Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ISPOVIJEST SVJEDOKA POKAJNIKA
Autor: Esmin Frljučkaj
Objavljeno: 12. May 2016. 16:05:46

Esmin FRLJUČKAJ: Aj, Sveto, ne sprdaj se! Više ste vi iz vlasti o'ladili ljudi u miru, nego mi u ratu. Nemaš razloga da se bojiš. Pripadam hanefijskoj školi. Mi smo bezopasni. Tradicionalno opraštamo šta treba i šta ne treba. Naša jedina borba je protiv samih sebe.
Dok sam se spuštao niz padinu, vraćale su mi se slike nejakog Marovića, pa mi kroz glavu prođe, pa mi kroz glavu prođoše misli velikana Basrija koji nam poruči:
Ne gledajte udoban život i raskošno ruho vladara, nego gledajte u način njihova kraja, u rđav završetak.
Opširnije čitajte u sjutrašnjoj Pobjedi...
Probudih se ... Ispričah ženi san... Reče mi da je Filip Vujanović živ i da sam mu takvim snom produžio život. Eee, moje sreće... poljubih ženu od radosti.


Usnio sam san ... Znao sam s vremena na vrijeme da se otisnem na planinu na par dana da uteknem:

- od onih koji 'a zinu slažu;
- od fejzbuk–idiotizma, lajk-kretenizma, selfi-debilizma;
- od samoljubivih koji mogu o sebi da pričaju 24 h (za njih ne postoji kultura slušanja);
- od patriota koji iznad svega ljube državu, plaše se za njenu suverenost, a reketiraju je desetinama miliona eura;
- od onih koji pričaju o građanskoj državi, a zabarakadirali se u nacionalne bunkere;
- od klimoglavaca koji nijesu ukapirali da im je šutnja koju redovno konzumiraju razorila unutrašnje organe;
- od ulizica koji su opoganili vazduh u toj mjeri da se kroz Podgoricu ne more proći;
- od davaoca krvi koji taj velikodušni čin obavezno uz kamere ovjekovječe;
- od onih koji svoju djecu po vas bijeli dan dovode-odvode na privatne časove engleskog, klavira, baleta i raznih sportova, misleći da su suvi genijalci;
- od onih koji su umrli prije vakta – koji se svog hlada boje, koji dok pričaju šapuću, sve se nešto osvrću – umislili da ih neko prati, da im se telefoni prisluškuju, jer su oni čo'če neki faktor;
- od foliranata koji su hrabri samo kad imaju čopor za sobom;
- od onih koji se ne miču iz kladionica, blenući u televizor, a kad izađu maltretiraju poznanike čupajući ih za rukav da im pokažu tiket u kojoj ih je jedan tim bacio za 700-e;
- od novokomponovanih (bez mirisa i ukusa) koji i za mali hirurški zahvat lete za Beograd, Rim;
- od onih sa bačelor i master diplomom koji su nemiješanjem u društvene procese zabetonirali postojeći sistem (nek im je sretno konobarisanje, branje grožđa, bauštela, čekanje pred vratima stranih ambasada, ... debelo su zaslužili);
- od onih muškarčina koji za svaki postignuti uspjeh – pišu posvete svojim ženama, a nikad svojim majkama;
- od smiješnih zahtjeva opozicije – traže da Milo uhapsi Mila;
- od stranih ambasada kojima je glavno interesovanje u Crnoj Gori zaštititi stanište ptica kod ulcinjske solane (pojavila se nova vrsta žutoglave pliske koja se inače gnijezdi samo u Sibiru ... flamingosi su se vratili ... stoji u izvještaju Evropske komisije);
- od ministarstva zdravlja koje se nije alarmiralo iako se svaki treći dan desi samoubistvo (tenderi su prioritet – tu je lova);
- od onih koji pune 1348 godine raspravljaju o šiitima i sunitima ... međumezhebskim razlikama ... i dok drugi pođoše na Mars, muslimani vode debatu: je li mrav koji se spominje u suri En-Neml bio ženskog ili muškog pola.

Kako sam prolazio pokraj pećine, ‘oći li ući – neću li, odlučih iz znatiželje da virnem. Iznenađenje me čekalo u jednom ćošku u obliku iznurenog Sveta Marovića.

Sveto:'Aj svrni malo.
Kako sam čuo svakojake priče o njemu i lupeškoj organizaciji kojoj pripada, moram vam priznat, ukočio sam se od straha. Nekako se doteturah do zida. Lisac, osjetivši kod mene uzrujanost, poče o Starom zavjetu, proganjanju Isusa ... Poslije par sati njegovog monologa, upitah ga što se krije.

Sveto (filozofski): – Ah, taj novac, novac, koliko je zbog njega jada na svijetu!

Ja: – Stari zbore da postoji mnogo puteva da se čovjek obogati, ali većinom su ružni.
Sveto (začuđeno): – A šta sam htio drugo bez da skupljam milione? Moj poslanički klub je društvo zombija, robova po sopstvenom izboru. Nemaš s kim kafu popiti.

Ja: – Zar te nije ovdje strah zvijeri?
Sveto:Nije me strah zvijeri, nego ljudi, na svašta su spremni.

Ja: – Šta bi gladnom Đukanoviću te se ovako okomio na tebe? Čujem da je poslao službu za zbrinjavanje životinja da ti i kera oduzmu.
Sveto:Neće valjda Lesija, on me jedini razumije. Znam, to je sigurno Beba Džaković skovala; luda je za Milom. Smeta joj moja pamet, a i što sam blizak s njim, pa ga je zamađijala protiv mene pljevaljskom vradžbinom.

Ja: – Trebali ste ga kod ‘odže povesti i uzeti mu spram visine dvije velike amajlije da pije tri puta na dan.
Kad si Mila posljednji put vidio?
Sveto:Prije mjesec dana smo bili u Splendidu. Milo, Brano i ja. Tada mi se zakleo na Prvu banku da mi familiju neće dirati, a vidiš šta je uradio od nas Marovića! Tri koljena unazad svi smo ili u zatvoru, ili u progonu.

Ja: – Što ne pokušaš preko Sita Rakočevića? On mu je dvostruki kum, a u Crnoj Gori je kumstvo svetinja. Uređivao je televiziju u doba rata. Proganjao sve one koji nijesu htjeli da obuku uniformu. Pisao feljtone u Pobjedi o izdajnicima koji nijesu htjeli u pohod na Dubrovnik. (Isti je nakon rata postao ambasador u Hrvatskoj). Kakve odnose imaš s njim?
Sveto:Posvađali smo se davno, i tad sam ga prekrižio za sva vremena zbog jednog muslimana koji je trebao da se zaposli na televiziji. Sito, tad četnik prve klase reče: „Nećemo Turke u Javni servis!“ A nije ga sramota?! Muslimani su 110% odreda svi za nas. Dok su nam oni tu, za nas nema zime. Nikada na političkoj berzi nijesmo imali jeftinijih glasova. Sve ove godine spavaju nad izbornim kutijama, i to niko sa više srca ne radi bolje od njih. Znaš li koliko skrušenosti i merhameta ima u njima? Evo i danas muslimani svih boja su naši najvjerniji sljedbenici. Trče za Milom kao jagnjad za majkom.
Bošnjačka - bakšiš – stranka za sada prednjači. U biografiji predsjednika Husovića piše da je bio član SDA. Planeti je poznato šta smo uradili toj veličanstvenoj stranci. Ovaj dobri Bošnjanin i pored toga nas bezrezervno podržava. Predstavlja se da je završio matematiku, iako od nje jedino umije množenje i sabiranje. Preko njegove jednovakatne stranke daš 4 stana, nekoliko službenih vozila sa sedam tona eura petrola (iako su imali goriva na pretek, sumnjam da su obišli izbjegle sunarodnike u Njemačkoj), po koji nepovratni kredit, dva savjetnika (koji se ništa ne pitaju), po neku građevinsku dozvolu, za njihove bližnje 100 radnih mjesta, odijela, tašne, leptir mašne i telefone na dodir, ostali mogu u azil …


Ja: – A da vidiš sa Miškom Vukovićem?
Sveto:U njega se ne možeš pouzdati. Laž mu je postala zaštitni znak. Zagovarao je komunizam, jugoslovenstvo, srpstvo, crnogorstvo, dukljanstvo, evropejstvo... E, on je pravi prototip naše partije.

Ja: – Kako ti nije palo na pamet da se čuješ sa zagovornikom Dubrovačke republike, čuvenim Novakom Kilibardom. On je tvoj ratni saborac. Ima orden Nemanjića koji je dobio lično od Radovana Karadžića. A i bolje bi ti bilo da ideš srpskom vezom, ona je konstantno na Balkanu snažna.
Sveto: Ti stvarno imaš smisla za humor. Kakvom Kilibardi – to je čovjek sa tri lica! Znaš li, kada su pitali Buda Razića iz njegovog obezbjeđenja zašto na svakom autu zatamnjuje stakla, odgovorio im je da mora: Novaka đe god vide pljuju! Vrhunac njegovog licemjerstva je kada je prihvatio da bude ambasador u Sarajevu, u gradu kojega je sistematski ubijao.
A Mlada Bosna je grđa od njega kada je ovo zlo primila, ugostila, pazila.


Ja: (sljedeće jutro) – Jesi li se naspavao, Sveto?
Sveto: Kod nas ne postoji „spava ko zaklan“, svo to zlo koje smo nanijeli ... 'aj zaspi, majčin sine!

Ja: – U kakvim si odnosima sa Vladom Šuševićem ... njegove veze ...Čitav život tuži, sudi, zna sve tajne od Bukovice do deportacije?
Sveto:On je gad svoje vrste. On je zadnji kom’ bih se obratio. Potrošio je život u zataškavanju ratnih zločina... a i da ga nađem, njemu su samo „zlo i gnusoba“ poznati. Znaš kako ga zovu – majstor za uništavanje dokumentacije. Dopustio je da mu mito srce savlada, pa nije mogao razlikovati zločinca od žrtve.

Ja: – Prvi put niste baš učtivi. Koristite grube riječi.
Sveto:Gruba se vreća ne može svilom šiti.

Ja: – Predsjedavao si parlamentom, živo me interesuje kakav je osjećaj biti u elitnom društvu, centru demokratije, kulture?
Sveto:Ha ha ha. Uljepšao si mi dan ovim pitanjem. Sada mi je jasno zašto smo nesmjenjivi. Građani Crne Gore ne vide očigledno!

Ja:– Ti si jedan od rijetkih koji nijesi svjedok saradnik, nego SVJEDOK POKAJNIK. Hoćeš li mi opisati parlamentarce?
Sveto:Prepoznatljivi su po velikom broju prekršenih obećanja. Ambicija ovih poluintelektualaca je da se kroz politiku obogate. Parlament je mjesto gdje mogu da uzgajaju laž, bez posljedica. Dali su nemerljiv doprinos uništavanju generacija. Počeli su redom da kradu - izbore, preduzeća, vaše godine, a sada bi da vam uzmu vaša sjećanja.
Kada se vlast ljulja, kad je kriza drma, fingirana opozicija je ta koja je uvijek pridrži. Njima se podrška plaća određenim resorima. Puste ih da lopinjaju, uprljaju ih do daske, a oni se zauzvrat obavezuju omertom – ćutnjom. Od svih njih očekivati da učestvuju u demokratizaciji zemlje je utopija.


Ja: – Može li svjetsko čudo iz Pokreta za promjene Branko Radulović, ovo neodrživo ekonomsko stanje da nekim hokus pokusom ...?
Sveto:Ma, okle...On je dibidus mahnit. Jedna od stotinu najvećih avetinja koja je hodala zemljom.

Ja: – A ovi iz Fronta – Srpske Dveri – zveri, mogu li nas oni iz ove kaljuge izvući?
Sveto:Eee, oni nas samo mogu dotući.

ELITA RAT ZA MIR
Ja: - Kažu da svetosavski Matija Bećković za kosovske jurišnike: Mandića, Labudovića, Vučurovića, Radunovića, oba Bulatovića, Kneževića, Stanića, uz eksperte za OBMANU Lazanskog, Tanaskovića, Trifunovića, i nezaobilaznog EBU DŽEHLA Galijaševića, govori da su dolećeli sa nebesa da obnove srpsko carstvo, da preko satelita imaju direktnu vezu sa podzemnim Dobricom Ćosićem.
Kaže još da ih je za ovu misiju mirotvorac Amfilohije izabrao, blagosiljao, i na svakom skupu im stihove iz GOR'KOG vijenca citirao.
Sveto:Takvih budala majka nije rađala. Oni su još od Kosovskog boja vlagu povukli. Umislili da su viša rasa. Nijesu ukapirali da je njihova era prošla, da se na panjevima uz slaninu i rakiju ne može po vazdan guslati.
Pomenuta grupa je DPS-u sve ove godine omogućila da nesmetano vladaju. Milo je preko Meštrovića naložio da im još za života izgradi monumentalne skulpture. Čak im anonim Pozino uplaćuje na račune pod šiform – VOJVODI ZA BOJ I NAROD SVOJ.


Ja: – Glas naroda kaže da je Miodrag Lekić politička budućnost Crne Gore.
Sveto:Ha ha ha ha, narod k'o narod, koja budućnost! Da su rekli za mladog Aleksu Bečića, ili Dritana Abazovića - u redu, ali Lekić u novembru puni 70 godina, a još je neodređen po svim pitanjima. Kad se njegovo ime ukuca na google pretraživaču, kompjuter se zbuni.
Jeste za suverenu – nije za suverenu;
jeste za proteste – nije za proteste;
jeste za Nato – nije za Nato;
jeste genocid – nije genocid ... Iz Italije je nešto blebetao, trabunjao za Kosovo (ja sam šiptar, pamtim...).
E, to je Lekić. Trla baba lan, da joj prođe dan.


Ja: – Što čini vlasnik Vijesti Miško Perović?
Sveto:Eee, on je naš top igrač. Dao je nemjerljiv doprinos da se ugasi stari Liberalni savez. To mu ne možemo zaboraviti, skinuo nam je omču s vrata. A i skoro je maestralno odigrao u našu korist, učestvovao je u formiranju Pozitivne stranke... Ostalo vam je poznato... Ima taj urođeni majčinski instinkt da osjeti kada smo u nevolji. Miško je patriota, stvarno naplati milion i više, ali isplati se... I sada ne sumnjam da će naći model, novu stranku po našoj mjeri.

Ja: – Primjećujem kod tebe dozu nervoze... što se toliko sikiraš? Igrom okolnosti i da te osude, tu ti je Filip Vujanović. On te kao predsjednik može amnestirati.
Sveto: Filip nije među živima ima desetak godina, nijesi znao, je li?

Ja - Evo sad prvi put čujem, aoo, što mi je žao! Fićo je bio ljudina, puno će nam nedostajati.
Sveto:Da, čitava Crna Gora tuguje za njim.

Ja: – A ja se pitam svo vrijeme, đe li je čo’ek? Ne oglašava se ni po jednom pitanju. Prije sam danima čekao njegove kolumne. Uvijek je imao nešto novo da kaže. Izgubila je država puno sa njim, bio je predsjednik svih... građana. Imao je stav, kad lupi šakom o sto!... autoritet, nema šta.
Približavaju se izbori, ne piše se dobro tvojoj bivšoj partiji, svaki dan neka afera. Bivšeg gradonačelnika Radojičića iz Nikšića su osudili zbog razbojničke krađe. Protiv gradonačelnika iz Bara Pavićevića se vodi proces zbog lopovluka u produženom trajanju. Cijeli vrh prošle i sadašnje vlasti iz Budve je u zatvoru zbog pljačke vijeka. Protiv rahmetli Mugoše sam vidio optužnicu od 800 strana, koja je još u fazi dopune. Reketiranja, podmićivanja, otimačine, ucjene, krivotvorenja... mislim da će osnovni, vrhovni i ustavni sud morati da ubace treću smjenu da bi se obuhvatila sva nedjela sa kojim se Mugoša, zvani Vezir, povezuje.
Sve mi se čini da su zloglasni Pink Panteri mala djeca za vas.
Postoji li mogućnost da izgubite?
Sveto:Afere koje pominješ se neće odraziti na izbore. Naprotiv, vladajućoj će se rejting uvećati, jer građani Crne Gore obožavaju kriminal. Svjedoci ste da su se utrkivali da budu u društvo ljudi iz podzemlja, od gradonačelnika, sudija ... do... Sjetite se ko im je presjecao vrpce na njihovim objektima. U hobotnici zvanoj DPS su svi interesno umreženi, od najmanjeg do... To je skup koristoljubaca. Oni građanski kukavičluk zovu lojalnost. Od istine bježe, a podvalu grle i ljube. Poznato je da smo učestvovali u ratovima u okruženju i da smo komšijama nanijeli veliko zlo. Naše izvinjenje i kad se desilo, bilo je lažno. Građani Crne Gore su 90% bili uz nas, i oni su saučesnici u svom zlu. Podržavali su nas u ratu, u pljački. Danas plaćamo ceh tih nedjela. Onih desetak posto antiratnih, u miru su postali najveće moralne ništice koje je Crna Gora iznjedrila, pogonsko gorivo kleptokratiji na vlasti. Pogledaj bivšeg predsjednika Liberala Đonovića, 24 h je taj jadov na režimskom javnom servisu, i Portalu Analitika. Pogledaj iz prošle – sadašnje vlade Lepog Vujicu Lazovića poznatijeg kao REFORMSKA LAŽ. Doktor ĆUTOLOGIJE Ljubiša Stanković je među prvim utekao pod Milove skute. A najveće nule su oni koji za sebe kažu da su bivši liberali. Pogledaj Vlahovića, Gegaja, Ivančevića... do ujutro da nabrajaš ... oduvijek pod našom kontrolom... I sad se čudimo što nam je đavo postao nerazdvojni drug – kola venama non stop. Sa njim liježemo, budimo se, jedemo, hodamo.


Gozbe Ramba i Sanele Toskić nema niđe na dunjaluku: EF. REDŽEMATOVIĆ
Sveto: Đe te mogu naći ako se ovo oko mene dobro svrši? Ubuduće ću nastojati da sa običnim ljudima više vremena provodim.
Ja: – U Staroj varoši, u Doganjskoj džamiji sam svakodnevno. Tamo je imam Redžematović. Za njega je izjavio naš najveći alim da je najučeniji među učenim. Ako budeš na njega nabasao – polako ... Na prošloj džumi nam reče da je bio na vladarskim soframa od Kazablanke do Emirata, ali gozbe Ramba i Sanele Toskić nema niđe na dunjaluku!
Među nama postoji neraskidiva nacionalna veza. Na ovo moje pisanje predsjednik Ilmije Hasić je reagovao – G-dine Frljučkaju! U vremenu kada je umet pod opsadom, nije u duhu Islama baviti se malim stvarima poput nacije, što vi konstantno radite! Isto tako, nedopustivo je pripisivati Redžematoviću da pripada vašem nacionalnom korpusu.
Uz svo uvažavanje, neka priča Hasić šta oće... Ja znam kad Džemo kihne u Vitomirici, ja ga čujem u Drenici, i izgovorim – Allah ti se smilovao.

Kako se okrenuh prema Svetu, primijetih da je sav uznemiren, preplašen. Pomislih da ga je zmija zvečila. Upitah ga - šta ti je, djeluješ loše?
Sveto:Rekao si da svaki dan klanjaš. Ti si jedan od radikalnih muslimana. Čitav svijet strepi od vas. 'Oćeš li me ubiti? Oli izvršiti teroristički nada mnom?

Ja: – 'Aj, Sveto, ne sprdaj se! Više ste vi iz vlasti o'ladili ljudi u miru, nego mi u ratu. Nemaš razloga da se bojiš. Pripadam hanefijskoj školi. Mi smo bezopasni. Tradicionalno opraštamo šta treba i šta ne treba. Naša jedina borba je protiv samih sebe.

Dok sam se spuštao niz padinu, vraćale su mi se slike nejakog Marovića, pa mi kroz glavu prođe, pa mi kroz glavu prođoše misli velikana Basrija koji nam poruči:
"Ne gledajte udoban život i raskošno ruho vladara, nego gledajte u način njihova kraja, u rđav završetak."
Opširnije čitajte u sjutrašnjoj Pobjedi.
Probudih se... Ispričah ženi san... Reče mi da je Filip Vujanović živ i da sam mu takvim snom produžio život. Eee, moje sreće... poljubih ženu od radosti.Ostali prilozi:
» BLAJBURŠKO-RAVNOGORSKI “PAPCI”, KROJE NAM SUDBINU DOMOVINE!
Mr. Milan Jovičić | 05. December 2021 22:27
» INZKOV ZAKON NE ODNOSI SE SAMO NA ZABRANU NEGACIJE GENOCIDA, VEĆ I NA ZABRANU NEGACIJE HOLOKAUSTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2021 20:19
» GDJE JE OBRAZ ČOVIĆU I ŠAČICI NJEGOVIH HADEZEOVACA
Davor Krile, Slobodna Dalmacija | 02. December 2021 16:11
» BOŠNJACI - BORBA PROTIV GENOCIDA TRAJE
Mehmed Meša Delić | 01. December 2021 18:49
» HOLLYWOOD, BOLLYWOOD, BOSNNYLOOD
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2021 14:58
» HOUSE OF ONE
Aziz Hurem | 30. November 2021 14:57
» DA LI SU NAM ZNANE ALLAHOVE / BOŽIJE PORUKE?
Mr. Milan Jovičić | 30. November 2021 14:56
» POTURI U SREDNJOVJEKOVNOM I OSMANSKOM PERIODU BOSNE
Ferid Ferko Šantić | 28. November 2021 15:24
» ILI HERCEG-BOSNA ILI INTERVENCIJA HRVATSKE!
Dženana Karup Druško | 23. November 2021 17:21
» VODIČ I CJENOVNIK LIJEČENJA U TURSKOJ
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 22. November 2021 02:19
» DODIK JE RUKAVICA MRAČNIH GENOCIDNIH SILA
Avdo Metjahić | 21. November 2021 19:26
» POSLJEDNJE ZBOGOM VELIKOM AKADEMIKU MUAMERU ZUKORLIĆU
Prof. dr. Ibro Skenderović | 18. November 2021 14:27
» VANJSKA POLITIKA KANADE PREMA DRUGIMA U SVIJETU
Lena Demirović | 17. November 2021 17:35
» MAŠTOVITE LAŽI LAMIJE BEGAGIĆ
Elmedina Muftić | 17. November 2021 16:59
» ŽRTVE VREMENA U KOME JE I DUVAR IMAO UŠI
Sead Zubanović | 15. November 2021 21:04
Ostali prilozi istog autora:
» ČUDNI SU PUTEVI NOVČANI
25. September 2021 03:03
» PROPUŠISMO!
03. June 2021 00:53
» SPRDAŠ LI SE TO?
26. December 2017 01:10
» DŽUKELE…
28. December 2016 11:11
» MONTENEGRINO FARSA
26. July 2015 18:00