Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


OTVORENO PISMO AKADEMSKOJ SCENI BIH: ZAŠTO ŠUTITE INTELEKTUALCI?
Procitaj komentar

Autor: Nihad Aličković
Objavljeno: 14. April 2016. 17:04:40


Poštovana gospodo akademska scene Bosne i Hercegovine.
Poštovani učitelji, nastavnici, magistri, profesori, profesori doktori, akademici, emeritusi, i mnogi drugi, vrijeme je da reagujete.

Nakon bezbroj političkih dešavanja u našoj zemlji na koje ste ostali nijemi, vrijeme je da svoje diplome i svoje titule opravdate konkretnim potezima i stavite ih u funkciju zaštite državnog integriteta.

Vaše postojanje u ovoj državi svelo se na to samo da radite svoj posao i apsolutno ništa više. Gledajući stanje na fakultetima tu se čak može diskutovati i o samom radu s obzirom da Vaše poslovne obaveze preuzimaju i vode asistenti u puno većem kapacitetu nego je to potrebno a možda i zakonski dozvoljeno.

Ipak, uz sve nabrojano, smatramo da već jednom morate svoje intelektualne sposobnosti staviti državi na raspolaganje a posebno onda kada je to najpotrebnije. Ako uzmete u obzir da se gotovo svaka država na svijetu oslanja na svoju društvenu inteligenciju i akademsku scenu, shvatit ćete u poređenju s našom zemljom da se u Bosni i Hercegovini ustvari akademska scena oslanja na državu i njen jako loš politički sistem, neki vjerovatno uživajući u njemu.

Ubijeđeni smo da ste u toku svih mogućih dešavanja u proteklom periodu, kako od presuda ratnim zločincima koji su izvršili agresiju nad Republikom Bosnom i Hercegovinom pa tako sve do novih prijetnji koje se šalju u pravcu građana i državnih institucija sa raznih vladinih i nevladinih govornica.

Pored navedenog sigurni smo da ste u toku i najaktuelnije teme u našoj zemlji trenutno a to je revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Nakon preživljene agresije, nakon časne odbrane naše zemlje i nakon genocida, Bosna i Hercegovina s punim pravom dužna je pružiti satisfakciju prava i pravde svojim preživjelim građanima. Bezbroj je dokaza o izvršenoj agresiji nad međunarodno priznatom Republikom Bosnom i Hercegovinom. Bezbroj je svjedoka koji svjedoče da je na 177. članicu UN-a izvršena agresija od strane Hrvatske, Srbije i Crne Gore te samo neuk narod, narod i država bez karaktera, ponosa i bez svijesti neće pokrenuti pitanje revizije tužbe.
.
Ovim putem želimo da iskažemo žaljenje i nezadovoljstvo Vašom šutnjom i tišinom koju pružate. Od Vas se očekivalo da nakon presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, nakon presude ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, ispunite sve moguće medije u Bosni i Hercegovini svojim gostovanjima analizirajući presude. Ovim putem izražavamo i nezadovoljstvo mnogim urednicima tv kuća koji nisu nijednom do sada pripremili emisije u kojima će gostovati stručna lica prava i međunarodnog prava koja su trebala dati sud na izrečene presude. Pored toga, stručni timovi akademske scene, trebali su javno objasniti građanima šta presude prva i druga u ovim slučajevima znače za našu zemlju. Uz sve to, emisije ispunjene stručnim licima trebale su biti pokrivene i temom revizije tužbe za koju nam rok ističe u mjesecu februaru 2017. godine te je vremena sve manje.

Nažalost medijske kuće nisu preplavile svoj medijski prostor ovakvim emisijama koliko svoj prostor ispunjavaju vijestima iz regiona i pitanjima koja baš i nisu interesantna naše građane.
.
Pozivamo takođe i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da daju pod hitno svoje stavove i tumačenja na najave dolaska vojnih i policijski formacija drugih zemalja u Bosnu i Hercegovine. Da Vam ne bi mi objašnjavali, svjesni da za takve posjete mora postojati protokol i zakonski okvir koji tačno određuje vid takve posjete, jer u suprotnom se sve može smatrati agresijom, Vi ste ti koji trebate izaći u javnost i oglasiti se na ovu temu. Dok se po Bosni i Hercegovini postrojavaju radikalne jedinice četničkog ravnogorskog pokreta te i dobrovoljci iz Rusije koji su proveli period agresije u Bosni i Hercegovini na strani agresora Vi šutite sve to nijemo gledate.
.
faboyleNa koncu svega pozivamo stručni akademski kadar naše zemlje da se pod hitno stavi na raspolaganje državi Bosni i Hercegovini u njenom interesu. Tražimo da se formirate u timove prava i međunarodnog prava te pružite podršku i saradnju ekspertu za međunarodno pravo Frencisu Bojlu (Francis Boyle) te svoje diplome i svoje svoje znanje opravdate. Tražimo od vas da svoju dužnost kao akademska scena izvršite, jer Vaše diplome i Vaše znanje Vas zadužuju da radite u interesu države i njenih građana.

Ne interesuju nas Vaša privatna stranačka opredjeljenja niti nas zanimaju Vaše simpatije prema političkim licima koja svoju svijest nosaju u cekerima a ne tamo gdje bi trebali. Kontaktirajte političke faktore i formirajte timove i pružite svoju pomoć i svoje znanje na raspolaganje i budite građanima i državi od koristi. Takođe, ne zanima nas ni politička volja bar ona koja reviziju vidi kao promašaj ili ne vidi ništa. Ne interesuju nas pesimisti političke scene niti nas uopšte dodiruju izjave političara u kontekstu da revizija nema šansu ili da Bosne i Hercegovina nema šansu. Mi naše pravo na reviziju moramo iskoristiti i dužni smo to i sebi i državi i onima kojih više nema.

Ne želimo da pomislimo da je vrh Vaše inteligencije stotine raznih foruma na kojima izmeđusebe izlažete sve ono što svaki od Vas pa i nas jako dobro zna. Ne želimo da pomislimo da tribine koje održavate, pripremate samo iz razloga ličnih promocija a da ne govorimo tek stranačkih ili predizbornih. Ne želimo da gledamo više ponižavanja niti da slušamo prazne priče već od Vas konkretno želimo da vidimo intelektualnost na djelu.
.
Ovo pismo upućujemo cjelokupnom kadru svih Fakulteta političkih nauka u BiH, svim Pravnim fakultetima, Ministarstvu odbrane BiH te i ministarstvu sigurnosti. Takođe pismo i poziv na HITNU reakciju upućujemo svim institutima, udruženjima i fondacijama koje se bave istraživanjem agresije i genocida i ratnom tematikom na prostoru Bosne i Hercegovine!
.
Pored navedenih, pismo upućujemo svim akademskim licima iz navedenih struka u penziji pa čak i onima na birou, koji još uvijek posjeduju znanje i mudrost da se stave u zaštitu prava naše zemlje te pripomognu pokretanje revizije tužbe.
Vratite našoj zemlji i građanima zasluženu pravdu, pravo, i pravne osnove i pružite satisfakciju građanima koji su preživjeli agresiju i genocid!
.
anti_dejton_grupa_001Posebno Vam želimo skrenuti pažnju da Vas na reakciju i Vaše djelovanje zadužuju svi šehidi, svi nevino ubijeni građani Bosne i Hercegovine, sve žrtve genocida, sve silovane i mučene majke i sestre, svi logoraši a posebno ubijena djeca od kojih su neka danas mogla biti kvalitetni pravnici i akademski branioci naše države Bosne i Hercegovine!
Prestanite da šutite, i radite svoj posao!

S poštovanjem,

Nihad Aličković
AntiDayton pokret
13. april 2016. godine

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» MI ŠUTJETI NEĆEMO!
27. January 2019 02:41
» ODBRANJEN TRG HEROJA
08. October 2016 01:16
» IZDAJNICIMA ZA SVA VREMENA!
15. May 2015 03:17
» KO VIŠE VOLI BIH, PITANJE JE SAD???
01. February 2015 11:38
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif