Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


U Melbourneu glavna manifestacija
SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI BOSNO I HERCEGOVINO
Procitaj komentar

Autor: Fahir Zečević
Objavljeno: 02. March 2016. 21:03:56


U kalendaru važnih datuma Bosanske zajednice u Australiji, ujedinjene u Australijsku uniju bosansko-hercegovačkih asocijacija (AUBHA), vrlo važno mjesto pripada obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, pa je koordinirano u više većih australijskih gradova organizovano više različitih manifestacija.

Glavno obilježavanje Dana nezavisnosti za ovu godinu, pod pokroviteljstvom AUBHA održano je prošle subote (27.februara) u Melbourneu, tačnije u BH Centru u Springvale, kako je ranije to planirano.U dobrodošlici potpredsjednik Emir Hasanović je u ime domaćina, naglasio da iako je od 1.marta 1992. prošlo 24 godine i činjenice da se nalazimo na drugom kraju svijeta, sjećanja na taj datum su i dalje duboko u našim srcima. Naime, hiljadugodišnja državnost države Bosne i Hercegovine je time obnovljena i dobila medjunarodno priznanje.
Christpher May, počasni konzul u Sydneyu
Ambasador BiH za Australiju i Novi Zeland NJE Bakir Sadović je imao čast da kao ugledan gost prvi pozdravi ovaj skup, stavljajući u kontekst okolnosti prije referenduma o nezavisnosti, kao i vrijeme koje je slijedilo nakon toga. Podvukao je da ,ovaj praznik pripada svima onima koji vole Bosnu i Hercegovinu, kao i onima koji nisu više s nama,a a dali su nemjerljiv doprinos u borbi za očuvanje nezavisnosti i samostalnosti demokratske BiH, države ravnopravnih gradjana.'

Zatim je govorio o trenutnom stanju u našoj domovini, posebno u svjetlu predavanja zvanične aplikacije za članstvo u Evropskoj Uniji, te potrebnim reformama, koje će rezultirati kvalitetnijim i sigurnijim životom svih naših gradjana.

Safet Alispahić, predsjedavajući AUBHA, izražavajući zahvalnost domaćinu ove glavne manifestacije, te prisutnim predstavnicima bh organizacija, uputio je poziv svima na puno jedinstvo i što bolju organizovanost, jer dobro organizovana bh dijaspora može i treba biti važan faktor za stabilizaciju cjelokupnih odnosa u BiH, razvoju i očuvanju njenog suvereniteta. 'Udaljenost od matice od nas upravo zahtijeva i odgovornost i brigu za njom, jer smo 29.februara i 1.marta 92. kazali DA za njenu nezavisnost.'


Hor Sevdlinka Melbourne


Dio koji je prisutne podsjetio na teške dane očuvanja nezavisnosti BiH nastavljen je recitacijom ,Zapisa o zemlji' Maka Dizdara mladih učenika Bosanske školeu Melbourneu Hamze i Imane.Hor 'Sevdalinka' iz grada domaćina predstavio se izvrsnim repertoarom, uz harmoniku nadarenog i mladog Dine Kočića i dirigenta Damira Kalajdžića.Folklorna grupa 'Mladi Biseri' iz Noble Parka je svojom poletnošću i mladošću svečarsku atmosferu učinila još svečanijom, a bez sevdalinke - bosanskog brenda i u njoj opjevane Bosne i Hercegovine nije se moglo ni u Melbourneu.

Mlade voditeljice programa Nermana i Amen na kraju su poslale poruku: ,Kroz naša sjećanja, igru, pjesmu, recitacije i našim dolaskom - pokazali smo da ni daljina ni vrijeme ne umanjuju našu ljubav prema Bosni i Hercegovini. S ponosom kažemo - Bosna i dalje živi u nama. Sretan ti Dan nezavisnosti Bosno i Hercegovino!'


Paul Lynch, član Parlamenta NSW za Liverpool


Sydney, Adelaide, Perth

Ibro Suhopoljac, pjesnik iz Sydneya
Tako je bilo u Melbourneu. A u Sydneyu, najvećem gradu u Australiji domaćin obilježavanja Dana nezavisnosti BiH bila je Australijsko bosansko-hercegovačka kulturna asocijacija u Centru u Leppingtonu. Manifestaciju patriotske svijesti u BHKC u Leppingtonu je otvorio predsjedavajući domaćina ABHCA Emin Šerifović, a nakon što su himne obje domovine Salih ef Mujala je predvodio učenje dove za sve svih on koji u temelje nezavisnosti BiH ugradiše svoje živote.

Paul Lynch, član parlamenta Novog Južnog Velsa za Liverpool je kao i uvijek imao šta poručiti svojim glasačima, jer je poznato da u Liverpoolu živi najveća populacija građjana iz BiH.
Christpher May, počasni konzul u Sydneyu obratio se prisutnima u ime NJE Ambasadora Bakira Sadovića, upućujući čestitku, baš kao i Ned Manoun, gradonačelnik Liverpoola koji je podvukao značaj Dana nezavisnosti za BiH jednu od najmlađjih država svijeta. Završio je riječima : ,Da dugo živi Australia, da dugo živi Bosna i Hercegovina.'


Folklorna grupa ,Mladi biseri' Noble ParkNed Manoun, gradonacelnik Liverpoola
Program je uspješno vodio pjesnik Ibro Suhopoljac, a iz njegove još neobjavljene zbirke pjesama izrecitovao je pjesmu ,Bošnjačka kletva', koja je po njegovim riječima svojevrstan iskaz prošlosti, budućnosti i sadašnjosti BiH, sa snažnom porukom ugnjetačima i zločincima. To je ujedno bila njegova originalna čestitka prisutnim.

U revijalnom bloku Mirsad Kadić je na vrlo upečatljiv način (baš kao i u Melbourneu) odrecitovao ,Zapis o zemlji' Maka Dizdara, što se savršeno uklopilo u sveukupan ambijent u Bosansko hercegovačkom kulturnom centru u Sydneyu, a mladi folkloristi KUD 'Zambak' su izveli nekoliko folklornih igara iz BiH, da bi pjesmom ,Kao što je Bosna moja' u interpretaciji sevdalije Himze Čengića započelo narodno veselje.

U pokušaju da sažmemo ovogodišnje obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Sydneyu, može se reći dostojanstveno - Bosna i Hercegovina je još duboko u srcima onih koji svojoj prvoj dodadoše i drugu domovinu - Australiju.
Safet Alispahić, predsjedavajući AUBHA
Istoga dana, 27.februara, u Adelaidu, glavnom gradu Južne Australije, a u povodu Dana nezavisnosti BiH održan je piknik u organizaciji BiH zajednice Adelaida.

Danas se u Perthu, glavnom gradu Zapadne Australije i najzapadnijem dijelu ove prostrane zemlje ili kontinenta, u čast Dana nezavisnosti, na terenu BH rekreacionog centra održava jednodnevni fudbalski turnir.

Umjesto rezimea Australijska unija bosansko-hercegovačkih asocijacija čestita Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim njenim građjanima širom Planete, onima koji u srcu nose jednu i jedinu, onima koji su se borili za očuvanje njene nezavisnosti, onima koji se i danas bore za svoju domovinu državu ravnopravnih gradjana, i na temelju medjunarodnog priznanja rezultata referenduma 29.2. i 1.3.1992. godine.

Volimo te jedna i jedina!Autor: Fahir Zečević. potparol AUBHA

VRHOstali prilozi:
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
» BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Bošnjaci.Net | 24. March 2024 21:18
» SIJANINI STIHOVI
Avdo Metjahić | 21. March 2024 23:54
» KAPIJE SVJETLOSTI UMJETNIČKI I NAUČNI UNIVERZIM DR PUPOVIĆA (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. March 2024 14:46
Ostali prilozi istog autora:
» DIREKTNA PODRŠKA DRŽAVE AUSTRALIJE
11. February 2024 12:57
» SUZE SYDNEYSKE
19. July 2011 15:33
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif