Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović boravi u dvodnevnoj posjeti Kosovu
MEHMEDOVIĆ U PRIŠTINI: KORAK KA SLOBODI KRETANJA GRAĐANA KOSOVA I BIH
Autor: RFE
Objavljeno: 25. February 2016. 21:02:28

Poslanici država Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo na konferenciji za medije: Šemsudin Mehmedović i Ćerim Bajrami


Na poziv kosovske parlamentarne komisije za spoljne poslove, poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović boravi u dvodnevnoj posjeti Kosovu.

Nakon niza sastanaka sa kosovskim predstavnicima u Skupštini Kosova, Mehmedović je na konferenciji za novinare kazao da su započeti razgovori o slobodi kretanja građana između dvije zemlje.

“Veze između naša dva naroda su jake, historijske, tradicionalne, pa i privredne bile u zajedničkoj nam državi, bivšoj Jugoslaviji, ali to nije razlog da se razdvajamo, nego moramo tražiti modele kako da spojimo naše građane, naše dvije zemlje. Građani su u prijateljskim odnosima, a zašto ne i biti u formalnim dobrim odnosima naše dvije zemlje. Zato ovaj moj današnji posjet komisiji za vanjske poslove je prvi korak ka postizanju tog cilja”, kazao je on.


Mehmedović na prijemu u MVP Kosova kod zamjenika ministra Petrita Selimija

Sastanka Mehmedovića i Xhavita Halitija, potpredsjednika Skupštine Kosova


Mehmedović je dodao da će to ići teško, s obzirom da je potrebno mnogo truda i saglasnosti političara, ali da je važno da je napravljen ovaj prvi iskorak.

“Ja ću vrlo rado biti most saradnje u tom početnom periodu između Republike Kosova i Bosne i Hercegovine. Učiniću sve da dođemo do konačnog cilja, a to je sporazum o slobodi kretanja i priznavanje bar ličnih karata kao mjerodavnog dokumenta za prelaz preko granice jedne i druge zemlje. Kada ćemo da dođemo do tog cilja, to naravno ne zavisi ni od mene lično niti od naših komisija koje predstavljamo, ali ćemo predano raditi da što prije dođemo do tog cilja jer je to interes građana i interes svih nas koji živimo na ovim balkanskim prostorima”, dodao je on.


Sastanak Komisije za spoljne poslove Republike Kosovo sa Šemsudinom Mehmedovićem, predsjednikom Komisije za spoljnu trgovinu i carine Parlamentarne skupštine Bosne i HercegovineIako je srpski član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, rekao da BiH neće priznati Kosovo dok je on član predsedništva, Mehmedović je kazao da ipak postoji pozitivna energija za pronalazak modela za slobodu kretanja.

“Nije stvar u formalnom priznanju država, ali je bitno da građani nemaju problema zbog nepriznavanja države. Građani su upućeni jedni na druge, moraju da putuju, da viđaju svoje familije. U BiH nema ni jednog većeg mjesta da nema nekog albanske nacionalnosti. Oni su znači vezani sa Republikom Kosova, sa Albanijom, i obrnuto. Ovdje živi dosta brojna bošnjačka zajednica i nama nije sve jedno u BiH, pogotovo nama Bošnjacima, oko toga šta se dešava s njom, kako žive, kakve probleme imaju. Ja ću rado biti most saradnje između i bošnjačke zajednice i BiH”, poručio je on.

Bošnjački poslanik u Skupštini Kosova, Ćerim Bajrami, izjavio je da je ovo prva zvanična posjeta jednog visokog službenika Parlamenta BiH Kosovu, na šta mu se Bajrami zahvalio za ovaj hrabar korak.


Mehmedović na sastnaku sa Demirijem, ministar bez portfelja Vlade Kosova Demirija
Mehmedović na sastanku sa Fikrimom Damkom i poslanicima kosovske Skupštine


Kako je dodao, na ovoj posjeti se radilo 10 mjeseci, tokom kojih je Komisija za vanjske poslove BiH odbila poziv da posjeti Kosovo jer je na njenom čelu predstavnica srpskog naroda.

“S obzirom da je trenutno nemoguće da BiH prizna Kosovo, ono što je moguće jeste da se omogući sloboda putovanja između građana Kosova i građana BiH”, kazao je Bajrami.

“Paradoks je da Bošnjaci i Albanci mogu da putuju kroz Srbiju sa ličnom kartom, a ne mogu da uđu u BiH. To je posebno problem za bosanske Bošnjake, jer kosovska viza važi samo za njih, dok druga dva naroda uglavnom imaju i druga državljanstva, Srbije ili Hrvatske”, naveo je Bajrami.

Mehmedović će tokom posjete Kosovu posjetiti i Prizren.
Ostali prilozi:
» 9. MAJ 1993. - MOSTARSKI DAN BIJELIH TRAKA
Selma Islamović Spahalić | 10. May 2018 19:23
» JESMO LI ZLOČINCI...?
Sabahuddin Sijamhodžić | 30. April 2018 18:42
» MLADI BOŠNJACI BOSNE I SANDŽAKA - BAJRAKTARI ISLAMA
Bošnjaci.Net | 29. April 2018 02:21
» ŽIVOTNI PUT HAFIZA ZAIM EF. PUŠKE (1925-1962.)
Mirsad Mahmutović | 24. April 2018 21:08
» ZAŠTITIMO STARI DIO GRADA PRIJEDORA
Samir Hadzalić | 17. April 2018 21:40
» KO I ZAŠTO JE PORUŠIO 35 BANJALUČKIH DŽAMIJA?
Haris Hojkurić | 14. April 2018 12:40
» NDH-AZIJA: LUKAVA I LUCIDNA TRANSFORMACIJA DOGAĐAJA
Mr. Milan Jovičić | 10. April 2018 18:12
» PREDSJEDNIČKI KANDIDAT HAZBIJA KALAČ
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 08. April 2018 16:42
» HADŽIKADIĆEVA RUKA SPASA
Zijad Bećirević | 04. April 2018 18:36
» O RATNIM BILANSIMA VLASTI DPS-A (1991-1995)
Vijesti | 02. April 2018 19:04
» ISLAMSKA KALIGRAFIJA
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 15. March 2018 18:32
» BOŠNJACI SU UVIJEK KRIVI ZA SVE I SVAKOGA! KAKO TO IZDRŽATI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. March 2018 14:41
Ostali prilozi istog autora: