Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DRAGAN LUKAČ ZAPRIJETIO SIPA-I: NEĆEMO DOZVOLITI PRETRES INSTITUCIJA RS-A, KORISTIT ĆEMO ORUŽJE AKO BUDE UPOTRIJEBLJENO PROTIV NAS
Autor: RadioSarajevo.ba
Objavljeno: 13. December 2015. 15:12:53


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač upozorio je da će Policija Srpske ubuduće spriječiti svaki pokušaj Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da pretrese prostorije lokalnih i republičkih institucija.

Lukač je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske striktno provoditi odluku Vlade RS-a o obustavljanju saradnje sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH, javlja novinska agencija Srna.

"Postupanje SIPA-e u Novom Gradu je neprimjereno i grubo kršenje međupolicijske saradnje. Zbog toga nećemo odgovarati na njihove akte i postupati po njihovim zahtjevima", rekao je Lukač i napomenuo da će pripadnici MUP-a Srpske koristiti oružje samo ukoliko bude upotrijebljeno protiv njih.

Govoreći o opasnosti od terorizma u BiH, Lukač je rekao da postoje građani ove zemlje koji su spremni na samoubilačke napade: "To se vidi i iz napada na vojnike u Rajlovcu, nako čega je ubica izvršio samoubistvo. Odlazak lica iz BiH na sirijsko ratište i njihov povratak u zemlju radikalizovaće prilike, a prema podacima više od 300 građana BiH nalazi se u Siriji."
Navodeći da je zbog toga u RS-u potrebno donijeti zakon o antiterorizmu, Lukač ističe da treba da postoje specijalizovani ljudi samo za borbu protiv terorizma i ekstremizma, jer je to velika i opsežna problematika.

Takav zakon, kako je rekao, treba da bude donesen s ciljem bezbjednosti svih građana i njihove imovine, već je formirana radna grupa koja radi na tome, biće napravljennacrt zakona, koji će biti spreman da se pusti u proceduru kada bude odlučeno da je to potrebno.Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora: