Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

JAVNO PODRŽAO DODIKOVE PLANOVE
POLITIČKE AKROBACIJE: ZLOČINCI SU OČISTILI TERITORIJ, A MIROTVORCI POPUT ČOVIĆA ĆE OVJERITI REZULTATE
Autor: NAP
Objavljeno: 10. September 2016. 16:09:24


Intervju Dragana Čovića za TV1 pun je kontradikcija, nelogičnosti i neodrživih političkih akrobacija. Nažalost, Čović ni u jednom odgovoru nije zvučao tolerantno i argumentirano, kako se do sada bar trudio predstaviti. Počeo je šokantno:

- Mi imamo realnost Republiku Srpsku, šta god ko mislio o njoj. Ja i Vi privatno možemo razgovarati o tome kako vidimo RS, međutim to je realnost jednog projekta.

Čović je ovom svojom izjavom abolirao stravično etničko čišćenje Hrvata i Bošnjaka sa prostora Republike Srpske, „ma šta on o tome pričao privatno“. On je javno podržao genocidnu politiku srpskog političkog, vojnog i policijskog rukovodstva presuđenog u Tribunalu u Hagu.

Hrvata danas nema ni za lijeka u RS, kao da ih tamo nikad nije ni bilo. Čović RS posmatra kao 'realnost jednog projekta'. U tom slučaju ga se moralo pitati: Šta misli o realnim presudama Tribunala u Hagu i Svjetskog suda pravde cjelokupnom političkom, vojnom i policijskom vrhu Republike Srpske? Mogao je makar diplomatski izbjeći ovakav odgovor u kojem je abolirao zločin prema vlastitom narodu.

Jednako kao i o RS Čović govori i o popisu stanovništva kao blindiranju etničkog čišćenja i konačnoj „koncentraciji naroda“. Kao i političkom, vojnom i policijskom vrhu RS, jednako je prvostepeno presuđeno i Čovićevim prijateljima u Ševeningenu 'Prliću i ostalim', za paralelan projekat. General HV-a i HVO-a Slobodan Praljak je taj projekat pred zgroženim američkim novinarem Rojem Gatmanom (Roy Gutman) nazvao „lebensraum“ (borba nacista za životni prostor širenjem prema Istoku). Čović je već posjetio ovu grupu tvoraca Herceg-Bosne u zatvoru Tribunala u Ševeningenu, valjda pokušavajući utjecati na drugostepene odluke jednog međunarodnog suda.

Čović dalje nastavlja govoriti o popisu u BiH:

- Dobili smo vrlo jasnu sliku BiH. Sugeriram svima onima koji ovo prate, neka na osnovu popisa stanovništva naprave kartu. Neka zaborave svaku unutrašnju granicu, samo da vide kakva je koncentracija naroda sada. Mi smo potpuno etnički očistili 85 posto BiH. RS čitava, najveći dio FBiH, jednako tako. Ne treba to zanijekati, već uvažavajući jedni druge, prihvatiti da je to stvarnost na terenu i kako sada očuvati cjelinu BiH, a moramo je očuvati“.

Dakle, zločinci su očistili teritorij, a mirotvorci poput Čovića će ovjeriti rezultate.

Apsurd je potpun: „Trebamo uvažavati jedni druge“ tako što ćemo „prihvatiti stanje istrebljenja nekih naroda na terenu“.

„Pa i sada je BiH podijeljena“, kaže on, „imamo dva entiteta, unutar jednog entiteta 10 kantona. Pa šta je problem ako ćemo umjesto tih 11, 12 vlada imati tri, četiri ili pet? Sasvim je svejedno koliko, opet sa inicijativom da sve budu multietnične. Ne možete uopšte napraviti etnički čistu strukturu kao takvu“. Samo nekoliko rečenica prije zaključio je da je BiH 85 posto etnički čista.

U intervjuu je Čović priznao da njegovi kadrovi u većinskim kantonima imaju političku upravu nad policijskom strukturom.

- Imali smo nedavno jednu vježbu - Srbija i RS i policijske snage na Drini. To je neko protumačio ovako ili onako. Vjerovatno suvišno, ali se desilo. Sada mi u FBiH hoćemo da odgovorimo sličnom vježbom ili sličnim brzim odgovorom u Tuzli. To je bespredmetno – kazao je Čović.

U današnjoj vježbi „Brzi odgovor 2016“ nisu učestvovala četiri kantona od kojih su tri sa većinskim hrvatskim stanovništvom što je jasna poruka. Vježbu MUP-ova RS i Srbije, dakle jednog dijela BiH i druge države on pokušava opravdati, a onda jednu legalnu vježbu policijskih snaga tretira kao provokaciju što je potpuna zlonamjerna zamjena teza.

Dakle, nije Čović tek tako kontradiktoran. Neko ko je u Livnici Sokola bio sekretar CKSK BiH. Neko ko je među Hrvatima bio poseban jer se potpisivao ćirilicom. Neko ko je, na opasku Hrvata radnika Sokola da ne bi trebalo popravljati avione koji „bombarduju naše“, rekao: „Ne znamo još ko su naši“. Na kraju osoba koja je znala za sve logore u Hercegovini i tražila logoraše, o čemu postoji pisani trag, za prisilan rad u njegovoj tvornici.

Ma koliko znali o toj Čovićevoj prošlosti, on iznova zbunjuje svojim neartikuliranim stavovima. On zaključuje da se ovom sasvim legalnom policijskom vježbom Federalna policija „obračunava na taj način“ sa onom vježbom u okolini Šepka. Čović opet zapada u kontradiktornosti: „Štitimo BiH kao cjelinu, a one koji pokušavaju ugroziti tu cjelovitost, hajdemo sa njima na neki način tražiti, dogovarati kako izaći iz tih problema, a ne stvarati nove“.

"Moramo dakle pokazati dobru volju i pregovarati sa onima koji „pokušavaju ugroziti cjelovitost BiH“. Čoviću su krivi legalisti, dok nezakonito i antiustavno ponašanje zaslužuje pregovore, dobru volju i toleranciju.

- Bojim se da je i to nečija strategija bila - pritisnite neka područja u BiH, ljudi odlaze itd.

Strašno izgledaju masovni odlasci iz BiH sva tri konstitutivna naroda. Ali, kao i u svim ostalim kombinacijama tri političke vrhuške abolirat će sebe optužbama druge dvije.

„Onda dođu lokalni izbori i čuje se da neće biti lokalnih izbora u Mostaru“. Neobjašnjivo je da je Čović „čuo“ da neće biti lokalnih izbora u Mostaru.

Čovićeva politika gubi jer su Hrvati, kao i druga dva naroda, prema ZAVNOBIH-u imali daleko više prava u građanskoj Republici BiH nego što im je to omogućila jedna suluda nacionalna politika čistih teritorija kakvu je propagirao Bobanov i Prlićev HDZ.

Ta politika, koju sada propagira i Čović je svođenje hrvatskog korpusa na zapadnu Hercegovinu, što je tragedija za jedan autohton i kulturom i tradicijom neizmjerno bogat narod, koji je svojim bićem dio multietničke BiH.

Jedino u šta ne treba sumnjati je da će sve politike balkanskih nacionalnih proizvođača haosa i beznađa jednog dana doći pod lupu.Ostali prilozi:
» KAPITULACIJA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE
Aziz Hurem | 14. May 2018 17:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
» VAŠAR U SRBISTANU
Al Jazeera | 11. October 2017 15:22
» ONLINE UPITNIK ZA MAPIRANJE BH. DIJASPORE
B.net | 26. September 2017 20:25
Ostali prilozi istog autora: