Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

OVAKAV ODGOVOR DODIK NIJE OČEKIVAO:
NAKON SREBRENICE, REFERENDUM I U BRČKO DISTRIKTU!
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 16. August 2016. 15:08:00


Dodik je rekao da je Srebrenica teritorijalno lokalna zajednica u okviru RS-a i u tom pogledu nikakav referendum, ni bilo šta drugo neće to promijeniti, prenosi Srna.

"Procedura Ustavom BiH predviđa da o tim pitanjima razgovaraju dva entiteta, a ne nikakve unilateralne odluke bilo koga", rekao je Dodik, reagirajući na izjavu poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadika Ahmetovića da će Bošnjaci tražiti referendum o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske.

Dodik je napomenuo da su u Skupštini opštine Srebrenica i Srbi.

"S druge strane, tamo u parlamentu su i Srbi, tako da je to samo junačenje bez pokrića, i u tom pogledu apsolutno neprihvatljivo i neodrživo i neće se ni desiti", rekao je Dodik.

Ranije tokom dana, opštinske vlasti Srebrenice najavile su sastanak o inicijativi za referendum o izdvajanju tog grada iz bh. entiteta Republika Srpska.

Inicijativa dolazi nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o referendumu o Danu RS-a, a entitetski Ustavni sud odlučio da time nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

U formalno-pravnom smislu Bošnjaci u Srebrenici mogu izglasati odluku o referendumu, po istoj logici po kojoj se bivša mjesna zajednica Stanari odvojila od općine Doboj i formirala zasebnu općinu, ali i po istoj logici po kojoj Dodik zagovara respisivanje referenduma o izdvajanju RS iz BiH.

Srebrenica možda i nije najbolji primjer da se ilustrira pakao koji bi nastao u BiH legaliziranjem referendumskog izjašnjavanja o prekrajanju unutrašnjih i vanjskih granica BiH.

Srebrenica je samo prijetnja, no stvarna i posve realna opasnost po Republiku Srpsku uslijedila bi u slučaju da građani Distrikta Brčkog, odluče provesti referendum o pripajanju Brčkog Federaciji BiH, nakon čega bi Republika Srpska ostala presječena na dva dijela i pretvorila se u dvije izolirane, etničke enklave.

Status Republike Srspke jednako kao i status Brčko Distrikta reguliran je Mirovnim sporazumom, i ako Republika Srpska odluči samoinicijativno promijeniti status RS-a, onda to isto pravo pripada i Brčko Distriktu.

Dodik očito nije svjestan da referendumska batina ima dva kraja.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora: