Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom legalizacije Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori
LEGALIZACIJA RAVNOGORSKOG ČETNIČKOG POKRETA OD STRANE INSTITUCIJA CRNE GORE ZNAK JE DA FAŠIZAM NIJE POBIJEĐEN
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 02. May 2016. 01:05:50


Ravnogorski četnički pokret je fašistički, kolaboracionistički, izdajnički i zločinački. Taj pokret je nastavak srpske i crnogorske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim je osnovama ponovo u Bosni i Hercegovini izvršen genocid. Legalizaciju Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori je znak kontinuiranog, terorističkog, fašističkog djelovanja zločinačke organizacije koja za cilj ima likvidaciju i potpuno istrebljenje Bošnjaka kao naroda, zatiranje Bosne i Hercegovine kao države i Sandžaka kao regije. To što politički establišment Crne Gore legalizuje djelovanje takve zločinačke organizacije sa fašističkim ciljevima je znak da crnogorska vlast zapravo počiva na tom pokretu, njegovoj ideologiji, ciljevima i praksi. Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} najoštrije osuđuje legalizaciju Ravnogorskog četničkog pokreta čiju je registraciju zvaničnim rješenjem od 18. aprila 2016. godine odobrilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Crne Gore.

Legalizacija Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori, države koja je bila jedan od agresore na Bosnu i Hercegovinu i izvršilaca genocida nad Bošnjacima, predstavlja još jedan u nizu crnogorskih državotvornih udara na istinu i pravdu, na čovjeka i civilizaciju, na antifašizam, na ideju Bosne i bosanski duh. Morat će se upotrijebiti sva raspoloživa demokratska sredstva prema onima koji su legalizovali ovaj zločinački pokret koji na zločinački način udara na mir, slobodu, demokratiju, toleranciju drugog i drugačijeg i antifašizam. Borba protiv Ravnogorskog četničkog pokreta nije samo stvar antifašističkih snaga u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, već i u Evropi i svijetu. Jer legalizacija tog fašističkog pokreta je dokaz da oni koji su izvršili genocid ne miruju, odnosno da ga izvršavaju i danas drugim sredstvima i metodama, što je udar na međunarodnu pravdu i pravo.


NAJODGOVORNIJI IZ VLADE CRNE GORE ZA LEGALIZACIJU RAVNOGORSKOG ČETNIČKOG POKRETA SU Milo Đukanović, predsjednik; Duško Marković, potpredsjednik i potpisnik rješenja o legalizaciji, Rafet Husović, potpredsjednik Vlade i predsjednik Bošnjačke stranke. Naravno i ostali šminkeri sa slike koji šute i odobravaju rad četničko-fašističke organizacije


IGK se kontinuirano od svoga osnivanja bavi upoznavanjem svjetske javnosti o štetnosti zločinačkog četničkog pokreta. IGK će nastaviti na bazi naučnog djelovanja dokazati pogubnost legalizacije Ravnogorskog četničkog pokrta od strane Crne Gore i ranije od Srbije. Umjesto da se politički establišment Crne Gore izvini za agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini, pokaje se za te stravične ratne zločine i u samoj Crnoj Gori, zatraži oprost od žrtava, što bi trebao biti najvažniji uslov integracije Crne Gore u Evropsku Uniju. Sadašnja crnogorska vlada legalizacijom zločinačkog četničkog pokreta zapravo nastavlja zločin drugim sredstvima i metodama.

IGK kao javna naučna ustanova koja se bavi istraživanjem zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava i kao članica Internacionalne asocijacije istraživača genocida zahtijeva od Ministarstva unutarnjih poslova i posebno od Vlade Republike Crne Gore bezuslovno poništavanje sramne odluke o legalizaciji Ravnogorskog četničkog pokreta. Istovremeno, IGK će o ovoj sramnoj odluci koja vrijeđa sve žrtve koje je nanio taj fašistički pokret, te kompletan antifašistički svijet upoznati sa organizacijama i zajednicama za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Sjevernoj Americi i svijetu. Zašto kontinuirano šuti antifašistčka Evropa, Amerika, Kanada, svijet na otvorenu propagandu fašističkih ciljeva i ideologija koji su navodno trebali biti poraženi još u Drugom svjetskom ratu? Šutnja prema legalizaciji Ravnogorskog četničkog pokreta je znak da fašizam nije pobijeđen, da ljudska prava i slobode nisu zaštićeni, da zavjetovano "ne" poslije holokausta nije zaživjelo, da čovjek i civilizacija nemaju odgovore na agresivno genocidne izazove fašizma, piše u saopćenju za javnost Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

DOKUMENT KOJI JE POTPISAO DUŠKO MARKOVIĆ, POTPREDSJEDNIK VLADE REPUBLIKE CRNE GORE


VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif