Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Promocija u Plavu i prikaz na roman „Elma i vrh igle“ autora Rasima Gutića
ISTORIJSKI DOKUMENT; POETSKI, EMOTIVNI I MORALNI PSIHOLOŠKI ROMAN
Autor: Senada Đešević, prof.
Objavljeno: 06. August 2016. 23:08:14

PROMOTORI: Ismet Mujević, Senada Đešević, autor Rasim Gutić, Mirsada Bibić-Šabotić i Ibrahim Reković

U Plavu, 1.augusta 2016. godine, u Centru za kulturu održana je promocija romana „Elma i vrh igle“ autora Rasima Gutića.
Promotori romana su bili: književnica Mirsada Bibić-Šabotić, književni kritičar Ismet Mujević, Senada Đešević, prof., i likovni umjetnik i književnik Ibrahim Reković. Moderator je bila Sena Vatić, dok su odlomke iz romana čitali učenici gimnazije u Plavu: Dženan Đešević, Tea Selimaj i Alina Nikočević, dok ih zvicima sa gitare pratitio Edis Agić.
Gutićev roman je namamio ljubitelje pisane riječi u gradu na obali Plavskog jezera, u kojem je vladalo izuzetno interesovanje, a najbolji pokazatelj je sama promocija koja je ocijenjena jednom od najuspješnijih održanih u Centru za kulturu.
Ovom prilikom objaljujemo prikaz Senade Đešević, prof., na roman „Elma i vrh igle“ autora Rasima Gutića. Ovaj prikaz prof. Đešević mnogima će približiti tematiku romana i o kakvom se književnom stvaralaštvu radi. Uz čitanje prikaza i obavezno nabavku i čitanje Gutićevog romana, svaki čitatelj će se obogatiti bošnjačkom kulturnom duhovnošću i jezikom bosanskim koji se njeguje ispod Prokletija. (Bošnjaci.Net)Prikaz Senade Đešević na roman „Elma i vrh igle“ autora Rasima Gutića


Senada ĐEŠEVIĆ, prof.: Predočavanje značajnih događaja i likova, sa snažnim emotivnim tonom, koji govore o ljubavi i mržnji, slikovitim iskazima, u vođenju i komponovanju romana, dominantnim motivima, jednostavnosti dugih rečenica, tradicionalnog, bogatog i nikad zaboravljenog jezika nastalog i njegovanog u bošnjačkoj kulturnoj sehari, autor je ostvario umjetnički domet kojim je obezbijedio visoko mjesto u savremenoj književnosti.
Roman „Elma i vrh igle“ autora Rasima Gutića, ima razvijenu romanesknu strukturu, tematsko bogatstvo, veliki broj likova. Romaneskne situacije prikazuju se nagovještajem i detaljnim opisivanjem, te se priča odvija na akcionom, verbalnom i psihološkom planu.

U njemu su razvijena dva fabularna toka: jedan je istorijski, koji prati ratna dešavanja na prostoru plavsko–gusinjskog kraja; drugi je ljubavni koji prati sudbinu dva mlada bića, različitih po porijeklu, društvenom statusu, mentalitetu i karakteru. Ti motivi, do te strane zaokupljaju autora da im podređuje sve ostalo u romanu: način na koji komponuje roman, oblikuje likove, predočava društvene okolnosti na nivou plavsko-gusinjskog kraja, a i šire. Predmet opisivanaja je prvenstveno čovjek, pojave, duševna stanja likova prouzrokovana raznim nemilim događajima, ratom obuhvaćena sredina, ambijent u kojem su junaci radnje smješteni. Stoga ovaj roman ima osobine istorijskog, poetskog i psihološkog romana, koji je komponavan na principu paralelne kompozicije.

Na planu sadržine romana jasno se razlikuju dva sloja: narativni, koji govori o torturi naroda na teritoriji plavsko-gusinjske kotline, i životu i sudbini Jusuf - begove kćerke Elme i njenog izabranika – suđenika Rusta; čovjeka iz naroda, kome su bliski ideali pravde, jednakosti, humanosti, časti i dostojanstva; prateći njihove postupke, razmišljanja, emotivne lomove tokom Elminog „zatočeništva“ u Peći, i refleksivni koji proizilazi iz mišljenja i djelanja aktera romana, i koji sadrži veliki broj egzistencijalnih, etičkih i psiholoških problema.

Autor dobro vlada činjenicama – sigurno se kreće u svijetu likova i događaja koje stvara. Jasno mu je šta čitalac treba da zna; njega karakteriše sveznanje i sveprisutnost.

Uz hronološki tok pripovijedanja, sa povremenim i neznatnim retrospekcijama, Gutić detaljno opisuje vrijeme poslije Berlinskog kongresa (1878), kada nastaju velike promjene koje iz temelja potresaju ustaljene odnose u društvu. Suprostavljanjem dva svijeta: svijeta čistote i čestitosti, koji nezadrživo nastupa uz velike prepreke i patnje, i ostrašćenog, mračnih i niskih ljudskih nagona, animalno uživajući u mučenju i psihološkom maltretiranju nedužnog naroda, a koji počinje da gubi na savim društvenim pozicijama. Autor preko enterijera i pejzaža metaforički predočava psihološka stanja junaka i njihov karakter, ali će se često preko njih projektovati osjećanja i raspoloženja junaka i njihovi duhovni nemiri.
S perspektive sveznajućeg, objektivnog pripovijedača, autor nije personalizovan, jer su objektivnost i nepristrasnost načela koja je autor postavio i ostvario u potpunosti. Književno djelo posmatra spolja, iz svoje pripovjedačke perspektive, sveznajući je, te kazivanje teče u trećem licu, ili on - formi pripovijedanja, sa ustaljenom spoljašnjom tačkom gledišta.

U portretisanju likova, spoljašnji izgled i karakterne osobine, ali i opisi u kojima portretne crte ukazuju na određene psihološke i karakterne ctre, objektivno slika na osnovu svoga iskustva, istorijskih dokumenata, i svjedočanstava učesnika opisanih događaja. Ne libi se da sva talasanja prikaže objektivno. Na obije strane je bilo poštenih i moralno čistih ljudi, iskompleksiranih ličnosti, koje su smatrale da je došlo njihovo vrijeme. Bez ustezanaja je predočena stvarnost jednog vremena kroz prisilna pokrštavanja, jeziva ubistva, pljačke, paljevine, koje su vršili oni koji su bili drugačije vjerski, partijski i moralno opredijeljeni.

Uz nemilosrdno gaženje i mrvljenje moralnih normi, divlje neobuzdanosti, od stampeda izopačenih i razjarenih bezdušnika, nečije sulude procjene i odluke, radilo se na tome da se pošalje u zaborav, viševjekovna tradicija, jedan narod, jedan kraj.

Moderator Sena Vatić i učenici gimnazije u Plavu koji su čitali odlomke iz romana: Dženan Đešević, Tea Selimaj i Alina Nikočević; i gitarista Edis AgićEmotivni, moralni i ljudski vrtlog koji je nastao na prostorima koje opisuje autor, na kraju romana se stišava, u korist onih, koji su vjerovali u Allaha, pravedne ljudske ideale, život.

Kroz dijaloge su ostvareni odnosi među likovima, njihovi stavovi kao i pogledi na svijet. Stoga su junaci otvoreni, iako su pritisnuti svakodnevnim problemima, spremni su za komunikaciju, i time sposobni da riješe konflikte, i sa sobom, i sa sredinom.

Simbolizacija je prisutna u samom naslovu romana; u oblikovanju ljubavne i ratne atmosfere, u opisivanju lokaliteta, djelovanju, ponašanju i psihologiji junaka, ličnim imenima, nadimcima (Kriva Biba) i nazivima lokaliteta. Između maksime na početku knjige: Ne natovari Bože, koliko čovjek podnijeti može“ , opisa atmosfere, ljudi i događaja koji su opisani u djelu, uspostavljena je smisaono –značenjska veza, posredovanjem simbolizacije.

Rečenica je čitljiva, laka, leksika svakodnevna, događaji jasno definisani, bez zamršenih unutrašnjih monologa. Jezik jednostavnih i u većini neškolovanih, nepismenih, ali životno iskusnih i oštroumnih ljudi, je sočan, zanimljiv; privlači pažnju, budi dragost, podstiče misao, ne samo zbog svoje ljepote i bogatstva, nego zbog onih koji ga koriste. To je jezik naroda koji se napajao sopstevenom tradicijom, vjekovno oblikovanom filozofijom života i životom vođenim moralnim vrijednostima. Ljepota i bogastvo nije samo u osnovnim riječima i njihovom denotativnom značenju, nego u i složenicama i izvedenicama i njihovim konotativnim značenjima, ali ponajviše u raskošnim sintagmama i raskriljenim iskazima.


Dio publike na promociji


Predočavanje značajnih događaja i likova, sa snažnim emotivnim tonom, koji govore o ljubavi i mržnji, slikovitim iskazima, u vođenju i komponovanju romana, dominantnim motivima, jednostavnosti dugih rečenica, tradicionalnog, bogatog i nikad zaboravljenog jezika nastalog i njegovanog u bošnjačkoj kulturnoj sehari, autor je ostvario umjetnički domet kojim je obezbijedio visoko mjesto u savremenoj književnosti.


Plav, 01. 08. 2016.


  Dossier: GIMNAZIJALCI - PLAV
» PLAVSKI MATURANTI I PROFESORICA ZA PRIMJER
Bošnjaci.Net | 22.10.2016 14:54
» REALNI ARGUMENTI - INSPIRACIJA AUTORA ZA PISANJE PRIČE
Senada Đešević, prof. | 09.08.2016 14:15

Ostali prilozi:
» DOSLJEDNOST ILI KUKAVIČLUK
Meško Đurđević | 21. October 2020 22:53
» TRI DECENIJE OD OBNOVE NEZAVISNOSTI AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 19. October 2020 14:49
» (T)KO BOSNU PRISVAJA A (T)KO JU ODSVAJA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. October 2020 16:30
» VUČIĆEVA VOJNA „NEUTRALNOST“ NA SANDŽAČKOM PEŠTERU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. October 2020 15:04
» TALIBANI SRPSKE CRKVE - ZA GENOCID SPEMNI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. October 2020 20:24
» „KONSOCIJACIJSKA DEMOKRACIJA“ – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. October 2020 15:17
» DVADESET PET SVJETLOSNIH GODINA PRVE BOŠNJAČKE GIMNAZIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. October 2020 17:30
» BOSANSKA DOVA ZA ZORANA MILANOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. October 2020 15:43
» AZERBEJDŽAN I JERMERNIJA U FOKUSU SVJETSKE POLITIKE
Božidar Proročić | 01. October 2020 21:17
» TAMNA IGRA KOJA NE PRESTAJE
Ermin Čindrak | 26. September 2020 15:58
» KOJEG GOSPODINA MILORAD DODIK LJUBI JUDINIM POLJUBCEM: BRATA VUČIĆA IL’ PRIJATELJA MILANOVIĆA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2020 19:58
» GOVOR MOJE DUŠE DOBRONAMJERNOJ BRAĆI I SESTRAMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. September 2020 17:23
» GLADOMOR 1932-1933 GENOCID NAD UKRAJINOM
Božidar Proročić | 21. September 2020 15:38
» NOVA BAJKA U NOVOM RUHU BOSANSKOG IBLISA FATMIRA ALISPAHIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. September 2020 18:58
» NIJE BERIĆET U BOGATSTVU, VEĆ JE BOGATSTVO U BERIĆETU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. September 2020 16:56
» ALIJIN SIN
Said Šteta | 17. September 2020 18:55
» IMA GORIH OD KOLINDE U HRVATSKOJ - MILANOVIĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 18:38
» PITANJE ZA MILIJUN DOLARA: (T)KO U BOŠNJAKA RADI ZA RUSE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. September 2020 20:57
Ostali prilozi istog autora:
» HISTORIJSKI RAZVOJ BOSANSKOGA JEZIKA
17. September 2018 21:42
» AJŠINO ČEVRE
15. August 2018 20:13
» OBRAZ
19. March 2018 14:28
» NA KRILIMA LJUBAVI I MIRA
20. August 2017 01:42