Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Nije dobro da se za sprovođenje referenduma daju spiskovi koji su namijenjeni redovnim izborima
CIK ODBIO RS: ZAHTJEV REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE ODBIJEN VEĆINOM GLASOVA ČLANOVA CIK-A, DODIK PRAVI SVOJE SPISKOVE
Autor: N1
Objavljeno: 01. September 2016. 13:09:34


Predsjednik CIK-a Ahmed Šantić je na press konferenciji kazao da je zahtjev Republičke izborne komisije odbijen većinom glasova članova CIK-a BiH.

"Prije press konferencije imali smo sjednicu CIK-a BiH i jedna od tačaka je bila rješavanje zahtjeva Republičke komisije, a CIK BiH je većinom glasova donio odluku kojom se zahtjev Republičke izborne komisije za provođenje refrenduma u RS-u za dostavu izvoda iz biračkih spiskova odbija kao neosnovan i nedopušten. Obrazloženje će biti u tekstu odluke na kojoj će biti i pravo žalbe. Današnja odluka je nepravosnažna", izjavio je Šantić.

On je dodao da niko od onih koji su glasali za odluku kakva je donesena nije spomenuo PIC i odluku PIC-a.

"Ustav, zakon i pravilnik su jedine teme", dodao je Šantić.

Šantić je kazao da je bio pritisak da CIK BiH neće da donese odluku i da nešto opstruira.

"Pa evo, odluka je donesena."

Branko Petrić, član CIK-a BiH komentarišući ovu odluku je kazao da je ovo postao standard i rutina.

"Ovo nije potrebno i može izazvati štete na rejting CIK-a. Moj prijedlog je bio da postupi u skladu s zakonom i da se kao u svim slučajevima utvrdi i dostave biračke spiskove orgnaima koji po zakonima provode izbore ili referendum, za koje se koriste birački spiskovi. Moj zahtjev je bio jasan i nije mu bilo dozvoljeno da se stavi na razmatranje", kazao je Petrić.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH je isticala da se radi o vrlo složenom pitanju jer postoje šture dvije odredbe u izbornom zakonu.

"Nemamo jasne rokove o utvrđivanju biračkog spisa. Sva problematika se odnosi na izbore, a ne na referendume. Smatrala sam da nije dobro da se za sprovođenje referenduma daju spiskovi koji su namijenjeni redovnim izborima. Provođenje referenduma zahtjeva izradu i dostavu odgovarajućih spiskova. Imali smo problem s Brčko distriktom, gdje imamo i jasan stav supervizora. Glasala sam protiv zahtjeva koji je pravno neosnovan i protiv pravnog nadmudrivanja."

Predsjednik CIK-a je kazao da sutra zvanično počinje izborna kampanja za lokalne izbore 2016. godine koja će trajati do 1. oktobra kada nastaje period izborne šutnje u trajanju 24 sata do lokalnih izbora koji su zakazani za 2. oktobar ove godine.

Milorad Dodik o odluci CIK-a: To je još bolja stvar

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine neće dostaviti Komisiji za sprovođenje referenduma bh. entiteta Republika Srpska izvode iz Centralnog biračkog spiska.

Republička izborna komisija RS tražila je od CIK-a dostavljanje centralnih biračkih spiskova građana tog entiteta i Distrikta Brčko BiH potrebnih za održavanje referenduma o Danu RS-a koji je najavljen za 25. septembar. Zahtjev je odbijen se kao neosnovan.

U intervjuu za N1, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sinoć je kazao da, u slučaju da CIK odbije zahtjev Republičke komisije, postoji drugi plan.

"Ako nam ne dadnu spiskove, to je onda još bolja stvar. Mi ćemo onda preispitati naše zakonodavstvo pa ćemo izbaciti da je osnova za spiskove Centralna izborna komisija. Stavit ćemo da su to spiskovi koji će uraditi onda neki naš organ, lokalna zajednica ili nešto slično. A sada ćemo mi koristiti neke spiskove koje ćemo mi dati verifikacijom jer smo mi zaduženi, naši organi, a oni koji nisu na spiskovima moći će da glasaju i da se u to upišu", kazao je Dodik za N1.

Dodao je da će referendum biti održan 25. septembra i da "niko o tome ne treba da se brine da će biti drukčije".

"Prema tome, mogu da zabranjuju i rade šta hoće. Ustavni sud nije se pokazao kao mjesto objektivne odluke, insistira se samo na provođenju priče o RS i kako je to navodno obavezujuće, kao da mi to ne znamo da pročitamo da piše da je obavezujuća odluka Ustavnog suda a da ja pitam kako nije obavezujuća za konstitutivnost Srba u Federaciji", kazao je predsjednik RS u intervjuu za N1.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: