Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Historijski dan za Bosance i Hercegovce američke savezne države Ajova: U povodu 7.aprila - dana kada su SAD priznali BiH
GUVERNER AJOVE TERRY BRANSTAD PROGLASIO APRIL ZA MJESEC KULTURE I TRADICIJE GRAĐANA PORIJEKLOM IZ BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Elvir Klempić
Objavljeno: 18. April 2016. 16:04:53


Na godišnjicu dana kada je u ime SAD Predsjednik George H.W. Bush priznao nezavisnost Bosne i Hercegovine, 7.aprila 2016. godine, Guverner Ajove Terry Branstad formalno je proglasio mjesec april kao mjesec kulture i tradicije hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji su se naselili u Ajovu. Inicijatorima i piscima proklamacije, članovima Bošnjačko-američkog udruženja Ajove (BAAI) pridružili su se članovi i lideri iz Bosanskohercegovačke zajednice i na kolektivnim i ponosnim načinu pozdravili odluku guvernera Branstada.

Od svog dolaska u Ajovu, Bosanci i Hercegovci su postali važan faktor prosperiteta u toj saveznoj državi, od obrazovanog sektora do vojnog sektora, naša dijaspora doprinosi na sve aspekte društva u Ajovi. Uspjeh Bosanaca i Hercegovaca u Ajovi služi kao primjer za druge zajednice imigranata, mogućnosti u SAD su neogranićene i ova zajednica je to dokazala, dolazak sa minimalnim resorsama i jedina nada za boljim životom, oni su ostvarili američki san. Tog dana Guverner Branstad je omogućio da se kroz čitav jedan mjesec slavi i promoviše zajednicu građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, veoma uspješna zajednica koja je sa ovom činjenicom pokazala da je istinski dosta toga veže domovini, i da to naša dijaspora nije zaboravila. Ajova je dobila priliku da slavi bogatu i raznovrsnu kulturu Bosanaca i Hercegovaca, kultura koja je postala dio kolektivne slike Ajove.

April je izabran da postane mjesec bosanskohercegovačke kulture i tradicije zbog značaja u istoriji Bosne i Hercegovine i njenih naroda, kao i značaj odnosa između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Agresija na Bosnu i Hercegovinu počela je u aprilu 1992. godine. Oružana i brutalna agresije koja je odnijela od stotinu do dvije stotine hiljada života, od koje je podsticalo etničko čišćenje i genocid nad Bošnjacima, ali i ponudilo priliku da se građanima Bosne i Hercegovine pruži nada za osjećaj državnosti, osjećaj kulture i tradicije, prethodno zaslijepljenoj u Jugoslaviji.

Ajova je dom nekih petnaest hiljada osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su prilično naseljeni u okolini glavnog grada Des Moines, takođe značajan broj je naseljen i u gradu Waterloo. Veliki broj poslovni prostora je u vlasništvu Bosanaca i Hercegovaca, pored raznih restorana, trgovina i ugostiteljski objekata, građani imaju i priliku obavljati vjerske dužnosti u tri Džemata sa lokacijom u Des Moines; Islamski i Edukacionalni Centar Ezan, Islamski i Kulturni centar Bošnjak, i Islamski centar Zem Zem.Incijatori proklamacije, Bošnjacko-američka asocijacija Ajove (BAAI) je organizacija osnovana 2015. godine od strane grupe mladih osoba sa željom da pomognu svojoj zajednici i da se bore za prava Bosanaca i Hercegovaca u Ajovi. Osnovanje mjeseca posvećenom kulturi i tradiciji je samo jedan u nizu veliki projekata i programa koje ova asocijacija planira u budućnosti; takodje u planu je otvor kulturnog centra, ostvarenje stipendije za studente porijeklom iz BiH, start programa za ugrožene osobe porijeklom iz BiH, kao i maksimalna promocija zajednice i omogućivanje za viši napredak kolektivnoj zajednici.Ostali prilozi:
» DNEVNIK.BA - ŠAGOLJICA, DALEKO OD NOVINARSKOG I LJUDSKOG KODEKSA
Mr. Milan Jovičić | 14. September 2019 16:00
» KO POSLJEDNJI ODE NEK’ UGASI SVJETLO U GRADU
B.net | 07. September 2019 12:05
» SPARINA PRED POVJETARAC
Ajša Čišija | 05. September 2019 14:50
» KOCKA JE ZLO KOJA UNIŠTAVA
MINA | 04. September 2019 14:34
» BOŠNJAČKI PIONIRI NA AMERIČKOM ZAPADU
Mahir Dizdar | 25. August 2019 15:53
» TUŽNA PRIČA I DOGAĐANJA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Mr. Milan Jovičić | 22. August 2019 19:04
» “DAN KADA JE IZGORJELO MILION KNJIGA”
Said Šteta | 22. August 2019 11:41
» LICEMJERSTVO I FARSA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Mr. Milan Jovičić | 20. August 2019 02:16
» BOSNA I HERCEGOVINA, JEDINA NAM JE DRŽAVA!
Mr. Milan Jovičić | 14. August 2019 07:40
» LJUDI OD VJERE MORAJU PODIĆI GLAS
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 11. August 2019 10:23
» AREFATSKA DOVA ZA HADŽINCE I HADŽIJE IZ BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 20:40
» VIJEKOVIMA ČOVJEK BOSANSKI OBAVLJA HADŽ
MINA | 09. August 2019 09:09
Ostali prilozi istog autora: