Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Cirih: U povodu 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine
BORCI U RATU I BORCI U MIRU
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 18. April 2016. 16:04:16

Hasan Pinjić i Sakib ef. Halilović


U petak, 14 aprila u prostorijama Islamskog bošnjackog centra u Cirihu, u organizaciji Udruženja "Muallim-Prosvjetitelj" CH i IZBCH-L, obilježen je Dan Armije RBiH.

S obzirom da se ovaj historijski datum u dijaspori, a djelom i u BiH ne obilježava sukladno njegovom značaju, važno je da se počelo sa ovakvim aktivnostima i nadati se da će sljedeće godine, njen dvadesetopetogodišnji jubilej biti obiljžen na puno većem nivou.

Pod motom «Borci u ratu i borci u miru» predavanje na ovu temu održao je nosilac ordena Zlatni ljiljan gospodin Hasan Pinjić, koji trenutno živi u Švicarskoj, a koji je svoju borbu, poslije one ratne ,nastavio u miru, kroz angažman u Udruženju "Muallim-Prosvjetitelj", gdje vrši ulogu predsjednika Skupštine za Švicarsku.

Nakon uvodnog dijela, u kome je domaćin Sakib ef. Halilović predstavio predavača i dao kratak osvrt na važnost ovog datuma, te proučene Fatihe svim palim borcima, prisutnima se obratio i g. Pinjić.
On je svoje predavanje koncipirao u tri djela.

U prvom djelu je govorio o razlozima koji su doveli do nastajanja Armije RBiH. Tako se osvrnuo na 1981. godinu i pobunu albanskog stanovništva, zatim na ‘90 godinu i oduzimanje naoružanja TO, 1991. i pregovore o podjeli BiH u Karađorđevu, da bi sve kulminiralo nemilosrdnom agresijom na našu zemlju. Kao odgovor na biološki opstanak naroda i države rođena je časna Armija RBiH. Hronološki je pobrojao događaja, od stvaranja Patriotske lige, zatim prvih napada u Bijeljini, stvaranje korpusa pa do 1995. i pohoda prema Banjaluci, kada smo zaustavljeni od stranih sila. Inače, Drina bi bila granica da nas stranci ne zaustavše naglasio je ovaj hrabri borac.


Predstavljen je projekat Udruženja "Muallim-Prosvjetitelj"


U svom predavanju gospodin Pinjić je govorio o vlastitom putu u periodu 92-95, gdje je iz opkoljene Vlasenice jedva izvukao živu glavu i na slobodnoj teritoriji vršio razne vojne zadaće, čime je nagrađen najvišim vojnim odlikovanjem Zlatni ljiljan. Istakao je, da te ‘92 godine, ipak nismo bili dovoljno nacionalno svjesni, jer dok je npr. gorio Zvornik, mnogi su su uskogrudno gledali i mislili, neće nas. Ipak, svi smo došli na red i zato danas ne smijemo ponavljati takve greške, nego treba djelovati i misliti kao cjelina.

Posebno se osvrnuo na devet narodnih heroja iz proteklog rata i pozvao prisutne da zapamte njihova imena i da djecu svoju nauče, ko su ti ljudi. O svakom je slikom i rječju govorio sa posebnim oduševljenjem, uz napomenu da je sa nekima lično sarađivao.

U drugom djelu je prikazan kraći film o Armiji RBiH, podsjećajući na neke važne bitke, kao i na neke istaknute borce, koji nažalost nisu dobili adekvatnu satisfakciju od države za svoj doprinos u njenom stvaranju.

U trećem djelu gospodin Pinjić je predstavio plan rada Udruženja "Muallim-Prosvjetitelj" CH za naredni period. Svoje djelovanje su bazirali na pomoći demobilisanim borcima u pokretanju vlastitog biznisa. Projekti idu prevashodno u povratnčka mjesta, sa konkretnim aktivnostima, ciframa, a koje se uglavnom odnose na podsticaje u stočarskoj i poljoprivrednoj proizvodnji. Računaju da bi se u narednom desetljeću kroz njihove projekte moglo zaposliti do pet hiljada ljudi. Prva akcija kreće odmah, a težište aktivnosti će biti za predstojeći Ramazan, kada namjeravaju podsjetiti svaki džemat u Švicarskoj i provesti ovu akciju.


Prisutni su sa pažnjom pratili izlaganjeOstali prilozi:
» POSRNULO PRAVOSUĐE „RAK RANA“ BH. DRUŠTVA
IFIMES | 26. November 2020 19:19
» GRB I ZASTAVA BOSNE I HERCEGOVINE I NJENOG NARODA
Bošnjaci.Net | 24. November 2020 14:59
» KAKO SU SE SVATOVI OKAMENILI U NOVOM TRAVNIKU
Bošnjaci.Net | 18. November 2020 14:22
» KARAKTERISTIKE 9. BIH LOKALNIH IZBORA
Zijad Bećirević | 17. November 2020 20:51
» IZNENADILA ME I RASTUŽILA SMRT ENVERA IBRAHIMKADIĆA (1964 - 2020)
Dr. Fikret ef. Arnaut | 13. November 2020 21:09
» „DRUŽBA MRTVIH AUTORITETA“ FILM HARISA ŠEHOVIĆA
Bošnjaci.Net | 04. November 2020 19:21
» ŠKOLA JE PRVA STANICA U ŽIVOTU MLADIH LJUDI
Božidar Proročić | 29. October 2020 20:01
» ALIJA REDŽEMATOVIĆ KULTURNI POSLENIK PLAVA
Božidar Proročić | 26. October 2020 20:41
» KAKO STE MI, BOŠNJACI U TUĐINI?
Enisa Malićević | 18. October 2020 23:16
» NOVI NAPADI I AGRESIJA JERMENIJE KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA
Božidar Proročić | 06. October 2020 17:43
» SULEJMAN-BEĆA KUJEVIĆ - KULTURNI POSLENIK ROŽAJA
Božidar Proročić | 03. October 2020 18:45
» JERMENISKI NAPAD NA AZAERBEJDŽAN PRIJETNJA MIRU U SVIJETU
Božidar Proročić | 27. September 2020 15:43
Ostali prilozi istog autora:
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31