Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
DAN NEZAVISNOSTI
Procitaj komentar

Autor: Jusuf Trbić
Objavljeno: 01. March 2016. 03:03:44


Jusuf TRBIĆ: Zato je 1. mart i praznik, ali i opomena o kojoj treba stalno govoriti. Jer, velikosrpska ideja je utemeljena na lažima i na lažima se održava. Kako bi, recimo, Mladen Ivanić objasnio svoju izjavu da je Republika Srpska nastala voljom srpskog naroda, i to 9. januara 1992. godine? On svakako zna da su Srbi bili manjina u svim gradovima u RS-u, osim Teslića, a da su, recimo, u Posavini činili samo 20 posto stanovništva i bili ubjedljiva manjina u svim opštinama u tamošnjoj SAO, koja se, kao i ostale, priključila RS-u i SR Jugoslaviji. Kako to voljom petine stanovništva čitava teritorija postane nešto drugo? Je li neko pitao ostale građane o tome? I ne nudi li nam on recept za ukidanje RS_a – da se Bošnjaci i Hrvati u RS-u, tamo gdje žive, izjasne za priključenje Federaciji BiH. Ako su mogli Srbi, što ne bi mogli i ostali? Ili Ivanić misli da to pravo pripada samo “nebeskom” narodu?
Prošlo je četvrt vijeka od tog istorijskog dana, kad su građani BiH na referendumu ubjedljivom većinom izglasali nezavisnost svoje države. Nedugo nakon toga, početkom aprila 1992. godine, Bosna i Hercegovina je dobila priznanje od SAD, EU i većine država svijeta, a 22. maja nova država je primljena u članstvo Ujedinjenih nacija. To su nepromjenljive istorijske činjenice i novi velikosrpski cirkus, koji se ponavlja svake godine u ovo vrijeme, ništa tu ne može ni dodati ni oduzeti.

A ponovo su se, povodom 1. marta, oglasili dežurni sljedbenici Miloševićeve politike, vičući na sav glas kako to nije praznik koji Srbi slave, i kako to nikad neće biti njihov praznik, kao da time mogu poništiti istoriju. Jer, slavili oni ili ne slavili – Bosna je svejedeno nezavisna, ma šta oni mislili o tome. Proključala je ponovo mržnja prema sopstvenoj domovini, opet su planule vatre velikosrpske ideje, opet je četništvo zamahalo zastavama, pa su Dodik, Nikolić i Irinej u Beogradu podgrijali olinjalu ideju o državi za sve Srbe i pripajanju RS-a Srbiji, ideju koju će, umjesto hljeba, ponuditi narodu gladnih stomaka. Njima se u Sarajevu priključio i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je ustvrdio : “ Za nas 1. mart nije i nikada neće biti nikakav praznik, jer naš praznik jeste 9. januar, dan kad je voljom srpskog naroda nastala Republika Srpska. Taj dan mi ćemo slaviti dok smo živi, i nikakav sud niti sudska odluka u tome nas ne mogu spriječiti.” Tako, eto, govori član Predsjedništva države, koji se, kao i svi srpski političari zaklinje u Dejtonski sporazum, u kojem jasno piše da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće. U tom istom sporazumu piše da će se slaviti praznici Republike BiH sve dok se ne donese novi državni zakon o praznicima, a pošto tog zakona, zbog protivljenja Srba, još nema, logično bi bilo da onda RS slavi makar 25. novembar, značajan praznik iz zakona Republike BiH. Ali, oni neće ni to. Oni neće ništa što čini državu BiH, pisalo to u Dejtonskom sporazumu ili ne. I to se odnosi na skoro sve srpske političare u BiH i Srbiji, među kojima skoro da nema razlika kad je riječ o entitetu stvorenom zločinom. Što bi rekao Balašević – princip je isti, sve su ostalo nijanse.

Zato je 1. mart i praznik, ali i opomena o kojoj treba stalno govoriti. Jer, velikosrpska ideja je utemeljena na lažima i na lažima se održava. Kako bi, recimo, Mladen Ivanić objasnio svoju izjavu da je Republika Srpska nastala voljom srpskog naroda, i to 9. januara 1992. godine? On svakako zna da su Srbi bili manjina u svim gradovima u RS-u, osim Teslića, a da su, recimo, u Posavini činili samo 20 posto stanovništva i bili ubjedljiva manjina u svim opštinama u tamošnjoj SAO, koja se, kao i ostale, priključila RS-u i SR Jugoslaviji. Kako to voljom petine stanovništva čitava teritorija postane nešto drugo? Je li neko pitao ostale građane o tome? I ne nudi li nam on recept za ukidanje RS_a – da se Bošnjaci i Hrvati u RS-u, tamo gdje žive, izjasne za priključenje Federaciji BiH. Ako su mogli Srbi, što ne bi mogli i ostali? Ili Ivanić misli da to pravo pripada samo “nebeskom” narodu?A 9. januara 1992. godine nije NASTALA Republika Srpska, već je grupa razbojnika i fašista PROGLASILA tu tvorevinu na teritorijama na kojima Srbi uglavnom nisu bili u većini, pa su onda pobili i protjerali sve ostale, kako bi to postala “srpska zemlja”. Karadžićevi Srbi su, kažu, branili RS. Da, “branili” su tuđe kuće, sela i gradove, i sve što su oteli, branili su masovne jame, koncentracione logore, zločine, jad i bijedu koje su napravili, i to tamo gdje rata nije ni bilo i gdje ih niko nije ni napadao. Šta su to oni branili u Banjoj Luci, u Bijeljini, u Sarajevu, u Doboju, u Prijedoru, i kako su se to oni branili napadajući Bihać, Maglaj, Tuzlu, Teočak? Je li zbog toga čitav politički i vojni vrh RS-a i Srbije završio u Hagu, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata?

Tvrdnja da su na referendumu za nezavisnost preglasani Srbi prostačka je laž, jer u tadašnjem Ustavu BiH nije bilo konstitutivnih naroda, već samo građani, građani su pozvani na glasanje i građani su odlučili, i to ubjedljivom većinom. Ko je to i kako prebrojao krvna zrnca onih koji su izašli na glasanje, kad svako glasa tajno i ne izjašnjava se šta je po etničkoj pripadnosti? Nikakav narod nije mogao biti preglasan, jer naroda nije ni bilo, niti su narodi učestvovali u glasanju. Ipak, koliko puta smo čuli da se jedan narod ne smije preglasati – i to od onih koji svakodnevno preglasavaju dva naroda u RS-u, lako kao da popiju čašu hladne vode?

Laž je i da je referendum izazvao rat, jer su Karadžićevi Srbi do tog referenduma učini sve što su mogli da se priključe Srbiji – formirali su Srpske autonomne oblasti, koje su se odvojile od BiH i priključile Srbiji, organizovali plebiscit srpskog naroda, proglasili Republiku Srpsku, donijeli njen Ustav i zakone i zaokružili novu srpsku državu. Referendum je došao tek nakon toga.

Laž je da su Srbi branili Jugoslaviju, jer su je oni razbili, i samo je Srbija, zbog snage, pogotovo vojne, to mogla učiniti. Milošević i njegovi sljedbenici otvoreno su govorili o “objedinjavanju srpskog etničkog prostora”, to jest državi za sve Srbe , što je izvorna fašistička ideja. Ali, veliki problem je bio to što Srba nije bilo dovoljno na tim prostorima, pa u slučaju da su željene teritorije objedinjene, Srba bi u novoj državi bilo oko 52 posto. Suviše malo za bilo kakvu sigurnu budućnost te države. Postojalo je samo jedno rješenje – etničko čišćenje, to jest genocid, pogotovo u Bosni i na Kosovu, i zato je doslovno prepisan plan komande Draže Mihajlovića o stvaranju “homogene Srbije.” Ogromna mašinerija – vojna, propagandna, medijska, politička, angažovana je u realizaciju tog cilja, a Srpska pravoslavna crkva dala je poseban doprinos, pretvarajući osvajački, zločinački pohod u sveti rat, u kojem je Srbima sve dozvoljeno. Uz sve to, treba znati da Srbi nikako nisu mogli braniti Jugoslaviju, kad je Srbija prva napustila tu državu. Srbija je, po svom ustavu od 28. septembra 1990.godine, postala nezavisna i suverena država, godinu dana prije proglašenja nezavisnosti Hrvatske i Slovenije. Tim ustavom, kako je to ubjedljivo pokazao advokat Srđa Popović, Srbija je izdvojila sebe iz ustavno-pravnog poretka SFR Jugoslavije i proglasila potpunu autonomiju u političkom, pravnom, administrativnom, vojnom i finansijskom smislu, uključujući i carinsku politiku. Od tog 28. septembra 1990. godine Srbija više nije bila u Jugoslaviji, i Jugoslavija više nije postojala. A pogotovo nije postojala nakon osamostaljenja Slovenije, a zatim i Hrvatske. Ostala je samo zamišljena Velika Srbija, sa davno iscrtanim granicama i preciznim planom ostvarenja tog krajnjeg velikosrpskog cilja, planom koji se ostvaruje i danas, u miru, korak po korak. Sve ostalo je magla.

Kaže Vesna Pešić : “ A šta je to sadašnje izdanje Republike Srpske? Činjenica je da u Bosni i Hercegovini nije postojala nikakava srpska teritorija, na kojoj bi u velikoj većini koncentrisano živeli Srbi. To je tek ratom trebalo ostvariti. I ostvareno je ratom, tako što su teritorije očišćene od Bošnjaka ( ubijanjem, masovnim zločinima, etničkim čišćenjem i genocidom u Srebrenici), a mir u BiH uspostavljen tako što je Dejtonskim sporazumom prihvaćena podela zemlje na BiH Federaciju i Republiku Srpsku, uz labavu i nefunkcionalnu centralnu vlast. Rat za stvaranje “srpske teritorije” vodile su srpske snage u Bosni i organi vlasti i vojska Republike Srbije. Republika Srpska je od samog početka smišljeno i neprekidno podrivala BiH (samu sebe je definisala kao antizapadnu tvrđavu pod zaštitom Rusije), tako da od nje ostane samo prazna ljuštura, koja bi se u jednom trenutku raspala, te umrla navodno prirodnom smrću, a RS se onda priključila Srbiji.”

Nakon svega ostaje pitanje : ako je sve ovo jasno, ako se Srbija ne odriče svog ratnog plijena i neprekidno jača veze sa RS-om, stvarajući polako, ali sigurno, zajednički državni prostor za sve Srbe, šta rade bošnjački i bosanski političari? Imaju li ikakvu viziju očuvanja države, ikakvu strategiju, imaju li pojma šta treba da učine za državu, umjesto za sebe same? I dokle će se samo uzdati u međunarodnu zajednicu i u to da će neko drugi sve učiniti umjesto njih? Do sad ih nismo čuli. Ili smo mi gluhi, ili se oni zbilja ne javljaju, jer imaju preča posla?

Što god da je istina, mora prestati.

I mi moramo progovoriti, i oni početi da rade u interesu naroda i države. Ili neće biti ni države, ni nas, ni njih.

VRHOstali prilozi:
» ŠEHIDI, HEJ MILJENICI, GDJE STE VI? GAZIJE, HEJ POBJEDNICI, (T)KO STE VI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. March 2023 14:03
» ČIMBURIJADA IZ ALUMINIJSKE FOLIJE!
Mr. Milan Jovičić | 29. March 2023 14:21
» NEMOJTE VIŠE DA SE LAŽEMO
Sead Zubanović | 27. March 2023 17:54
» REFLEKSIJE O RAMAZANSKOM POSTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. March 2023 16:54
» PUTINOVE PRIJETNJE NUKLEARNIM ORUŽJEM
Božidar Proročić | 27. March 2023 14:05
» OD VELIKOSRPSKOG ŠVERCERA SA BEOGRADSKIH ULICA, DO DIKTATORA!
Mr. Milan Jovičić | 26. March 2023 23:26
» LITERARNI ASPEKTI KUR'ANA
Mehmed Meša Delić | 26. March 2023 23:08
» SRETAN VAM DAN BOŠNJAKA CRNE GORE, DRAGA BRAĆO!!!
Božidar Proročić | 22. March 2023 17:26
» SUDBINSKA PITANJA ZA BOŠNJAKINJE I BOŠNJAKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. March 2023 19:27
» MIŠO SMAJLOVIĆ, ČOVJEK PRIJE SVEGA
Sead Zubanović | 19. March 2023 12:19
» NI NACIJA NI GRAĐANI?
Dr. Harun Hadžić | 17. March 2023 13:57
» ANESTEZIRANJE VJEROM
Edin Zećirović | 17. March 2023 13:34
» BORBA ZA UKRAJINU JE BORBA ZA EVROPU BEZ FAŠIZMA I GENOCIDA
Božidar Proročić | 17. March 2023 12:53
» NEMA ODMORA DOK TRAJE ODBRANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. March 2023 15:10
» BUDUĆNOST ME SAVJETUJE DA POŽURIM
Suad Bešlić | 09. March 2023 15:18
Ostali prilozi istog autora:
» USTA PUNA MRŽNJE
03. November 2016 13:57
» VRIJEME RASPLETA
27. September 2016 03:06
» LAJANJE NA MJESEC
18. September 2016 20:01
» NA RUBU PAMETI
10. September 2016 11:01
» PROŠLOST PONOVO STIŽE
28. August 2016 02:37
» PLAČI, VOLJENA ZEMLJO
20. August 2016 15:55
» JEZIČKI GENOCID
08. August 2016 12:40
» KOCKA JE BAČENA
20. July 2016 16:51
» ZEMLJA ČUDA
17. June 2016 18:22
» KRV I SUZE BOSNE
26. May 2016 16:02
» SVE PO SPISKU
22. May 2016 18:16
» RAT SE NASTAVLJA
18. May 2016 15:29
» KO JE SRUŠIO DŽAMIJE?
07. May 2016 12:59
» MODERNA SRPSKA BAJKA
19. April 2016 16:50
» MI PROTIV NAS
16. February 2016 21:31
» ŠIŠANJE PAMETI
29. January 2016 14:29
» MIR POD STRAŽOM
14. January 2016 15:53
» NAPAD NA DŽAMIJU
08. January 2016 03:20
» ZLOČINCI POD ZAŠTITOM
03. January 2016 16:42
» KOME SUDI USTAVNI SUD?
07. December 2015 01:50
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif