Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Premijera filma od 22. – 27. jula: Plav, Gusinje, Rožaje, Novi Pazar, Bijelo Polje, Pljevlja
PREMIJERA FILMA „BOŠNJACI - GENOCID U KONTINUITETU“ AUTORA AVDE HUSEINOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. July 2016. 16:07:13


TRAILERI DOKUMENTARNOG FILMA „BOŠNJACI - GENOCID U KONTINUITETU“


Nakon tri i po godine, odnosno od perioda obilježavanja 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju (1912/13.), finalno je završena realizacija dokumentarnog filma „Bošnjaci - genocid u kontinuitetu“ autora Avde Huseinovića, u produkciji BANA - Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije; potomaka žrtava genocida i preživjele žrtve genocida, odnosno njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida.

Po prvi put u video formi, kroz korištenje relevantne dokumentacije, svjedočenja i intervjui i izjave uglednih bošnjačkih, albanskih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživači genocida, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida; biće prezentovana neispričana, kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima, koji traje preko tri stoljeća na području Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugih dijelova Balkana.

Na premijerama će govoriti ugledni intelektualci, naučnici, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida iz Bosne i Sandžaka.- Film prati krvavu hronologiju genocida nad Bošnjacima, još od kraja 17. stoljeća, pa sve do Srebrenice u julu 1995.godine. Svako poglavlje ovog filma može biti poseban film. Snimajući film, shvatio sam da ogroman broj Bošnjaka nema pojma o ovoj tematici, pa čak i ljudi koji su se na određen način bavili historijom, kaže Huseinović.P R E M I J E R A

Dokumentarni film

BOŠNJACI -
GENOCID U KONTINUITETU


Neispričana video priča o višestoljetnom genocidu nad Bošnjacima od Sjenice, Kolašina, Užica, Plava, Gusinja, Šahovića.... do Srebrenice; na području cijele Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugim državama Balkana.

AUTOR: Avdo Huseinović

PRODUKACIJA:
BANA - Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija -
Potomci žrtava genocida i preživjele žrtve genocida

PROMOTORI:
Žrtve i potomci žrtava genocida, ugledni intelektualci, naučnici i istraživači iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka

PREMIJERA U ORGANIZACIJI:
Bošnjačka kulturna zajednica
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija

PLAV:
Centar za kulturu
Petak, 22.jul u 20 sati

GUSINJE:
Centar za kulturu
Subota, 23.jul u 20 sati

ROŽAJE:
Centar za kulturu
Nedjelja, 24.jul u 20 sati

NOVI PAZAR:
Sala Kulturnog centra
Ponedjeljak, 25.jul u 18:00 sati

BIJELO POLJE:
Velika sala Centra za kulturu
Utorak, 26. jul u 19:00 sati

PLJEVLJA:
Mala sala Skupštine opštine
Sriejda, 27.jul u 19:00 sati
Autor filma naglašava o tužnim i jezivim slikama i scenama koje se po prvi put pojavljuju na filmskom platnu:

- Slikom ćemo prikazati mnoga mjesta gdje Bošnjaka odavno nema, a gdje su nekada bili u većini. Prvi put će u svijet otići snimci mjesta na kojima su izvršene velike egzekucije, mjesta gdje se predugo nalaze masovne grobnice hiljada ubijenih bošnjačkih civila, koji nikada nisu dostojno pokopani.

Kad sam završio film, prva pomisao je bila, da nakon ovakvih strahota, zasigurno bi mnogo veći narodi od nas nestali. Zato vjerujem, a i Boga molim, da ovaj film bude jedan pečat koji će preventivno djelovati, da se zlo nad nama jednom zauvijek zaustavi. Da sudija zauvijek odsvira kraj krvave utakmice genocida nad Bošnjacima i drugim muslimanima na Balkanu.

Ovo je zasigurno film, koji je najzahtjevniji do sada bio za mene kao autora. Također, smatram važnim da napomenem da u ovom filmu jedno poglavlje od pola sata zauzima priča o genocidu nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja 1912, 1913. i 1919.godine. Zbog obilnog snimljenog materijala, dokumentacije, a posebno poštovanja prema Bošnjacima - potomcima žrtava genocida koji žive u New Yorku, koji su producirali film „Bošnjaci-genocid u kontinuitetu“, odlučili smo da uradimo i zaseban film o pomenutom genocidu u Plavu i Gusinju, koji se zove „Vakat genocida“ u trajanju od 70 minuta. Njega ćemo prezentovati po završetku promotivnog života ovog prvog filma, - kaže autor Avdo Huseinović.

Između ostalog film „Bošnjaci - genocid u kontinuitetu“ svjedoči o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima od područja Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, do posljednje agresije i genocida u BiH u periodu 1992-1995.
Premijera filma za prvu fazu je zakazana u sandžačkim gradovima: u Plavu, Gusinju, Rožajama, Novi Pazaru, Bijelom Polju, Pljevljima... za drugu fazu, naknadno ćemo obavijesti.

Dosta je bilo šutnje. Zato ovaj film obavezno trebate pogledati, a obimom zločina genocida nad jednim europskim autohtonim narodom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovim filmom će te jasno saznati koje počinio genocid, te gdje su Bošnjaci nekada živjeli a tamo ih više nema. Nakon genocida, potpuno su zatrti tragovi njihovog bitisanja. Zemlja je popljačka i konfiskovana. Bošnjački kulturo-historijski i islamski objekti su potpino uništeni, ne postoje! Nekim mjestima je čak naziv promijenjen tako da ničim ne podsjeća na Bošnjake.

Planirajte da budete na premijeri u gradovima u kojima je veće zakazana. Dođite da vidite, da čujete, da znate, da pamtite i da prenesete na vaše potomstvo. U traženju istine i pravde ovo je način nacionalnog buđenja i ponosnog koračanja kroz vrijeme! Dokumentarni film je institucionalni i nacionalni projekt bošnjačkog pamćenja, brobe protiv zaborava i da spriječimo da nam se nikada i nigdje ne ponovi genocid!

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif