Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


VISOKA DELEGACIJA POSJETILA BOČINJU
Procitaj komentar

Autor: Enes Imamović
Objavljeno: 13. December 2015. 14:12:04


Nakon što su šef Misije OSCE-a u našoj zemlji Jonathan Moore, u pratnji ambasadora SAD-a, Francuske i Japana te predstavnika ambasada više zemalja EU-a, Njemačke, Francuske, Italije, Slovenije i drugih posjetili u srijedu Žepče i Maglaj, naredno mjesto obilaska bila je Bočinja.
Visoki zvaničnici su sa predstavnicima lokalnih vlasti razgovarali o sanaciji šteta nakon prirodne neseće, suživotu i toleranciji. "Maglaj, čitava općina, uključujući i mjesnu zajednicu Bočinja, dokaz je suživota i napretka, dokaz svega što je dobro u životu" - kazao je tom prilikom Moore.

Delegaciju su ispred škole u Bočinji dočekali predsjednik mjesne zajednice Boro Jevtić i njegov zamjenik Enes Imamović. Dočeku su prisustvovali i predsjednik susjedne mjesne zajednice Bakotić i direktor osnovne škole 'Maglaj' kojoj pripada područna škola 'Bočinja'.Jevtić je istakao koliko ovo mjesto broji stanovnika srpske i bošnjačke nacionalnosti, da u njemu nema nikavih problema i da je Bočinja primjer lijepog suživota i međusobnog pomaganja stanovnika. Naveo je poteškoće u infrastrukturi, nedostatak poligona za dječje igralište, uličnu rasvjetu puta za gornju Bočinju i nedostatak pitke vode zbog dotrajalosti vodovodne mreže.

Imamović je zahvalio visokim zvaničnicima na posjeti i kazao da i veće mjesne zajednice nisu zaslužile da ih tako visoka delegacija posjeti, ali da je zalaganje stanovnika ove mjesne zajednice očito prepoznato od strane javnosti. Istakao je da je ovo mjesto godinama bilo prikazivano u negativnom svjetlu i ne krivicom njegovih stanovnika, jer oni nisu bili u prilici da dođu do medija da tu priču demantuju."Dok smo mi ovdje sami uspostavljali pohvalne međuljudske odnose sa komšijama druge nacionalnosti – kazao je Imamović – i nismo čekali da nam to neko sa strane kaže, nismo se imali kad medijski eksponirati. Radi toga smo ponosni na sebe i iza Borine i moje priče stoje svi Bošnjaci i Srbi ovog kraja."

Imamović je naveo primjere lijepih komšijskih odnosa Milana i Enesa, Sulje i Vojislava, zatim Dragana koji je od poplave spasavao Reufa i Šerifa, a oni od poplave spasavali drugog Srbina, Uzeira koji je ukazao pomoć Draganu kad se povrijedio i drugi pohvalni primjeri.

Direktor škole je govorio o potrebama škole. Prisutan je bio i načelinik Maglaja sa svojim saradnicima. Ambasadori su posjetili učionicu u kojoj su im djeca ispričala nekoliko svojih doživljaja i upriličila par recitacija. Posjeta je okončana zajedničkim ručkom.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» ŽIVOT U BOČINJI
17. September 2015 16:39
» ŠKOLA U PORJEČANIMA
01. February 2015 23:40
» STARA DŽAMIJA U RUJNICI
21. December 2014 23:03
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif