Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Kosovo
SVEČANO OTVOREN “BOŠNJAČKI OMLADINSKI CENTAR” U VITOMIRICI
Autor: Tim Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. October 2015. 19:10:21
Sinoć je u blizini Osnovne škole “7 Septembar” u Vitomirici kod Peći, svečano otvoren “BOŠNJAČKI OMLADINSKI CENTAR”, gdje će, po riječima Senada Dacića, neovisnog bošnjačkog zastupnika u općinskoj Skupštini u Peći i jednog od najistaknutijih donatora u ovom kraju, biti sprovođene razne omladinske i druge aktivnosi.


Alija Zekić, Izet Kojić, Gazmend Muhaxherri, Senad Dacić, Rifat Mujanović i Omer Dacić


U svom pozdravnom govoru, u prisustvu pećkog gradonačelnika Gazmenda Muhaxherija, ovdašnjeg imama Mirsada ef. Demirovića, predsjednika džamijskog odbora Rahmana Dacija, dopredsjednika NBS-a Omera Dacića, te brojnih predstavnika civilnog sektora, medija, prosvjete i brojnih drugih uglednih musafira, istakao da je ovo njegov doprinos da se bošnjačka omladina ima gdje skupljati, družiti, sprovoditi projekte i ostvarivati ideje te jačati sopstvene kapacitete.


DACIĆ: Poboljšati životne uvjete Bošnjaka i ostalih građana Vitomirice
On je u svom govoru istakao da je ovo samo jedna u nizu inicijativa koju on samodoprinosom čini za svoj bošnjački narod i omladinu koja je ovdje, bez obzira na uzrasne, spolne, političke, mjesne i druge razlike nego da se druže i razvijaju. Zahvalio se i gradonačelniku za odaziv na ovom događaju, te odobrene i podržane infrastrukturne projekte koji se već finaliziraju poput asfaltiranja dvije ulice u Vitomirici, a i one projekte koji će se uskoro započeti poput renoviranja aneksa ovdašnje osnovne škole, te uređenje parka ispred Doma Kulture u Vitomirici, i drugi.

Senad Dacić je ovih dana posjetio neke javne ustanove u Vitomirici, a potom i institucije te potencijalne donatore u Prištini, kako bi iznašao način da se pomognu projektne ideje te ubrzaju intervencije za poboljšanje životnih uvjeta Bošnjaka i ostalih građana Vitomirice koji tu bitišu. Zahvalio se i svojim brojnim i uglednim suradnicima, te aktivistima humanitarne organizacije “Lejla” koji neumorno rade na pomaganju onih kojima je raznovrsna pomoć najpotrebnija, istakavši da je dosta toga urađeno a i radovi na izgradnji kuća gdje je i općina sudjelovala u doniranju već se privode kraju pošto je akcija proširena pa su i drugi participirali u tome.

Obrativši se prisutnima, pećki gradonačelnik Gazmend Muhadžeri je pohvalio ovu i sve druge aktivnosti koje sprovodi Senad Dacić sa svojim brojnim i neumornim suradnicima, istakavši i radost što su iz NVO-a “Lejla” pronašli i druge donatore te završavaju nedavno započete kuće za socijane slučajeve Kojić i Fetić. Muhaxheri je također obećao da već sljedeće godine u Vitomirici neće biti javnog puta koji neće biti asfaltiran, te u skladu sa mogućnostima najavio potporu ovim mladim i aktivnim ljudima koji iskreno ulažu u svoje mjesto te tako ubijede i druge čimbenike da ih podrže u plemenitim aktivnostima kako i koliko god mogu.

Muhadžerija je zatim, vrlo energično i emotivno, pozdravio Alija Zekić, inače ovdašnji veteran svebošnjačkog prijeratnog pokreta, istakavši da je poznavao bližu gradonačelnikovu rodbinu te da od njega očekuje da bude još bolji a to će značiti da još bolje upravlja i da bude više progresa u sferi njegove odgovornosti, naglasivši da mu vjeruje i da od njega još puno očekuje kako on a tako i svi bošnjaci ove općine.

Rahman Daci je zahvalio za sve što se od opštine radi i izgrađuje u Vitomirici te poručio Muhaxheriju da ako on čuva njih sačuvat će i oni njega.

Mirsad ef. Demirović je pozdravio ovaj hairli projekat i sve angažmane Senada Dacića i NVO-a “Lejla” koji imaju čist nijjet te konkretne i opipljive rezultate svog djelovanja.

Ispred NVO-a “Lejla” se zahvalio i njen predsjednik Izet Kojić koji je naveo da su pomenuti projekti opstali zahvaljujući brojnim donatorima među kojima se ističu oni iz dijaspore, navevši desetine njih koji uglavnom redovito pomažu sve humanitarne akcije dobročinitiljske udruge “Lejla” koja je u našoj zajednici trenutačno najaktivniji čimbenik u pećko-istočkom kraju.

Zadnji se skupu obratio mladi profesor Arif Adrović koji je ujedno i menadžer ovog centra, zahvalivši se kako skupštinskom zastupniku Daciću a tako i gradonačelniku Muhaxheriju te njegovim suradnicima, istakavši da će ovaj Bošnjački Omladinski Centar biti prepun aktivnosti kroz razne projekte bošnjčkih nevladinih udruga te omladinskih organizacija i neformalnih grupa u svim sferama.

A nakon zajedničkog svečanog koktela, te dužih razgovora i dogovora, gradonačelnik i njegov šef kabineta Durim Sheremeti su ispraćeni skoro pred sami akšam, a druženje i planiranje budućih projekata i aktivnosti ovog centra - već su zaživile ovog petka…Ostali prilozi:
» BOSNA JE ZEMLJA LJUBAVI I SEVDAHA
Mensud Alićušić | 12. March 2018 17:53
» DVADESET GODINA ŠKOLE BOSANSKOG JEZIKA LONDON
Fikret Artuković | 04. March 2018 15:10
» VODOPAD U KLISURI TIFRAN IZMEĐU BIJELOG POLJA I BERANA
Mr. Nusret Balić | 22. February 2018 21:35
» RIJEČ O TRADICIJI I KULTURI
Suvad Hotić | 13. February 2018 18:47
» PRIJATELJU AHMEDU ZA RAHMET I OPROŠTAJ
Zijad Bećirević | 11. February 2018 14:50
» OD UČENJA EZANA DO ŠERIJATSKOG VJENČANJA
Fadil M. Kardović, prof. | 06. February 2018 20:20
» NEKA TI JE VJEČNI RAHMET MAJKO LEJLIJO
Said Šteta | 05. February 2018 16:25
» BATONOVI MUHABETI BOŠNJACI JUČER, DANAS, SUTRA
Said Šteta | 24. January 2018 14:19
» OBILJEŽENA 76. GODIŠNJICA IGMANSKOG MARŠA
Eset Muračević | 22. January 2018 00:14
» BOŠNJAČKI BUNAR HAJRATI U AFRIČKIM ZEMLJAMA
B.net | 24. December 2017 02:11
» PLAV JUNAČKI DANAS
Ibrahim Husejnović | 18. December 2017 15:43
Ostali prilozi istog autora:
» "I JA SAM IZ SREBRENICE" U KANADI
16. November 2016 19:08
» PODRŠKA IZ U BIH I REISU-L-ULEMI
23. January 2016 18:14
» UJEDINJENI U SJEĆANJU
30. October 2014 13:19
» POLITIČKO UBOJSTVO KULTURE U BIH
27. September 2014 20:03