
» KRATKA OPSERVACIJA O NJIMA I NAMA!
Blažo Stevović | 05. July 2017 21:05
» FUNKCIONERI I AKCIZE
Muhamed Mahmutović | 05. July 2017 13:12
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAČKO PITANJE (I DIO)
17. July 2017 03:57
» BOŠNJAČKE INSTITUCIJE
23. May 2017 21:04
» BOŠNJACI I VLAST (II DIO)
08. May 2017 21:29
» BOŠNJACI I VLAST (I DIO)
13. March 2017 17:43
» BOŠNJACI I ORGANIZACIJA
07. February 2017 18:24
» BOŠNJAČKI DRUŠTVENI INTERESI
29. August 2016 18:49
» BANJA LUKA, IZ MOG UGLA!
15. May 2016 01:10
» BOŠNJAČKO DOZIVANJE PAMETI
01. April 2016 19:47