Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SKANDALOZNO: Historijski muzej BiH na Dan bijelih traka - sjećanje na žrtve genocida u Prijedoru organizira koncert
OTVORENO PROTESTNO PISMO HISTORIJSKOM MUZEJU BIH I AMBASADI ŠVICARSKE U BIH: TRAŽIMO ODGAĐANJE KONCERTA!
Procitaj komentar

Autor: Nihad Aličković
Objavljeno: 29. May 2016. 13:05:33


S obzirom da je u najavi muzički koncert za 31.05.2016. godine u Sarajevu u organizaciji Historijskog muzeja BiH u Sarajevu i Ambasade Švicarske u BiH, ovim putem šaljemo protestno pismo povodom sramne organizacije.

Poštovani,

Historijski muzej BiH
Direktorica: Elma Hašimbegović
Švicarska ambasada u BiH
Ambasador: Heinrich Maurer

S obzirom da ste u prilici priprema za koncert koji se treba održati u utorak, 31.05.2016. godine, želimo izraziti naše apsolutno razočarenje i protivljenje organizaciji na pomenuti datum.

HISTORIJSKOM MUZEJU:
Historijski muzej kao društveni, javni, kulturni i državni objekat koji se bavi i historijom Bosne i Hercegovine trebao bi imati na svom čelu one koji prije svega znaju bitne i određene datume u BiH. Dana 31.05. je Dan žalosti. Dan 31.05. je svjetski Dan bijelih traka koje simbolizuju bol, patnju i ubijanje nedužnih građana Prijedora a posebno datum koji simbolizuju početak sprovođenja genocida u ovom gradu.

U Prijedoru je ubijeno 3176 nesrpskih civila od kojih je 102 djece. Dok cijela Bosna i Hercegovina sprema svoje prozore i balkone da izvjesi na njih bijele čaršafe kako bi podsjetila na žrtve genocida u Prijedoru vi organizujete koncert na taj dan. Dok građani Bosne i Hercegovine pripremaju svoju bijelu traku koju će simbolično svezati na svoju nadlakticu u Utorak 31.05. vi organizujete koncert ne osvrćući se na bol i patnju žrtava iz Prijedora koji i dan danas traže kosti svojih najmilijih.

Vi kao Historijski muzej, koji bi trebali da budete PODSJETNIK i arhiva podsjetnika na bitne datume koji obilježavaju agresiju i genocid u našoj zemlji, ovim pokazujete neozbiljnost i nestručnost a najmanje poštovanje prema svim građanima!!!

Od vas, kategorično tražimo da zaustavite taj sramni koncert i pomjerite ga na neki naredni datum i izvinite se prvenstveno žrtvama Prijedora a onda i svim građanima Bosne i Hercegovine!
Od vas smo očekivali neku kreativnu instalaciju na temu Prijedora, agresije i genocida i Dana bijelih traka a ne sramnu organizaciju koncerta na Dan žalosti!

AMBASADI ŠVICARSKE U BiH:
S obzirom da ste u suorganizaciji sa Historijskim muzejom za koncert na datum 31.05.2016. godine, ovim putem želimo izraziti naše razočarenje i strogo protivljenje takvoj organizaciji.

Koncert koji treba da obilježi 20 godina saradnje Švicarske sa Bosnom i Hercegovinom mora biti odgođen te nam zaista nije jasno, kako je moguće da nakon 20 godina saradnje niste u svoju arhivu uveli bitne datume za BiH posebno one koji simbolizuju i podsjećaju na stradanje, ubijanje, genocid i sve negativno što se desilo u našoj zemlji tokom agresije?

Smatramo vas odgovornim ukoliko dozvolite da se ovaj koncert održi na određeni datum te smo sigurni da ćete takvim potezom izgubiti poštovanje naših građana. Najveću odgovornost i krivicu snosit će posebno Historijski muzej BiH koji je morao znati da je 31.05. DAN ŽALOSTI, Dan bijelih traka i datum početka sprovođenja genocida u Prijedoru te koji je trebao da vas upozna sa tim.

Pozivamo obje institucije da otkažu ovaj najavljeni koncert te ga pomjere na drugi datum i na taj način odaju poštovanje žrtvama genocida u Prijedoru te očekujemo i notu javnog izvinjenja žrtvama genocida!!!

O najavljenim izvođačima koji su građani Bosne i Hercegovine ne želimo trošiti riječi. Smatramo da su datum 31.05. kao datum ŽALOSTI trebali znati te opomenuti organizatore a ne pristati na učešće!
Od učesnika očekujemo da na svoje nadlaktice u Utorak 31.05. svežu bijele trake.

S poštovanjem, (ako otkažete koncert)
S prezirom i razočarenjem, (ako to ne učinite)

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» MI ŠUTJETI NEĆEMO!
27. January 2019 02:41
» ODBRANJEN TRG HEROJA
08. October 2016 01:16
» IZDAJNICIMA ZA SVA VREMENA!
15. May 2015 03:17
» KO VIŠE VOLI BIH, PITANJE JE SAD???
01. February 2015 11:38
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif