Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Bosnjaci - Genocid u kontinuitetu'
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne

Referendum Radovana Dodika u RS-u: Da li ćemo reći NE ako neko iza Kozije ćuprije kaže ”ovo je Srbija”?
BRANIT ĆEMO SUVERINITET I TERITORIJALNI INTEGRITET BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 01. October 2015. 19:10:35

Džebrail BAJRAMOVIĆ: Moramo biti spremni braniti suverenitet i teritorijalni intergritet Bosne i Hercegovine svim legalnim i legitimnim sredstvima, jer vladajuće strukture u Sarajevu očito to neće, ne znaju ili imaju preča posla! To je naše ustavno pravo i dužnost koje nam niko ne može osporiti niti to treba i može nekome smetati. Jer izgleda kada ovu zemlju razvaljuješ to je uredu, a kad bi da je braniš moraš se bojati da to kažeš.
Klin se klinom izbija! Referendum na teritoriji entiteta rs-a treba osporiti legalnim i legitimnim referendumom za ukidanje entiteta i rs-a.
Odmah i nakon eventualnog referenduma koji najavljuje g. Dodik, najveći razbijač BiH, treba organizirati referendum da se BiH oslobodi velikosrpske politike i entiteta koji je počinio genocid u BiH.
Septembar prođe u medijskoj temi sirijske IZBJEGLIČKE KRIZE. Medijske kuće se baziraju na klasične svjetske teme i domaću problematiku, koja je već 20 godina ista - ”nema se, pokrali nas, slagali nas” i sl. Niko ne obraća pažnju na važna pitanja za Bosnu i Hercegovinu. Nema više imunološkog osjećaja prema pravdi, domovini, rodnoj grudi, komšiji, napretku. Od medijske kuće, običnog čovjeka do nekog političara skoro svi razmišljaju na isti način: gdje je moj interes, hvala Bogu neka me je zaobišla nesereća, nije moje da se tu petljam jer šta se to mene tiče, neka drugi pričaju, neka brane oni su zaduženi - plaćeni za to… Bitno je sebe sačuvati, povećati, neugroziti, a sa ostalim šta god bude. Gubi se zdrava logika, gdje je svako sebi najbitniji, a u isto vrijeme na gubitku.

Zato pišem, pratim i dižem svoj glas, pokušavam napraviti promjene, naći istomišljenike, nešto napraviti. Jer kažu ako možes ukloniti nešto rukom, ukloni, ako ne – onda reci, ako ne možeš ni to onda preziri srcem.

U Službenom glasniku RS-a objavljena Odluka Ustavnog suda o referendumu 24. septembra, a nakon što prođe 50 dana od ovoga datuma, stiču se uslovi za raspisivanje već najavljenog referenduma za 15. novembar. Prema dosadašnjim saznanjima iz više medija referendumsko pitanje bi trebalo glasiti:
"Da li prihvatate nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te da li prihvatate da se u RS primenjuju odluke tih pravosudnih institucija?".

U Skupštini RS-a je formirana posebna komisija za provođenje referenduma, a Vlada RS-a se obavezuje na inplementaciju istog.

Šta ovo znači?

Bude li održan referendum, budu li rezultati potvrdni na referendumsko pitanje - STVARAJU SE USLOVI ZA OTCJEPLJENJE MANJEG ENTITETA U BIH, što i jeste krajnji cilj. Na ovaj način se stvaraju uslovi za suspenziju Ustava i institucije BiH u manjem entitetu.

Mnogi će reći da ne postoje pravni uslovi za to, neće dopustiti međunarodna zajednica, kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kršenje Ustava, nema pravnih posljedica itd.

Da li je to moguće?

Odgovor se može naći u drugim pitanjima. Da li je moguće da se desio genocid u srcu Evrope? Da li je legalno da Dejtonski mirovni sporazum potpišu Hrvatska i Srbija, a nisu imale nikakva legalna i legitmna prava da se miješaju u pitanja unutar međunarodno priznate i suverene zemlje RBiH?
Zašto je međunarodna zajednica uopšte dopustila da se raspravlja o pitanju referenduma, ako je protiv toga? Zašto visoki predstavnik samo kritikuje i priča o referendumu, a ništa konkretno ne poduzima? Postoji niz pitanja koja mogu nagovjestiti da se nešto realno sprema u BiH iza otvorene scene.Uzet ćemo samo hronologiju događaja vezanih za nastanak i postojanje manjeg (genocidnog) bh. entiteta RS-a.

Nastao je na genocidu nad Bošnjacima i Hrvatima i međunarodno priznat Dejtonskim mirovnim sporazumom. Umjesto da se smanjuju ovlasti entiteta one se povećavaju (pogledajte samo budžete i nadležnosti državne i entitetske). Bošnjaci i Hrvati su manjina u RS-u, povratak izbjeglica se uopše nije implementirao. Sve ide u smjeru da se napravi etnički čista teritorija u RS-u po zamisli Načertanije iz 1844 g. i Memoranduma SANU 1985./1986.

U zadnjih godinu dana smo svjedoci rješavanja pitanja Zakona o prebivlaštu koji je donešen na štetu Bošnjaka i Hrvata u RS-u. Bošnjačka djeca ne mogu da uče maternji jezik - bosanski jezik. Rezultati popisa nisu još urađeni, postavljaju se pitanja o rezidentnom broju stanovnika upravu da se na području RS-a stvori etnički čista slika stanovništva. Jedini načalnik u općinama RS-a koji nije Srbin, Ćamil Duraković je podnio ostavku zbog vlastitog stava a opet na uštrb bošnjačkog jedinstva. Na sve ove konstatacije dolazi pitanje referenduma, za čije održavanje postoje formalno-pravni uslovi.

U Ukrajini su govorili da je nemoguće da se Krim otcjepi. Danas je Krim u Rusiji. Zašto međunarodna zajednica ne dopusti autonomiju Sandžaka, kao što je dopustila Srbima u RS-u? Zašto se u Vojvodini nije nikada pokrenuo referendum o istim pitanjima kao u RS-u? Sjećamo li se kako je formirana nelegalna tvorenina Republika Srpska 9.1.1992. a za to nije postojao ni jedan pravni argument, pa je postojanje Republike Srpske priznato 1. članom Dejtonskog Ustava Bosne i Hercegovine iz 1995. godine.

Ko je kriv?

Svi smo krivi! Zato što biramo predstavnike koji nas neadekvatno predstavljaju. Krivi smo zato što šutimo. Krivi smo zato što smo dopustili našim vođama da njihovi lični interesi postanu bitniji od nas i od naših interesa - SUVERENE, NEZAVISNE I NEDJELJIVE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE.
Da li imamo snage da se odupremo referendumu u RS-u?

Ako je suditi prema našim predstavnicima u institucijama Bosne i Hercegovine - NEMAMO!
Ako je suditi prema običnom bosanskom čovjeku koji je utučen nepravdom i socijalnim problemima, IMAMO.Moramo biti spremni braniti suverenitet i teritorijalni intergritet Bosne i Hercegovine svim legalnim i legitimnim sredstvima, jer vladajuće strukture u Sarajevu očito to neće, ne znaju ili imaju preča posla! To je naše ustavno pravo i dužnost koje nam niko ne može osporiti niti to treba i može nekome smetati. Jer izgleda kada ovu zemlju razvaljuješ to je uredu, a kad bi da je braniš moraš se bojati da to kažeš.

Klin se klinom izbija! Referendum na teritoriji entiteta rs-a treba osporiti legalnim i legitimnim referendumom za ukidanje entiteta i rs-a.

Odmah i nakon eventualnog referenduma koji najavljuje g. Dodik, najveći razbijač BiH, treba organizirati referendum da se BiH oslobodi velikosrpske politike i entiteta koji je počinio genocid u BiH.

Bilo bi interesantno vidjeti reakciju visokog predstavnika i inih dušebrižnika za BiH kad bi se raspisao referendum za ukidanje entiteta i vraćanje USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE.
Referendum koji bi trebali održati bi trebao sadržavati sljedeće pitanje:
- Da li ste ZA ukidanje entiteta i vraćanje svih nadležnosti na državu BiH?

SUVERENITET, NEZAVISNOST I CJELOVITOST BOSNE I HERCEGOVINE JE UVIJEK BRANIO ”OBIČAN ČOVJEK” a ne kojekakve vođe i predstavnici koji su kroz historiju većinom uvjek zapamćeni ili okarakterizirani kao IZDAJNICI. Zato naša zemlja stoljećima opstaje jer ima običnog čovjeka na njenim bedemima!Ostali prilozi:
» PRVOAPRILSKA DEKLARACIJA O ZAJEDNIČKOM JEZIKU
Elmedina Muftić | 29. March 2017 20:02
» DA LI VJEROVATI VUČIĆU?
Mr. Milan Jovičić | 23. March 2017 18:11
» DVIJE FOTELJE POD JEDNIM KROVOM
Samir Beharić | 23. March 2017 15:00
» DIRLIJA IZ LAKTAŠA
Said Šteta | 23. March 2017 00:48
» MTV IGMAN NIJE I NIKADA NEĆE BITI BOŠNJAČKO SIROČE
Sead Zubanović | 22. March 2017 01:10
» BOŠNJACI, POTAJNA SUBVERZIJA MOŽE BITI OPASNIJA OD RATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. March 2017 13:39
» EVROPSKE VRIJEDNOSTI HDZ INKVIZITORA
Elmedina Muftić | 20. March 2017 01:14
» EVROPSKE VRIJEDNOSTI IZ NEUMSKOG KUPLERAJA???
Mr. Milan Jovičić | 19. March 2017 00:56
» SKLAPANJE BRAKA
Prof. Habib Mandžić | 19. March 2017 00:37
» JE LI NAROD BEZ GLAVE, A DRŽAVA BEZ DOMAĆINA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. March 2017 13:33
» ČETNICI, MAJKU VAM BALIJSKU
Sead Zubanović | 15. March 2017 16:19
» KUKAVIČJA JAJA SE PONOVO POSTAVLJAJU U BOŠNJAČKA GNIJEZDA
Dr. Safet Agović | 15. March 2017 02:27
» BOŠNJACI I VLAST (I DIO)
Džebrail Bajramović | 13. March 2017 17:43
» JEDNA LUKA I DVIJE NUKLEARNE SILE
Dr. Nedim Makarević i Mr. sci. Faruk Borić | 13. March 2017 15:00
» REGISTRAR MEĐUNARODNOG SUDA UBIO PREDMET NA SAMOM POČETKU
Prof. dr. Sakib Softić | 12. March 2017 14:23
» GENOCIDAŠI OPET LIKUJU
Zijad Bećirević | 12. March 2017 14:00
» ČETNIČKO-USTAŠKI ZVJERINJAK U DRŽAVNOM PREDSJEDNIŠTVU
Elmedina Muftić | 11. March 2017 19:28
» ZAŠTO JE MEĐUNARODNI SUD PRAVDE PRIHVATIO PORAZ PRED POČINITELJIMA GENOCIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. March 2017 13:17
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJACI I VLAST (I DIO)
13. March 2017 17:43
» BOŠNJACI I ORGANIZACIJA
07. February 2017 18:24
» BOŠNJAČKI DRUŠTVENI INTERESI
29. August 2016 18:49
» BANJA LUKA, IZ MOG UGLA!
15. May 2016 01:10
» BOŠNJAČKO DOZIVANJE PAMETI
01. April 2016 19:47