Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Poziv dobrotvorima
AKCIJA: BETON DO SVAKE KUĊE U SELU JASTREBAC!
Autor: Mr. Aiša Purak
Objavljeno: 13. August 2016. 17:08:26
PORUKA DONATORIMA, AKCIJA “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” JE PRI KRAJU, ALI NAM TREBA VAŠA POMOĊ DA ZAVRŠIMO PUT DO KRAJA!Aiša PURAK: Ali bez vas, vaše pomoċi i donacija, ja sam bespomoċna kao i mještani moga sela Jastrebca. Samo svi zajedno, udruženi zajednički možemo uspješno privesti ovu akciju kraju. Vi svojim darežljivim donacijama, a mještani Jastrebca svojim volonterskim radom. Kao što sam veċ ranije istakla, zahvaljujuċi vašim donacijama kao i skromnoj pomoċi Opštine Žepče, mi smo uspjeli dosta uraditi. Međutim, još nas čeka veliki posao. Zato vas molim i apeliram na vas da velikodušno donirate i pomognete nam da uspješno završimo ovu našu, ali i vašu akciju.
U jučerašnjem, kratkom ali veoma produktivnom razgovoru, sa Muhamedom Jusufovićem, predsjednikom Općinskog vijeća Žepče, dobila sam radosnu i ohrabrujuċu informaciju vezanu za daljni razvoj i progres puta kroz selo Jastrebac, kao i informacije vezane za sanaciju glavnog puta do sela Jasterbac, te novog alternativnog put od Lagera do sela. Naime, predsjednik Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović je obeċao dodatnu pomoċ selu Jastrebac u vidu betona a više detalja o samoj pomoċi i realizaciji ċemo saznati iduċe sedmice.

Jusufović je istakao da je trenutni prioritet za Opštinu Žepče, rad na glavnom putu do selo Jastrebac te je naglasio da je imperativno i od vitalnog značaja da se put osposobi prije dolaska zime kako bi djeca, radnici kao i ostali mještani neometano putovali do škole, posla i ostalih željenih destinacija. Pored ove pomoċi, Jusufović je obeċao pomoċ novoizgrađenom, alternativonom putu od Lagera do sela Jastrebac iduċe 2017. godine. Ovaj put je od vitalnog značaja za selo Jastrebac i od historijske važnosti provenstveno zbog manje kilometraže i lakšeg održavanja u odnosu na glavni put za selo Jastrebac.

Inače, akcija pod nazivom “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” počela je sa realizacijom, 19.juna. 2016. god., kada je nekolicina vrijednih, odlučnih i optimističnih mještana sela Jastrebac, po dobitku prvih donacija, na čelu sa vođom akcija Suljom Beċirovićem, počela radove na putu kroz selo.Mještani sela Jastrebac, inače omanjeg sela koje zajedno sa ostalih deset susjednih sela sačinjava Mjesnu zajednicu Željezno Polje, Opštine Žepče, su sa svojim alatom uključujuċi: krampove, lopate, traktore, ili koje veċ šta imao, sretni i puni elana i entizijazma, krenula u radnu akciju popravke i betoniranja puta kroz selo Jastrebac. Kao svaki početak ni ovaj nije bio lahak. Sumnja u uspjeh projekta, rasprave oko proširenja puta, dionica od koje treba počet radove, rasprave o donacijama i netrasparentnosti financijskog izvještaja, ko je inicijator a ko vođa projekta su samo neke od tema o kojima mještani Jastrebca su raspravljali zadnjih nekoliko sedmica.

Prva dionica puta na kojoj su počeli raditi bila je oko 118 metara duga. Iako su dolazili da rade na putu, svaki dan, volonterski, ipak čak ni oni najoptimističniji nisu vjerovali da ċe njihov rad i trud, uz pomoċ donatora širom svijeta, biti tako lijep i očaravajuċi. Radovi na prvoj dionici puta su trajali više od dvije sedmice. Iako je bilo žestokih rasprava o širini puta i načinu vođenja akcije, napokon je se ugledao nov, širok, betoniran put, bez rupa, kamenja i blata po putu. Mještani Jastrebca su se osjeċali sretni, zadovoljni i ponosni. Jedna dionica puta je uspješno završena uz zajednički rad i trud i zahvaljujuċi vještim vođstvu Sulje Beċiroviċa te žrtvovanju i upornom radu prvih volontera, ali prvenstveno zahvaljujuċi donacijama donatora.

Mehemed Beċiroviċ, sedamdeset-četvorogodišnjak, mještanin Jastrebca koji je radio na ovoj ali i ostalim dionicama puta svaki dan ne krije svoju radost i sreċu, kad kaže: Ah, kako nam je sad lijepo hodati i kako je lijepo pogledati ovaj novi put”.

Svoju radost i sreċu ne krije ni Eldina Beċiroviċ, inače moj fotograf i saradnik, zajedno sa lijepim i entuziastičnim mladiċem Hurmom Beċiroviċem, te Samedom Beċiroviċem, koji su me redovno snadbijevali fotografijama te mene i cijeli svijet informisali o radu i progresu puta. Lično mislim da bi malo ko ostao ravnodušan na riječi Nesiba Beċiroviċa, koji je kičma ove radne akcije i ključni čovjek, volontirajuċi svaki dan sa svojim traktorom, ostavljajuċi sve svoje poslove, i bez ikakve nadoknade kad kaže:
- “Ja se jednostavno ne mogu nagledati ovog novog puta. Odem na vrh puta i gledam čitavu dionicu, novu trasu; široku, bez kamenja i blata, pa haman hoċe da mi srce iskoči od dragosti.”Dok Eldina, dodaje da “ovaj novi put je sad novo korzo po selu Jastebacu, narod šeta u cipelama i papučama, radue se a i auta sad non-stop prolaze ovim putem, put pravo oživio.”
Imperativno je istaċi, da su mnogi mještani Jastrebca, privremeno obustavili sve svoje poslove i priključili se radu na za zajedničko dobro.

Pravljenju puta kroz selo Jastrebac. Vrijedni Ibrahim Beċiroviċ kaže:
- “Ako ne mogu da pomognem parama, mogu svojim radom. Samo jedan dan nisam radio na putu i sretan sam što me je Allah dž.š. počastio dobrim zdravljem pa da mogu da radim i na taj način dam svoj doprinos ovom selu.”

Dužina prve betonirane dionici je oko 118 metara i utrošeno je 9 miksera betona. Od čega je Opština Žepče, zahvaljujuċi prvenstveno predsjedniku Općinskog vijeća Žepče, Muhamedu Jusufoviću, te naravno općinskinskom gradonačelniku Mati Zovki, te Hasanu Mandžuka i Edinu Šišiċu i Ċazimu Beċiroviċu donirala, skromnih 30 kubika betona, ili 6 mixera betona. Dok su ostala tri mixera kupljena srestvima donatora.

Zahvaljujuċi mudrom rasporedu vođe projekta, Sulje Beċiroviċ, paralelno sa radom na prvoj dionici, radovi su počeli na još tri dionice u selu. Ovom taktikom se pokušalo smiriti tenzije među mještanima sela te uvjeriti narod da je cilj organizatora projekta da se obuhvati čitavo selo i da je cilj i plan da se radi na svim dionicama puta u selu. Gotovo cijelo selo se uključilo u projekat “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” te je mještane Jasterbca zuzela euforija “BETON DO SVAKE KUĊE, tako da akcije dobila novo ime umjesto “ZA SELO JASTREBAC” mještani koriste slogan “BETON DO SVAKE KUĊE.” Doista sreċa, uzhiċenje mještana Jastrebca je neizmjerna. Malo ko bi ostao ravnodušan gledajuċi i posmatrajuċi sreċu, zajednički rad, šale, sretne lica, osmjehe na licima volontera, zatim djece, žena, zbog progresa puta kroz selo. Dionica po dionica puta kroz selo Jastrebac se pretvarala, od uskog, kamenog, zaraslog puta u proširen, čist, betoniran put. Odjednom, ovo malo udaljeno, osamljeno i od svakog zaboravljeno selo, je postalo lijepo i atraktivno za mještane Jastrebca. Mještani Jastrebca, zajedno, udruženi, sretni i veseli su udarnički radili na put više od 25 dana. Uspeli su očistiti, proširiti, poravnati, ispeglati i betonirati od 400 metara puta kroz selo Jastrebac i tako uljepšati i izmijeniti panoramu sela.

Međutim, iako je se dosta uradil, još je veliki posao ispred nas. Preostalo je još nekoliko dionica da se uradi tako da bi svaka kuċa dobila beton pred kuċu i riješila se makadama.
Zato, dragi moji dobri Bošnjaci širom svijeta koji ste finansirali radove na putu do sada, mi još uvijek trebamo vašu pomoċ da bi mogli usrećiti svakog mještana sela Jastrebaca. A koliko je važno da svaki mještanin dobije urađen put do svoje kuċe najbolje vam ilustrije primjer Ibrahima Beċiroviċa, koji je bez ikakve nadoknade radiom udarnički, s ljubavlju i ne žaleći davao sve od sebe, svaki dan i koji me je nekoliko puta zamolio: “Molim te nemoj da mene zaobiđe ova akcije. Znaš kakav je pristup mojoj kuċi, molim te obavezno da se radi i ova dionica puta”.Drugu poruku sam dobila preko facebooku, ali mjestanin želi biti anoniman i piše mi: “Ako zaobiđeš moju kuċu, kako ċeš pred Boga. Znaš da ja nikada sebi sam ne mogu napraviti put.” Ovo su samo dva primjera, kako mještani Jastrebca strepe da se akcija ne nastavi i da beton ne dođe do svačije kuċe.

Moji cijenjeni donatori, kao inicijatoru akcije “ASFALT ZA SELO JASTREBAC,” mi je od krucijalne važnosti da svaki mještanin Jastrebca dobije dobar prilaz svojoj kuċi.

Svakodnevno čujem tih vapaj iz sela Jastrebca za pomoċ i brigu od mještana te neizmejrnu solidarnost među komšijama, da svaka kuċa dobije solidan pristup te da se niko od komšija, ma koliko daleko bio udaljen od glavnog puta, se ne ostavi bez puta i da se ne osjeċa odbačen i zaboravljen. Ali bez vas, vaše pomoċi i donacija, ja sam bespomoċna kao i mještani moga sela Jastrebca. Samo svi zajedno, udruženi zajednički možemo uspješno privesti ovu akciju kraju. Vi svojim darežljivim donacijama, a mještani Jastrebca svojim volonterskim radom. Kao što sam veċ ranije istakla, zahvaljujuċi vašim donacijama kao i skromnoj pomoċi Opštine Žepče, mi smo uspjeli dosta uraditi. Međutim, još nas čeka veliki posao. Zato vas molim i apeliram na vas da velikodušno donirate i pomognete nam da uspješno završimo ovu našu, ali i vašu akciju. Iskreno se nadam da ċe ova akcija motivisati i druge Bošnjake širom svijeta da i oni pokušaju pokrenuti slične akcije kojima ċe olakšati svakodnevni život naših dragih i časnih Bošnjaka. Pokretanje i građenje puteva, vode, džamija, mekteba, škola, biblioteka, WC-a, odmarališta, su samo neki od projekata koje moramo pokrenuti i podržati. Posebno bih aprelirala na svoje Bošnjakinje, ma gdje bile, da se stavljaju na čelo ovih i sličnih projekata ali, što je još trenutno i važnije, da ih velikodušno, pomažu svojim donacijama.Teško je naċi pravu riječ i spomenuti sve aktere koji su svojim radom, trudo, donacijama, talentima, učestuju i doprinose uspjehu ove akcije. Nikada sretnija niti ponosnija nisam bila na svoju familiju, komšije, mještane moga Jastrebca, kao sad u toku ove akcije. Gdje rade svi zajedno, marljivo i odlučno tako da put dođe do svake kuċe u selo. Rezultati su zadivljujuċi. Ponosna sam i zahvalna mladima našeg sela koji su se odazvali i radili na ovoj akciji, rame uz rame ostalim volonterima. Željela bih da se zahvalim našoj omladini u dijaspori koji su se pobrinuli za hranu volonterima; Suhbiji Beċiroviċu, Ejubu Beċiroviċu i Amini Purak, koji su velikodušno donirali za hranu volonterama puta. Zatim Eldini Beċiroviċ za pripremanje hrane volonterim. Te Bilalu Isakoviċu, direktoru IML televizije koji je svojimi radom i reportažom uveliko doprinio uspjehu akcije “ASFALT ZA SELO JASTREBAC”.

Još bih vas jednom zamolila da nam pomognete svojim donacijam tako da bi mogli uspješno završiti put kroz selo Jastrebac. Za donacije u Švicerskoj možete kontaktirati Sulju Beciroviċa i Ejuba Beċirovica. Za donacije u Bosni možete kontaktirati Nesiba Beċiroviċa a sva ostala mjesta širom svijeta, molim vas donirajte putam programa GOFUNDME. Pratite ovaj link gofundme.com gdje možete naċi detaljnije informacije o samoj akciji “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” . Sva pitanja vezana za ovu akcije možete uputiti direktno meni putem facebooka, facebook.com/aisa.purak ili mog email [email protected]

Inicijator akcije,
Mr. Aiša Purak
Ostali prilozi:
» ESAD-ESKO PLUNAC - 30 GODINA POSVEĆENOSTI I HUMANOSTI
Božidar Proročić | 03. August 2020 20:19
» DŽENADIN RADONČIĆ FLANTROP, HUMANIST I PONOS GUSINJA
Božidar Proročić | 01. August 2020 15:31
» BOSANSKA HIŽASLAVSKA PORUKA 1441/2020 ROĐENIM U POSLJENJOJ DECENIJI PROŠLOG STOLJEĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2020 16:48
» BESJEDA “HANUMA SA UNE”
Said Šteta | 15. July 2020 15:43
» ARHIV FEDERACIJE ODAO POČAST VELIKANIMA
Bošnjaci.Net | 01. July 2020 17:07
» DA LI JE KORONAVIRUS, NOVI NAČIN ETNIČKOG ČIŠĆENJA U SRBIJI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 30. June 2020 01:26
» AUSTRALIJA: DAN BIJELIH TRAKA IZ NAUČNOG UGLA
Fahir Zečević | 04. June 2020 15:45
» GENOCID U PRIJEDORU: ISTINA ĆE VJEČNO ŽIVJETI
Mensud Alićušić | 01. June 2020 15:51
Ostali prilozi istog autora:
» DRUŽENJE SA KNJIGOM
11. March 2020 20:37
» HISTORIJA IMIGRACIJE U AMERICI
19. November 2017 01:07
» BOŠNJAČKA OAZA U SRCU KANADE
06. December 2016 03:23
» DRUŽENJE SA BOŠNJACIMA KANADE
16. September 2015 17:08