Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SAUDIJSKI MINISTAR ZA ISLAMSKA PITANJA: IZ U BIH JE RELEVANTNA ZA SVE MUSLIMANE BALKANA (VIDEO)
Autor: BIR.ba
Objavljeno: 29. July 2016. 01:07:12


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović je u posjetu primio ministra za za islamska pitanja i vakuf Kraljevine Saudijske Arabije Saliha Al Šejha.

Posjetili su Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke a predstavljen im je i Odjel za restauraciju i konzervaciju.

Upoznati su i sa vrijednim sadržajima koje Gazi Husrev-begova biblioteka čuva.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je gostima predstavio muftije Islamske zajednice, nakon čega se Ministar Al Šejh obratio prisutnim muftijama.

U svom izlaganju je iznio nekoliko preporuka koje se odnose na djelovanje uleme, istakavši da je odgovornost onih na visokim funkcijama veća i od odgovornosti alima.

U izjavi za RTV IZ BIR je istakao da su odnosi njegovog ministarstva sa Islamskom zajednicom vrlo jaki, te da Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini smatraju relevantnom za sve muslimane Balkana.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se na kraju osvrnuo na činjenicu da su muslimani Bosne i Hercegovine, kao Evropski muslimani, suočeni sa puno izazova. Podsjetio je na uvećanu odgovornost bosanskohercegovačih ali i saudijskih muslimana nakon hidžre miliona muslimana prema Evropi.

Podsjetio je i da su preci današnjih muslimana osnivali medrese od davnina.


“Sarajevo, Bosna i Hercegovina i Balkan imaju potrebu da imaju univerzitet. Ja se nadam da ćemo na tome zajednički raditi.” - rekao je reisu-l-ulema Kavazović.
Dodao je da je bosanska ulema i njena posvećenost ovom narodu je najbolji način za očuvanje zdravih islamskih principa u našem narodu.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» VJERONAUKA NO PASARAN!
16. May 2011 09:59