Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
MUSA MURIĆ, OTAC KEMALA UHAPŠENOG U AKCIJI U SARAJEVU: IMA BRADU I KLANJA, ZATO JE UHAPŠEN (VIDEO)
Autor: RadioSarajevo.ba
Objavljeno: 22. December 2015. 16:12:46


Musa Murić, otac uhapšenog Kemala u opsežnoj akciji u borbi protiv terorizma koju realiziraju policijski djelatnici Federalne uprave policije, kazao je da su jutros u 6 sati pretresli kompletnu kuću. Ističe da su pretresli i njega kao i drugog sina, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ništa nisu našli. Nema šta, čisti smo 100 posto. Da je u tome, prvo bih mu ja sudio. Prvo bih ga ja prebio i izbacio iz kuće. Međutim, nema veze ni s čim, samo što ima bradu i klanja. Da ja znam da je u tome, ne bih mu dao da sekunde živi u ovoj kući", naglasio je Murić.

Musa živi u kući sa dva sina, od kojih je jedan Kemal. Oženjen je ima četvero djece.

"Najgore mi je što su se djeca jutros uplašila. Sve su pretresli, garaže, iglu nisi mogao da sakriješ. Odnijeli su moj kompjuter u kojem nema ništa i njegov. Ništa nisu našli. Ja sam stolar i Kemal radi sa mnom", pojasnio je Musa. Dodaje da je upućen da ide u "nekakav mesdžid" te da mu je uvijek govorio da pazi šta radi i vodi računa.Uhapšeno 11 osoba

Podsjetimo, po nalogu tužioca iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, na području Kantona Sarajevo, provodi se opsežna akcija u borbi protiv terorizma koju realiziraju policijski djelatnici Federalne uprave policije uz potporu partnerskih policijskih agencija i OSA-e BiH, a obavljaju se pretresi i lišavanja slobode osoba povezanih s IS-om i radikalnim skupinama.

Meta aktivnosti je blizu 15 osoba, za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim skupinama i strukturama IS-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.

"Vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste", saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Prilikom pretresa, pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama IS-a.

"Bitno je istaći da se pretresi vrše i u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH. Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim skupinama, te da će zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, kao i sa partnerskim agencijama u inozemstvu, poduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane Bosne i Hercegovine", poručeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz FUP-a je saopćeno kako je uhapšeno 11 osoba.

Pročitajte imena uhapšenih u akciji kodnog naziva 'Lift'

Navedene osobe pod istragom su zbog kaznenih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz članka 202a. i 202b. KZBiH.

Nakon ispitivanja šest osumnjičenih za krijumčarenje oružja, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera pritvora za četiri osumnjičena i prijedlog za određivanje mjera zabrane za dvojicu osumnjičenih.

Postupajući tužitelj, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene:

- Hodžić Harisa, rođenog 16.10.1983. godine u Travniku,

- Šemić Mustafe, rođenog 01.02.1959. godine u mjestu Kamena,

- Pandža Nikole, rođenog 24.09.1957. godine u mjestu Raška gora, općina Mostar i

- Mehmeti Muhameda, rođenog 07.01.1978.godine u Sarajevu

Tužilac predlaže da se navedenima odredi mjera pritvora iz razloga opisanih članom 132. stav 1. tačka a), b) i c) ZKP BiH, odnosno zbog okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, pokušali izvršiti uticaj na svjedoke, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti isto ili slično krivično djelo, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.
Prijedlog za određivanje mjera zabrane postupajući tužilac je predložio u pogledu osumnjičenih:

- Sijarić Mensada, rođenog 18.09.1961.godine u Godijevu, R Srbija i

- Prce Maria, rođenog 29.03.1978.godine u Mostaru.

Predložene su mjere zabrane iz člana 126. stav 1. i član 126a stav 1. tačka d) ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, zabrana korištenja lične karte za prelazak preko granice, te obaveza javljanja nadležnom policijskom organu po mjestu prebivališta jednom sedmično.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo-neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane bit će upućen Sudu BiH.Ostali prilozi:
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
Ostali prilozi istog autora: