Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Dr. Ibrahim Kajan, književnik, član Instituta za istraživanje genocida Kanada
JE LI ĐUKANOVIĆ TOKOM RATA BIO - 'MIROTVORAC'?
Procitaj komentar

Autor: Dr. sc. Ibrahim Kajan
Objavljeno: 24. July 2016. 12:07:18

DR. IBRAHIM KAJAN: Relativiziranje nečije aktivne ratne uloge koja je ostavila materijalnu pustoš i brojne ljudske žrtve u zemlji na koju je agresija izvršena, nipošto nije posao pojedinaca, pa ni „samostalnih odluka“ političara. Osim, naravno, ako ne djeluju potpuno izdvojeno, mimo uvažavanja kolektivnog pamćenja, znanstvenih rezultata istraživanja žrtava rata i prava na komentar javne dimenzije „glasa naroda“.


U sklopu manifestacije „Mostar ne zaboravlja prijatelje“ Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, posmrtno je dodijelio međunarodno priznanje „Mostar Peace Connection“ velikom svjetskom tenoru i humanisti Lucianu Pavarottiju, a odlikovnje je preuzela umjetnikova supruga 14. jula 2016. Zgrada koju je humanist obnovio i opremio, Muzički centar Pavarotti, stradala je u agresiji kojom je Mostar postao nalik Hirošimi ili Vukovaru. Ulogu u ratu imao je i sinoć kasno laureatom proglašeni – predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Koliko god pokušavali razumjeti „paradoks“ real-politike i njezine moći da jednog velikog umjetnika koji je zalječivao rane rata izjednači u trudu i plemenitosti s osobom koja je te duboke, nezaliječene rane stvarala, jednostavno nećemo uspjeti! Činjenica da je aktualni premijer Crne Gore istodobno potpisao i Mostarsku povelju mira s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, hvale vrijedni je, od nagrade potpuno neovisni budućnosni projekt, među prijateljskim zemljama.


FENOMEN: KAKO JE ĐUKANOVIĆ MIROTVORAC A NISU MILOŠEVIĆ I BULATOVIĆ?


Svako odličje nosi pozadinu djela, čina laureata u presudnim vremenima za koje se ono i dodjeljuje. Ljudi dobro znaju dobra po kojima je Luciano Pavarotti „prijatelj Mostara koji se ne zaboravlja“. Znaju i za Milu Đukanovića“, osim u slučaju da postoje i nepoznati a hvale vrijedni detalji za koje se dosad nije znalo. Dok se oni ne saznaju, bit ću, kao član Instituta za istraživanje genocida Canada, suglasan sa stavovima koje je sinoć na facebooku iznio direktor Instituta, dr. Emir Ramić. Naravno, i prijatelj Centra za mir – koji, u ovom slučaju, „misli drukčije“.


ŠTA JE RADIO MIROTVORAC ĐUKANOVIĆ U MASKIRNOJ UNIFORMI MEĐU CRNOGORSKIM REZERVISTIMA NA DUBRAVAČKOM I HERCEGOVAČKIM RATIŠTIMA?


Dr. Emir Ramić je naveo u svom stavu „dvije ključne tačke“ u biografiji netom proglašenog „mostarskog mirotvorca“: prva je – „njegova komandna odgovornost“ inaugurirana pozicijom imenovanja na položaj crnogorskog premijera 1991. i – druga - njegovo „aktivno učestvovanje na sjednicama Vrhovnog savjeta odbrane u periodu 1992.–1995., kao premijera Crne Gore“. „Zahvaljujući tim činjenicama, dolazi se i do pouzdanih dokaza o tome kako je i na koji način Đukanović zajedno sa Bulatovićem i Miloševićem po komandnoj odgovornosti učestvovao u agresiji i genocidu u BiH“ – piše dr. Ramić.

Relativiziranje nečije aktivne ratne uloge koja je ostavila materijalnu pustoš i brojne ljudske žrtve u zemlji na koju je agresija izvršena, nipošto nije posao pojedinaca, pa ni „samostalnih odluka“ političara. Osim, naravno, ako ne djeluju potpuno izdvojeno, mimo uvažavanja kolektivnog pamćenja, znanstvenih rezultata istraživanja žrtava rata i prava na komentar javne dimenzije „glasa naroda“.


SRPSKO-CRNOGORSKA GENOCIDNA ELITA NA JEDNOM MJESTU


U Mostaru, 24. 7. 2016.

Propratni video linkovi:

ČETNIČKI VOJVODA ŠEŠELJ GOVORI O RATNOJ ULOZI MILA ŠUKANOVIĆA U HERCEGOVINI I UOPĆE
RATNOJ ULOZI MILA ŠUKANOVIĆA U HERCEGOVINI I UOPĆE

šta ratni zločinac Momčilo Mandić, bivši ministar u ratnoj Vladi Genpocidne tvorevine govori o mirotvorcu CRNOGORSKOM PREMIJERU MILU ĐUKANOVIĆU

VRHOstali prilozi:
» JUSUF NURKIĆ: SVI SMO MI FADIL I AJŠA MEMIŠEVIĆ!!
Bošnjaci.Net | 25. March 2023 13:50
» TRAUME PREŽIVJELIH ŽRTAVA GENOCIDA NE ZACJELJUJU
Anadolu Agency (AA) | 24. March 2023 13:41
» DA LI JE DRŽAVNA IMOVINA BIH DIO TALA?!
Bošnjaci.Net | 23. March 2023 19:21
Ostali prilozi istog autora:
» POTRAGA ZA LJEPOTOM
06. March 2023 18:22
» IZ HUMUSA NARODNE KULTURE LIJEČENJA
22. September 2017 21:54
» VELAGIĆI IZ VELAGIĆEVINE
23. May 2016 01:39
» BEZ KRIŽA, POKRŠTAVANJE
14. April 2015 18:08
» PISMA IZ DRUGOG VREMENA
05. April 2015 13:30
» POVRATAK MUJAGE KOMADINE
30. March 2015 02:10
» ĆUPRIJA KOJA SE NARUGALA
14. March 2015 16:20
» ZOV NEPOSPREMLJENIH KOSTIJU
02. February 2015 17:16
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif